TÜRKİYE MISIR SEKTÖRÜNDE - DOĞRULAR YANLIŞLAR "ÇOK ULUSLU ŞİRKETLER ÇİFTÇİYİ BİRBİRİNE DÜŞÜREMEYECEK!" - 01.10.2003

GENEL MERKEZ ( )
01.10.2003 (Son Güncelleme: 08.07.2008 16:19:01)

BASIN AÇIKLAMASI

TÜRKİYE MISIR SEKTÖRÜNDE DOĞRULAR – YANLIŞLAR “ÇOKULUSLU ŞİRKETLER ÇİFTÇİYİ BİRBİRİNE DÜŞÜREMEYECEK!”

SON GÜNLERDE KAMUOYUNDA YÜRÜTÜLEN FAALİYETLERLE, MISIR VE PANCAR ÜRETİCİSİNİN ÇIKARLARI BİRBİRİYLE ÇELİŞİYORMUŞ GİBİ GÖSTERİLMEYE ÇALIŞILMAKTADIR.

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI, BU TARTIŞMALARA ÜRETİCİ ADINA MÜDAHİL OLMAKTADIR: TARIM SEKTÖRÜ BİR BÜTÜNDÜR, HAK VE ÇIKARLARI ORTAKTIR. BUNA KARŞILIK, ÜRETİCİ KARŞISINDA, TARIM ÜRÜNLERİ DIŞALIMININ HAMMADDE VE İŞLENMİŞ MADDE TİCARETİNDEN ÇIKAR SAĞLAYAN ÇEVRELER BULUNMAKTADIR.

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI, HUBUBATINDAN HAYVANCILIĞINA, NARENCİYESİNDEN YAĞ BİTKİLERİNE, İPEK BÖCEKÇİLİĞİNDEN MEYVE SEBZESİNE KADAR, TARIMSAL ÜRETİMİN HER ALANINDA ÇALIŞAN ÜRETİCİLERİMİZİN YANINDADIR; ONLARIN BİRLİĞİNİ SAĞLAMAK, HAK VE ÇIKARLARINI KORUMAK VE GELİŞTİRMEK ÇABASI İÇİNDEDİR.

ÜRETİCİNİN HAK VE ÇIKARLARINI SAVUNMAK YANINDA, BUNUN TERSİNE FAALİYET GÖSTERENLERİN TUTUMLARINI DA KAMUOYUNA DUYURMAK, ODA’MIZIN KAMUSAL GÖREV ANLAYIŞININ BİR GEREĞİDİR.

50 YILLIK GEÇMİŞİ OLAN BU TUTUM, GELECEKTE DE BU ŞEKİLDE SÜRDÜRÜLECEKTİR.

BU ÇERÇEVEDE, KİMİ ÇEVRELERCE SANKİ MISIR – PANCAR ÜRETİCİSİNİN HAK VE ÇIKARLARI BİRBİRİNE TERSMİŞ GİBİ GÖSTERİLMEYE ÇALIŞILAN SÜREÇTE; ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ŞU GERÇEĞİN ALTINI ÇİZİYOR: HAYIR, MISIR VE PANCAR ÜRETİCİSİNİN ÇIKARLARI ORTAKTIR, EL ELE ÜRETİM YAPARAK, BERABER ÇALIŞARAK, TARIM SEKTÖRÜNÜ GELİŞTİRECEKLERDİR.

KAMUOYU GÜNDEMİNDE BULUNAN SÜREÇLERE İLİŞKİN OLARAK AŞAĞIDA VERİLEN ANALİZİN, TARTIŞMALARA IŞIK TUTUCU NİTELİKTE OLACAĞINA VE ÜRETİCİLERİMİZİ AYDINLATACAĞINA İNANIYORUZ...

ÖNCE, TÜRKİYE VE DÜNYADAKİ MISIR SEKTÖRÜNE İLİŞKİN DURUMU DOĞRU OLARAK SAPTAYALIM.

