MERALARIMIZA SAHİP ÇIKALIM
“2B SENARYOLARI, MERA ALANLARIMIZDA YİNELENMEK İSTENİYOR !” - 19.05.2004

GENEL MERKEZ ( )
20.05.2004 (Son Güncelleme: 08.07.2008 16:26:01)

- BASIN AÇIKLAMASI -

MERALARIMIZA SAHİP ÇIKALIM
“2B SENARYOLARI, MERA ALANLARIMIZDA YİNELENMEK İSTENİYOR !”

19 MAYIS 2004

ÇAYIR VE MERALARIN ISLAH EDİLEREK VERİMLİLİKLERİNİN ARTIRILMASI, BÖYLELİKLE HAYVANCILIĞIN GELİŞTİRİLMESİ, TOPRAK MUHAFAZA VE EROZYON KONTROLUNUN SAĞLANMASI AMAÇLARINI GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN ÇIKARILAN 25.2.1998 GÜN, 4342 SAYILI MERA KANUNU, UYGUN YÖNETİM VE FİNANS ORGANİZASYONLARININ BİR TÜRLÜ KURULAMAMASI NEDENİYLE, ARADAN GEÇEN ZAMAN İÇİNDE ARZU EDİLEN UYGULAMA SONUÇLARINI ÜRETEMEMİŞTİR.

YASANIN ÇIKTIĞI GÜNDEN BU YANA, ÇAYIR - MERA ALANLARININ TESPİT – TAHDİT VE TAHSİSİ KONUSUNDA GÖSTERİLEN TÜM İYİNİYETLİ ÇABALARA KARŞIN, BU ALANDA YETERSİZLİKLERİN VE UYGULAMA YANLIŞLIKLARININ OLDUĞU DA ORTADADIR. BU DURUM, DOĞAL KAYNAKLARIMIZ VE TARIM SEKTÖRÜ AÇISINDAN ÜZÜNTÜ VERİCİDİR.

ANCAK, GELİŞMELER, “ÜZÜNTÜ” BOYUTUNUN ÇOK ÜZERİNDE BİR DURUMUN DOĞMASINA YOL AÇMAK ÜZEREDİR. ÇAYIR VE MERALARIN KORUNMASI, GELİŞTİRİLMESİ VE AMACINA UYGUN KULLANIMI İÇİN ÇIKARILAN 4342 SAYILI YASADA YAPILMAK İSTENİLEN DEĞİŞİKLİKLER İLE, SÖZÜ EDİLEN ALANLARIN RANT KAYGISI İLE TALANINA KAPI AÇILMAKTADIR !..

BAKANLAR KURULU’NCA 6 ŞUBAT 2004 TARİHİNDE KARARLAŞTIRILAN “MERA KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TASARISI”, BAZI ÜYELERİN MUHALEFET ŞERHLERİNE RAĞMEN KOMİSYONLARDAN GEÇEREK, TBMM BAŞKANLIĞI’NA GÖNDERİLMİŞTİR.

18 MAYIS 2004 GÜNÜ GENEL KURUL’DA GÖRÜŞÜLECEK OLAN TASARI, İÇERDİĞİ DEĞİŞİKLİK MADDELERİ VE GEÇİCİ MADDELER İLE MERALARIMIZI RANT ALANLARINA DÖNÜŞTÜRMEKTE, ORMAN ALANLARINDA 2B İLE YAPMAYA ÇALIŞTIĞINI ŞİMDİ DE MERALARIMIZDA DENEMEKTEDİR !..

TASARI İLE TÜRKİYE GENELİNDE BELEDİYE MÜCAVİR ALANLARINDA YER ALAN VE ÜZERİNDE YASA DIŞI İNŞAAT BULUNAN MERA ALANLARI, TAHSİS AMACI DEĞİŞTİRİLEREK MERALIKTAN ÇIKARILMAKTA, İMAR PLANI İÇERİSİNE ALINMAKTADIR.

4342 SAYILI YASA’NIN MEVCUT 14 ÜNCÜ MADDESİ (D) BENDİNDE; İMAR PLANLARININ HAZIRLANMASI İÇİN İHTİYAÇ DUYULAN MERA ALANLARININ TAHSİS AMACININ DEĞİŞTİRİLEBİLECEĞİ HÜKMÜ BULUNMAKTADIR.

HÜKÜMET, BU HÜKÜM İLE YETİNMEMEKTEDİR. TASARIYA EKLENEN GEÇİCİ MADDE HÜKMÜ İLE; “BELEDİYE VE MÜCAVİR ALAN SINIRLARI İÇERİSİNDE KALAN VE 1.1.2003 TARİHİNDEN ÖNCE KESİNLEŞEN İMAR PLANLARI İÇERİSİNDE YERLEŞİM YERİ OLARAK İŞGAL EDİLEREK MERA OLARAK KULLANIMI TEKNİK OLARAK MÜMKÜN OLMAYAN YERLERİN TAHSİS AMACI DEĞİŞTİRİLEREK HAZİNE ADINA TESCİLLERİ” YAPILMAK İSTENİLMEKTEDİR.

AYRICA, TASARININ İKİNCİ MADDESİNİN 1 İNCİ FIKRASININ (D) BENDİNDE “İLAVE İMAR PLANLARI YAPILARAK TA TAHSİS AMACI DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİLEBİLECEĞİ” HÜKMÜ BULUNMAKTADIR.

MERA ALANLARI İÇERİSİNDEKİ YASA DIŞI YAPILARA, 4342 SAYILI YASA’NIN 19 VE 27 NCİ MADDELERİNİN UYGULANARAK TECAVÜZLERE SON VERİLMESİ GEREKİRKEN, TASARI HÜKÜMLERİ İLE DOĞAL KAYNAKLARIMIZI İŞGAL EDENLERE YÖNELİK BİR AF İLAN EDİLMEKTE, İŞGALCİLERE MÜLKİYET TAHSİSİ İÇİN BİR “YOL HARİTASI” ÇİZİLMEKTEDİR:

1 - UYGULAMA İMAR PLANI İÇİNDE OLMAYAN BİR MERA ALANININ, EK BİR İMAR PLANI YAPILARAK TAHSİS AMACI DEĞİŞİKLİĞİ YOLUNA GİDİLMESİNİN, BU ALANLARDA YAPILMIŞ OLAN KAÇAK YAPILARIN FAZLA UĞRAŞIYA GEREK DUYULMADAN YASAL HALE GETİRİLMESİNİ SAĞLAYACAĞI ORTADADIR.

2 - AYRICA, YASA’NIN RG’DE YAYIMLANIŞ TARİHİ OLAN 28.02.1998 TARİHİNE KADAR BELEDİYE MÜCAVİR ALANI İÇİNDE OLAN VE BU TARİH İLE 1.1.2003 TARİHLERİ ARASINDA MÜCAVİR ALAN OLARAK İLAN EDİLEN VE TÜRKİYE GENELİNDEKİ ÇOK GENİŞ ALANLARDA YER ALAN MERALAR ÜZERİNDE TECAVÜZ SONUCU İNŞA EDİLEN YAPILARIN DA (VİLLA, BAĞ EVİ, BELLİ GRUPLARIN KOOPERATİF EVLERİ V.B.) YASAL HALE GETİRİLMESİ SAĞLANACAKTIR.

3 – 4342 SAYILI YASA’DA BULUNMAYAN, ANCAK TASARIDA YER VERİLEN “MÜCAVİR ALAN” VE “İŞGAL EDİLEREK MERA OLARAK KULLANIMI TEKNİK OLARAK MÜMKÜN OLMAYAN YERLER” KAVRAMLARI, MERA ALANLARI ÜZERİNDE BÜYÜK TEHDİT OLUŞTURMAKTADIR.

MÜCAVİR ALANLAR, “GELECEKTE KENTİN ETKİ VE GENİŞLEME ALANI İÇİNE GİRECEĞİ DÜŞÜNÜLEN BÖLGELER” OLMAKLA BİRLİKTE, UYGULAMADA, SİYASİ KARARLARLA, KENTİN MAKUL SÜRELERDE GENİŞLEYEBİLECEĞİ ALANLARIN ÇOK UZAĞINDA OLAN BÖLGELER DE MÜCAVİR ALAN OLARAK İLAN EDİLEBİLMEKTE VE BURALARDA “RANT ADALARI” OLUŞTURULABİLMEKTEDİR.

AYNI ŞEKİLDE, MERA OLARAK KULLANIMIN “TEKNİK OLARAK MÜMKÜN OLUP OLMADIĞININ” BELİRLENMESİ, YEREL SİYASİ BASKILAR ALTINDA, KOLAYLIKLA SUBJEKTİF KARARLARA KONU OLABİLMEKTEDİR.

OYSA BİLİNDİĞİ GİBİ, MEVCUT YASADA, KÖY YERLEŞİM ALANLARIYLA İLGİLİ OLARAK GEREKMESİ HALİNDE KÖY İMAR PLANI YAPILARAK HİÇBİR BEDEL ÖDENMEDEN MERA ALANLARI KÖY YERLEŞİM ALANI OLARAK ZATEN KULLANILABİLMEKTEDİR.

4 – 4342 SAYILI YASA UYARINCA, TAHSİS AMACI DEĞİŞİKLİĞİ, İLGİLİ BAKANLIĞIN (ÖRN. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI) TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI’NA TALEBİ, MALİYE BAKANLIĞI’NIN VE VALİLİ’ĞİN UYGUN GÖRÜŞÜ ÜZERİNE ANCAK TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI TARAFINDAN YAPILABİLİRKEN, GETİRİLEN TASARI’DA, YETKİ TAŞRA TEŞKİLETINE DEVREDİLMİŞ OLUP, BUNA GÖRE, İLGİLİ BAKANLIĞIN İL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN TALEBİ (ÖRN. TURİZM İL MÜDÜRLÜĞÜ), İLLERDEKİ MERA KOMİSYONU VE DEFTERDARLIĞIN UYGUN GÖRÜŞÜ ÜZERİNE VALİLİKÇE TAHSİS AMACI DEĞİŞTİRİLEBİLECEKTİR.