1 - TÜRKİYE MISIRDA AÇIĞI OLAN BİR ÜLKEDİR. SON ONÜÇ YILLIK VERİLERE BAKTIĞIMIZDA, EKİM ALANLARININ 500 – 550 BİN HEKTAR, ÜRETİMİN İSE 2.1 – 2.3 MİLYON TON DÜZEYLERİNDE SABİTLENDİĞİ GÖRÜLMEKTEDİR. % 5 – 6 DÜZEYİNDEKİ TARLA KAYIPLARI DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDE, ÜLKEMİZDE 2 MİLYON TON MISIR ARZINDAN SÖZ ETMEK OLANAKLIDIR.

1984 YILINDA YÜRÜRLÜĞE SOKULAN “II. ÜRÜN MISIR PROJESİ”, O DÖNEMLERDE 1.5 MİLYON TON OLAN ÜRETİM DÜZEYİNİ 2 MİLYON TONLAR DÜZEYİNE ÇIKARMIŞ OLMAKLA BİRLİKTE, BU GELİŞME, ÜLKENİN KENDİ MISIR TÜKETİMİNİ KARŞILAMAKTAN UZAKTIR.

2 - TÜRKİYE’NİN, 3 MİLYON TON / YIL MISIR TÜKETİMİ BULUNMAKTADIR. TÜKETİMİN ALT SEKTÖREL DAĞILIMI, AŞAĞIDA VERİLMEKTEDİR;

YEM SEKTÖRÜ 2.000.000 TON

NİŞASTA + GLİKOZ SEKTÖRÜ, YAĞ SEKTÖRÜ 500.000 TON

TAZE OLARAK TÜKETİLEN 100.000 TON

YÖRESEL KULLANIM 300.000 TON

DİĞER KULLANIM (ÇEREZLİK VS. GİBİ) 100.000 TON

3 - BU TABLO İÇERİSİNDE, MISIR ÜRETİM AÇIĞI, HER YIL 1 MİLYON TON VE ÜZERİNDE YAPILAN DIŞALIM İLE KAPATILMAKTADIR.

4 - BU NOKTADA, DIŞALIMIN ZAMANLAMASI VE GÜMRÜK VERGİSİ ORANLARININ YURTİÇİ ÜRETİMİN VE ÜRETİCİNİN ÇIKARLARINA GÖRE AYARLANMASI BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTADIR.

DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ URUGUAY TURU SONRASINDA İMZALANAN TARIM ANLAŞMASI’NA GÖRE, TÜRKİYE’NİN MISIR ÜRÜNÜNE % 182 ORANINDA GÜMRÜK VERGİSİ UYGULAMAK HAK VE YETKİSİ BULUNMAKTADIR.

BUNA KARŞILIK TÜRKİYE, İÇ PİYASANIN KOŞULLARINI DİKKATE ALARAK, BU ÜST SINIRIN OLDUKÇA ALTINDA – DEĞİŞKEN GÜMRÜK VERGİSİ UYGULAMAKTADIR. BU TUTUM, YURTİÇİ ÜRETİM TÜMÜYLE DEĞERLENDİRİLDİKTEN SONRA, SANAYİCİYE GÖRELİ OLARAK UCUZ HAMMADDE SAĞLAMAK AÇISINDAN DOĞRU OLABİLİR. ANCAK BURADA KRİTİK NOKTA, HASAT DÖNEMİNDEN ÖNCE, PİYASADA MISIR KALMAYACAK ŞEKİLDE, GÜMRÜK VERGİSİNİN YÜKSELTİLMESİDİR.

TÜRKİYE’DE, 25.06.2002 TARİHİNDE % 35 OLARAK BELİRLENEN MISIR GÜMRÜK VERGİSİ, 17.04.2003 TARİHİNDE % 20’YE İNDİRİLMİŞ; BU VERGİ ORANI ÜZERİNDEN 1 MİLYON TONUN ÜZERİNDE MISIR ÜLKEYE SOKULMUŞTUR. İZLEYEN SÜREÇTE 08.08.2003 TARİHİNDE MISIRDA UYGULANAN GÜMRÜK VERGİSİ ORANI % 45’E YÜKSELTİLMİŞ, BU ORAN ÜZERİNDEN DAHİ İTHAL MISIRIN TÜRKİYE’YE GİRİŞİNİN DEVAM ETMESİ VE YERLİ ÜRETİCİNİN MISIRININ ELİNDE KALMASI SONUCUNDA KONUNUN KAMUOYUNUN GÜNDEMİNE TAŞINMASI SONRASINDA, ÇOK GEÇ BİR KARARLA, 25.09.2003 TARİHİNDE MISIR GÜMRÜK VERGİSİ ORANI % 70’E YÜKSELTİLMİŞTİR.

BU BAĞLAMDA, HASAT ÖNCESİ DÖNEMDE PİYASAYA SÜRÜLEN İTHAL MISIRLA PİYASA DOYURULMUŞ, BUNUN SONUCUNDA DA, ÖZELLİKLE ÜLKENİN EN ÖNEMLİ MISIR ÜRETİCİSİ OLAN ÇUKUROVA VE AMİK OVASI YÖRESİNDE, MISIR ÜRETİCİNİN ELİNDE KALMIŞTIR.

5 - ADANA ŞUBEMİZ İLE BİRLİKTE YAPTIĞIMIZ HESAPLAMALAR, ÇUKUROVA’DA MISIR ÜRETİM MALİYETİNİN 255.000 TL/KG. DOLAYINDA OLDUĞUNU ORTAYA KOYMAKTADIR. BU BAĞLAMDA, % 20 ÜRETİCİ KARINI EKLEDİĞİMİZDE, MISIR İÇİN 310.000 TL/ KG FİYAT DÜZEYİNİN, OLUMLU BİR FİYAT DÜZEYİNİ YANSITTIĞI SÖYLENEBİLİR.

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ, 2003 YILI MISIR ALIM FİYATINI, 310.000 TL/ KG OLARAK BELİRLEMİŞTİR. BU FİYAT DÜZEYİ ÜZERİNDEN, YOĞUN BİR MISIR ALIMI GERÇEKLEŞTİRİLMEKTEDİR. 28 EYLÜL 2003 AKŞAMI VERİLERİNE GÖRE, TMO, ADANA’DA 7.741, DOĞANKENT’TE 14.871, YAKAPINAR’DA 8,753, YENİCE’DE 11.342, CEYHAN’DA 3.786 VE MERSİN’DE 13.190 TON OLMAK ÜZERE, İZMİR BÖLGE’DE YAPTIĞI DAHA KÜÇÜK ALIMLARLA BİRLİKTE, TOPLAM 71.828 TON ALIM GERÇEKLEŞTİRMİŞ OLUP, ALIMLAR DEVAM ETMEKTEDİR.

FİYAT DÜZEYİ OLUMLU OLMASINA KARŞIN, TMO’NUN ÖNÜNDEKİ KUYRUKLAR, ÜRETİCİ AÇISINDAN ÖNEMLİ GÜÇLÜKLER YARATMAKTADIR.

6 - TÜM BUNLARDAN SONRA, BİR DE DÜNYA’DA MISIR ÜRÜNÜ DESTEKLEME DÜZEYİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELERDE BULUNMAKTA YARAR VARDIR.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NDE, 2002 İLA 2007 YILLARI ARASINDA GEÇERLİ OLAN YENİ TARIM YASASI, OLDUKÇA KARMAŞIK VE PİYASA GELİŞMELERİNE GÖRE KURGULANMIŞ BİR DESTEKLEME SİSTEMİ ÖNGÖRMEKTEDİR. ODA’MIZIN, ÇEŞİTLİ SENARYOLARA GÖRE YAPTIĞI HESAPLAMALARA GÖRE, ABD’DE 1000 ACRE (YAKLAŞIK 400 HEKTAR) MISIR EKEN BİR ÜRETİCİNİN ELİNE, 334.008 ABD DOLARI GEÇMEKTEDİR. BU, HEKTAR BAŞINA 835 ABD DOLARI ANLAMINA GELMEKTEDİR Kİ, BUNUN SON DERECEDE BÜYÜK BİR DESTEKLEME DÜZEYİNİ İFADE ETTİĞİ AÇIKTIR.