BU HÜKÜM SON DERECEDE SAKINCALIDIR. MERA KANUNU UYGULAMA DÖNEMİ BOYUNCA, PERSONEL VE FİNANSMAN YETERSİZLİKLERİ NEDENİYLE TÜRKİYE GENELİNDE HEDEFLENENİN ÇOK ALTINDA TESPİT VE TAHDİT YAPABİLEN BİR TAŞRA TEŞKİLATI YAPISININ, BU YETKİYİ DOĞRU BİR ŞEKİLDE KULLANABİLECEĞİNİ ÖNGÖRMEK OLANAKLI DEĞİLDİR.

TAM TERSİNE, BU ALANDAKİ YETKİNİN TAŞRA TEŞKİLATINA DEVRİ, SÖZÜ EDİLEN YETERSİZLİKLER YANINDA, YEREL SİYASİ BASKILARIN DA ETKİSİ İLE, ÇAYIR VE MERALARIN İŞGALİ SÜRECİNİ HIZLANDIRACAKTIR.

BU ÇERÇEVEDE, SORUYORUZ;

1 - 1.1.2003 TARİHİNDEN ÖNCE MÜCAVİR ALAN İÇERİSİNDEKİ MERA ÜZERİNDE İNŞAAT ÇUKURU AÇARAK, BİRKAÇ TEMEL İNŞAAT DEMİRİ ATIP BETONLAYARAK TEMEL DİREK OLUŞTURULMUŞ ALANLARDA TAHSİS AMACI DEĞİŞİKLİĞİ YAPILMASI KİME HİZMET ETMEKTEDİR ?

2 – BU DEĞİŞİKLİK İLE “YASALLIK KAZANACAK” YAYLA EVLERİNİN – VİLLALARIN – OTELLERİN SAYISI KAÇTIR, BUNLAR HANGİ BÖLGELERDE YER ALMAKTADIRLAR, BUNLARI KİMLER YAPMIŞLARDIR ?

3 – BU ŞEKİLDE, MÜCAVİR ALANLAR İÇİNDE BETONLAŞTIRILAN MERA ALANI NE BÜYÜKLÜKTEDİR?

4 – “TECAVÜZCÜLERE AF” MANTIĞI, YENİ AF BEKLENTİLERİ İÇİNDE, MERALARIN İŞGALİ SÜRECİNİ HIZLANDIRMAYACAK MIDIR ?

5 – MERALARI KORUMAK - GELİŞTİRMEK VE AMACI UYARINCA KULLANILMASINI SAĞLAMAKLA GÖREVLİ KAMU YÖNETİMİNİN, BU GÖREVİ YERİNE GETİREMEDİĞİ İÇİN TÜM ULUSTAN ÖZÜR DİLEMEK VE GEREĞİNİ YAPMAK YERİNE, AF YOLUNA GİTMESİ NASIL AÇIKLANABİLİR ? HÜKÜMETİN, ULUSUN ORTAK DEĞERİ OLAN MERALARIN İŞGALİNE AF SAĞLAMA HAK VE YETKİSİ VAR MIDIR ?

SONUÇ OLARAK;

TASARININ, ANAYASA’NIN, “ÇAYIR VE MERALARIN AMAÇ DIŞI KULLANILMASI VE TAHRİBİNİN ÖNLENMESİ İÇİN DEVLETİ GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMASI İÇİN GÖREVLENDİREN” 45. MADDESİNE AÇIKÇA AYKIRILIĞI ORTADADIR.

BU DOĞRULTUDA, TASARI BU HALİYLE YASALAŞMASI HALİNDE, ANAYASA MAHKEMESİ’NCE İPTAL EDİLECEKTİR. ANCAK ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARININ “GERİYE YÜRÜMEZLİĞİ” ÇERÇEVESİNDE, DOĞAL KAYNAKLARIMIZI İŞGAL EDİP EL KOYANLAR, ÇAYIR MERALARIMIZDA MÜLKİYET TESİS EDECEKLERDİR. BU, KABUL EDİLEMEZ BİR DURUMDUR.

HÜKÜMETİ, TASARIYI MECLİSTEN ÇEKEREK, 4342 SAYILI MERA YASASI HÜKÜMLERİ DOĞRULTUSUNDA, ÇAYIR VE MERALARIMIZ İÇİN GEREKLİ KORUMA – GELİŞTİRME UYGULAMALARINI ETKİN BİR ŞEKİLDE YAPMAYA, BUNUN YANINDA, BUGÜNE KADAR GERÇEKLEŞTİRİLEN TESPİT – TAHDİT – TAHSİS ÇALIŞMALARINI İL BAZINDA AÇIKLAMAYA DAVET EDİYORUZ...

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI

GÖKHAN GÜNAYDIN
BAŞKAN

TÜRKİYE EROZYONLA MÜCADELE, AĞAÇLANDIRMA VE DOĞAL VARLIKLARI KORUMA VAKFI

ÜMİT Y. GÜRSES
GENEL MÜDÜR

Okunma Sayısı: 2678