MISIR ÜRÜNÜNÜ DESTEKLEME KONUSUNDA, AVRUPA BİRLİĞİ ABD’DEN AŞAĞI KALMAMAKTADIR. 2002 – 2006 YILLARI ARALIĞINDA, AVRUPA BİRLİĞİ’NİN MISIR ÜRÜNÜ İÇİN BELİRLEDİĞİ EŞİK FİYAT 157.03 EURO/TON, MÜDAHALE FİYATI 101.31 EURO/TON, DOĞRUDAN GELİR ÖDEMESİ İSE 63 EURO/TON DÜZEYİNDEDİR. BUNA GÖRE, MISIR EKEN BİR ÜRETİCİNİN ELİNE GEÇECEK EN AZ FİYAT, 164.31 EURO / TON OLMAKTADIR. İŞLETME ÖLÇEKLERİ GENİŞ, TARIMSAL GİRDİ FİYATLARI VE DOLAYISIYLA ÜRETİM MALİYETLERİ DÜŞÜK OLAN AB ÜLKELERİ İÇİN, SÖZÜ EDİLEN DESTEKLEME DÜZEYİNİN TATMİN EDİCİ OLDUĞU ORTADADIR.

ABD VE AB, BU DESTEKLEMELERİN YANINDA, BÜYÜK MİKTARLARDA DIŞSATIM SÜBVANSİYONU VEREREK, GSM KREDİLERİ KULLANDIRARAK, DÜNYA PAZARLARINI ELE GEÇİRMEYE ÇALIŞMAKTADIR.

7 - BUNA KARŞILIK, TÜRKİYE’DE MISIR ÜRÜNÜ İÇİN SAĞLANAN DESTEKLEME DÜZEYİ SON DERECEDE YETERSİZDİR. BİLİNDİĞİ GİBİ, TÜRKİYE’DE DEKARA 16 MİLYON TL DGD ÖDENMEKTE, ALTERNATİF ÜRÜN OLARAK MISIR EKENLERE DEKARA 132 MİLYON TL ÖDEME YAPILMAKTA, YUKARIDA DA SÖYLENİLDİĞİ GİBİ, TMO, 310 BİN TL/KG. FİYATLA MISIR ALIMI YAPMAKTADIR. ANCAK MAZOT, TOHUM, GÜBRE, İLAÇ GİBİ GİRDİLERİN PAHALILIĞI, İŞLETME ÖLÇEKLERİNİN KÜÇÜKLÜĞÜ, TÜRKİYE MISIR ÜRETİM MALİYETLERİNİN YÜKSEK OLMASINA NEDEN OLMAKTADIR.

8 – AB VE ABD’DEKİ YÜKSEK İÇ DESTEKLEME DÜZEYİ VE DIŞSATIMIN SÜBVANSE EDİLMESİ, İTHAL MISIRIN TÜRKİYE’YE, YERLİ MISIR FİYATINDAN YAKLAŞIK 50.000 TL/KG. DAHA DÜŞÜK MALİYETLE GİRMESİNE NEDEN OLMAKTADIR.

TÜM BU VERİLER BİRLİKTE DEĞERLENDİRİLDİĞİNDE, MISIR SEKTÖRÜ VE MISIR ÜRETİCİLERİ İLE ONLARIN ŞEKER PANCARI ÜRETİCİLERİ VE NİŞASTA BAZLI ŞEKER SANAYİİ İLE OLAN İLİŞKİLERİ AÇISINDAN ŞU DEĞERLENDİRMELERDE BULUNMAK DOĞRU OLACAKTIR;

1 – ÇUKUROVA VE AMİK OVASI ÜRETİCİLERİNİN ELİNDE MISIRIN KALMASININ TEK NEDENİ, DÜŞÜK GÜMRÜK VERGİSİ İLE YAPILAN VE 1.5 MİLYON TONA YAKLAŞAN DIŞALIMDIR.

DIŞALIMDAN KİMLER ÇIKAR SAĞLIYOR, KİMLER KAYBEDİYOR ? BU SORUNUN YANITI ÇOK AÇIK: İTHAL ÜRÜNÜ TÜRKİYE’YE SOKAN İKTİDARA YAKIN ÇEVRELER İLE BU UCUZ HAMMADDEYİ KULLANARAK NBŞ ÜRETEN VE BUNU DA YÜKSEK FİYATLARLA SANAYİİYE SATAN AMERİKAN FİRMALARI.

NEDEN TÜRKİYE MISIRDA % 182 GÜMRÜK VERGİSİ UYGULAMA HAKKINA SAHİP İKEN, HASAT DÖNEMİNE % 20 VE % 45’LİK VERGİ ORANLARI İLE GİRİLMİŞ VE ÜLKE İTHAL MISIR CENNETİNE ÇEVRİLMİŞTİR ? NEDEN İŞ İŞTEN GEÇTİKTEN SONRA, 25.09.2003 TARİHİNDE, GÖSTERMELİK BİR KARARLA MISIRA UYGULANAN GÜMRÜK VERGİSİ % 70’E YÜKSELTİLMİŞTİR?

ÜLKEYE GİREN MISIRLARIN ÖNEMLİ BİR BÖLÜMÜNÜN DIŞALIMINI, GÖREVİ TÜM ULUSUN HAK VE ÇIKARLARINI KORUMAK İÇİN ÇALIŞMAK OLAN KABİNEDE GÖREVLİ BİR BAKAN’IN OĞLU GERÇEKLEŞTİRMİŞTİR. DEMEK Kİ, İKTİDARA YAKIN ÇEVRELER, PARA KAZANMAYI ÇİFTÇİNİN REFAHINDAN DAHA ÖNEMLİ GÖRMEKTEDİRLER.

BU SÜREÇTEN İKİNCİ KAZANANLAR İSE, İTHAL – UCUZ MISIRI HAMMADDE OLARAK KULLANAN VE ÜRETTİKLERİ TATLANDIRICILARI DÜNYA FİYATLARINA GÖRE DAHA YÜKSEK FİYATTAN İÇ PİYASAYA SÜREN, NBŞ ALANINDA ÇALIŞAN YABANCI SERMAYEDİR. CARGİLL – ÜLKER ORTAKLIĞININ, YERLİ MISIR KULLANACAĞINA İLİŞKİN AÇIKLAMALARI, TİCARETİN DOĞASINA AYKIRIDIR. HİÇBİR TÜCCAR – SANAYİCİ, UCUZ HAMMADDENİN OLDUĞU YERDE, PAHALISINI TERCİH ETMEZ. BUNUN TEK İSTİSNASI, İTHAL MISIRIN KALİTESİZ OLMASI NEDENİYLE, KALİTELİ YERLİ MISIR İLE PAÇAL YAPILMASI ZORUNLULUĞUDUR. BAŞKA BİR DEYİŞLE, KIRIK ORANI ÇOK YÜKSEK VE KALİTESİZ İTHAL MISIRIN, TATLANDIRICI ÜRETİMİ İÇİN YETERLİ KALİTEYE ULAŞTIRILMASI İÇİN YERLİ MISIR KULLANMAKTA, HAMMADDE GEREKSİNİMLERİNİN ÖNEMLİ BİR BÖLÜMÜNÜ İSE İTHAL MISIR İLE KARŞILAMAKTADIRLAR.

YÜKSEK MİKTARDA MISIR DIŞALIMI NEDENİYLE KAYBEDENLER İSE, YERLİ MISIR ÜRETİCİLERİDİRLER.

2 – “NBŞ’E TANINAN KOTA YÜKSELTİLSE, TATLANDIRICI FİRMALARI YERLİ MISIR ALACAKLAR VE ÜRETİCİNİN ELİNDE MISIR KALMAYACAK” İDDİASI, YUKARIDA SÖYLENDİĞİ GİBİ, TİCARETİN DOĞASINA AYKIRIDIR.

AYRICA, YUKARIDA VERİLEN TÜRKİYE MISIR TÜKETİM TABLOSU İNCELENDİĞİNDE, YALNIZCA YEM SEKTÖRÜNÜN GEREKSİNİMİNİN, YURTİÇİ ÜRETİMİN TÜMÜ İLE ANCAK KARŞILANABİLDİĞİ GÖRÜLECEKTİR. DOLAYISIYLA, İTHAL MISIRIN HAKSIZ REKABETİ OLMASA, NBŞ SANAYİİ, MISIRINI ALABİLMEK İÇİN YERLİ ÜRETİCİNİN PEŞİNDEN KOŞACAKTIR.

NBŞ ÜRETEN FİRMALARA ŞEKER KOTASINDAN % 10 PAY AYRILMASI, IMF DAYATMALARI DOĞRULTUSUNDA ÇIKARILAN ŞEKER YASASI’NIN BİR HÜKMÜDÜR. ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI, YASA ÇIKTIĞI GÜNDEN BU YANA, “ŞEKER – TÜTÜN YASASI, ÜLKENİN YÜZ KARASI” DEMEKTEDİR, BU DÜŞÜNCEYE YURDUNU SEVEN TÜM DEMOKRATİK KİTLE ÖRGÜTLERİ, ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİ KATILMAKTADIR.

NBŞ ÜRETİMİNE SAĞLANAN HER YENİ KOTA, PANCAR EKİM ALANLARININ BİRAZ DAHA DARALTILMASI VE PANCAR ÜRETİCİSİNİN YOKSULLUĞA MAHKUM EDİLMESİ ANLAMINI TAŞIMAKTADIR. ORTA ANADOLU’NUN, ÇOK TA ZENGİN OLMAYAN ÜRETİM SEÇENEKLERİ ARASINDA, ŞEKER PANCARININ YERİNİN DOLDURULMASININ OLANAĞI YOKTUR. BU ÜLKE ÇİFTÇİSİNE PANCAR EKMEYİ – TÜTÜN EKMEYİ ADETA YASAKLAMANIN, HİÇBİR YURTSEVER DÜŞÜNCE İLE AÇIKLANMASI OLANAKLI DEĞİLDİR.

BAKANLAR KURULU’NUN, ŞEKER YASASI İLE KENDİSİNE TANINAN, KOTAYI % 50 AZALTMA – ARTIRMA YETKİSİNİ ARTIRMA YÖNÜNDE KULLANMASI, NE MISIR NE PANCAR ÜRETİCİSİNİN YARARINA OLMAYACAK; AKSİNE AMERİKAN FİRMASININ BU ÜLKENİN KAYNAKLARINI BİRAZ DAHA SÖMÜRMESİNE ZEMİN HAZIRLAYACAKTIR.

3 – BU DÜŞÜNCELERİMİZİ PEKİŞTİREN BİR BAŞKA ÖNEMLİ GÖSTERGE DE, YASA’NIN ÖNGÖRÜSÜ DOĞRULTUSUNDA 250 BİN TON DÜZEYİNDE ÜRETİM YAPABİLECEK, + % 50 KOTAYI ALMASI DURUMUNDA ÜRETİMİ ANCAK 375 BİN TON DÜZEYİNE ÇIKABİLECEK OLAN NBŞ SANAYİİNİN, 1 MİLYON TON KAPASİTELİK YATIRIM GERÇEKLEŞTİRMİŞ OLMASIDIR. REKABETÇİ BİR SEKTÖR OLDUĞUNU ÖNE SÜREN NBŞ SANAYİİNİN, BU DURUMDA, YURTİÇİ KOTAYI ARTIRMAK İÇİN HER TÜRLÜ GİRİŞİMDE BULUNMAK YERİNE, KOTA HARİCİ ÜRETİMİNİ DÜNYA ÜLKELERİNE İHRAÇ ETMESİ GEREKMEZ Mİ ? BUNU YAP(A)MAZLAR, ÇÜNKÜ HEM EN YÜKSEK KAR TÜRKİYE’DEDİR, HEM DE DÜNYA ÜLKELERİ KENDİ İÇ PİYASALARINI KORUMAKTADIRLAR.

TÜM BU DEĞERLENDİRMELERDEN SONRA, “PEKİ O ZAMAN NE YAPMALI ?” SORUSUNUN YANITLANMASINA SIRA GELMEKTEDİR. YAPILMASI GEREKENLERİ AÇIK BİR ŞEKİLDE SIRALAYALIM;

1 – HEMEN ÖNÜMÜZDEKİ YILDAN BAŞLAYACAK ŞEKİLDE, TÜRKİYE MISIR ÜRÜNÜNÜ PLANLI BİR ŞEKİLDE DESTEKLEYEREK, İLAVE 250 BİN HEKTAR ALANI MISIR EKİMİNE TAHSİS ETMELİ VE BÖYLECE ÜRETİME GİRECEK İLAVE 1 MİLYON TON İLE 2005 YILINDA 3 MİLYON TON MISIR ÜRETİMİ HEDEFİNİ YAKALAMALIDIR.

2 – 2004 YILINDA, YALNIZCA MISIR AÇIĞINI KAPATMAK İÇİN, YERLİ MISIR İLE REKABET ETMEYECEK ŞEKİLDE GÜMRÜK VERGİSİ AYARLANMALI, ÜLKENİN KENDİNE YETECEĞİ 2005 YILINDAN İTİBAREN, ÜLKEYE BİR GRAM MISIR GİRMESİNE İZİN VERMEYECEK ÖLÇÜLERDE, DTÖ LİMİTLERİ İÇİNDE, MAXİMUM MISIR GÜMRÜK VERGİSİ ORANLARI KULLANILMALIDIR.

3 – UZUN DÖNEMDE İSE, PLANLI VE ULUSAL KALKINMANIN ARACI OLACAK ŞEKİLDE TARIM POLİTİKALARI İZLENMELİ, TÜM DÜNYADA OLDUĞU GİBİ TARIM GİRDİLERİ SÜBVANSE EDİLMELİ, ÜRETİM MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ VE SEKTÖR, DÜNYA İLE REKABETE HAZIRLANMALIDIR.

TÜM TARIM KAMUOYU ŞUNU BİLMELİDİR Kİ, MISIRDA ÜLKENİN KENDİ GEREKSİNİMİNİ KARŞILAMASI VE TATLANDIRICI SANAYİİNİN YERLİ SERMAYEYE DAYALI OLARAK, TERCİHAN MISIR ÜRETİCİSİNİN BİRLİKLERİ TARAFINDAN KURULMASI DURUMUNDA, YAŞANAN TARTIŞMALARIN ORTAYA ÇIKMA ŞANSI YOKTUR.

O HALDE, MÜHENDİSİNDEN ÜRETİCİSİNE KADAR TÜM TARIM CAMİASI OLARAK, HAK VE ÇIKARLARIMIZI DOĞRU TANIMLAMALI, ÜLKEMİZE SAHİP ÇIKMA BİLİNCİ İLE BİRLİK OLMALI VE TARIM SEKTÖRÜNÜ VE TARIMCIYI, YENİDEN MİLLETİN EFENDİSİ YAPMAYA ÇALIŞMALIYIZ.

KAMUOYUNA SAYGI İLE DUYURULUR. 01 EKİM 2003

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBESİ

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI MERSİN ŞUBESİ

Okunma Sayısı: 5862