HÜKÜMETE, GIDA ÜRETİCİLERİNE VE SATICILARINA SESLENİYORUZ: GDO POLİTİKANIZI AÇIKLAYIN!!!!

GENEL MERKEZ ( )
27.10.2004 (Son Güncelleme: 08.07.2008 16:40:07)

BASINA VE KAMUOYUNA

HÜKÜMETE, GIDA ÜRETİCİLERİNE VE SATICILARINA SESLENİYORUZ:
GDO POLİTİKANIZI AÇIKLAYIN!!!!

27.10.2004

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALARA KARŞI “GDO’YA HAYIR PLATFORMU” NUN YAKLAŞIK SEKİZ AYDIR YÜRÜTTÜĞÜ “GDO’YA HAYIR! YAŞAM PATENTLENEMEZ’ KAMPANYASI SİZ DEĞERLİ BASIN EMEKÇİLERİNİN VE HALKIMIZIN DESTEĞİYLE MİLYONLARCA İNSANIN GÜNDEMİNE GİRMİŞTİR.

PLATFORMUN BİR AYDIR, ON BEŞ ŞEHİRDE DOLAŞTIRDIĞI CANAVAR BALON, HALKIMIZIN YOĞUN İLGİSİYLE GİTTİĞİ TÜM ŞEHİRLERDE COŞKUYLA KARŞILANMIŞ VE İMZA MASALARIMIZDA YAKLAŞIK YÜZ BİN İNSAN GDO’YA KARŞI İMZA VERMİŞ VE ONLARIN MENSUBU OLDUĞU MİLYONLARCA AİLE GDO’LAR KONUSUNDA BİLGİLENMİŞTİR.

ARTIK TÜRKİYE’DE MİLYONLARCA İNSAN GDO’LARIN YARATACAĞI YIKIMDAN HABERDARDIR. TÜM KAPALI KUTULAR AÇILMIŞ VE HALKIMIZ UYANMIŞTIR. İNSANLARIMIZ BUNDAN SONRA, MARKETLERDEN ALIŞ VERİŞ YAPARKEN KULLANDIKLARI ÜRÜNLERİN GDO’LU OLUP OLMADIĞINI SORACAKTIR.

GDO’LU ÜRETİMİN PATENT BOYUTU VE BU TARZ ÜRETİMİN YARATACAĞI TARIMSAL YIKIM AÇIĞA ÇIKTIKÇA, ÜRETİCİLER KULLANDIKLARI TOHUMLARIN MENŞEİNİ MERAK ETMEYE BAŞLAMIŞLARDIR. İNSANLIK TARİHİNDE İLK KEZ GDO TEKNOLOJİSİYLE CANLILAR ÜZERİNDE MÜLKİYET HAKKI ELDE EDİLMEYE BAŞLANMIŞTIR. BİR BİYOTEKNOLOJİ ŞİRKETİ HERHANGİ BİR CANLIYA AİT BİR GENİN FONKSİYONUNU AÇIĞA ÇIKARDIĞI ZAMAN O GEN ÜZERİNDE MÜLKİYET ELDE ETMEKTEDİR. OYSA PATENT HAKKI, YENİLİK GETİREN SINAİ BULUŞLARA VERİLMEKTEDİR. HİÇBİR KİŞİ YA DA KURULUŞ KENDİNİ YENİDEN ÜRETEBİLEN VE MİLYARLARCA YIL YAŞAYABİLEN BİR CANLI ORGANİZMA ÜZERİNDE MÜLKİYET SAHİBİ OLAMAZ. BUNUN ADI BİYOLOJİK KORSANLIKTIR.

ÇİFTÇİLERİMİZ ŞU SORUNUN CEVABINI ARAMYA BAŞLADILAR: YOKSA AMERİKA’NIN IRAK’I İŞGALİNDEN SONRA KURDURDUĞU KUKLA HÜKÜMETİN YENİ “BİTKİ ÇEŞİDİ KORUMASI” HAKKINDAKİ TARIM YASASI TÜRKİYE’YE DE Mİ GELİYOR?…

BİLDİĞİNİZ GİBİ 2002’DE ÇIKAN BİR FAO(BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GIDA VE TARIM ÖRGÜTÜ) RAPORUNA GÖRE IRAKLI ÇİFTÇİLERİN %97’Sİ, TOHUMLARINI YA ÖNCEKİ SENENİN HASATINDAN ALINAN TOHUM STOKLARINDAN YA DA YEREL PAZARLARDAN ALMIŞTIR. IRAK’IN KUKLA HÜKÜMETİNİN “BİTKİ ÇEŞİDİ KORUMASI” HAKKINDAKİ YENİ YASASININ YÜRÜRLÜĞE KOYULMASIYLA IRAKLI ÇİFTÇİLERİN ÖNCEKİ DÖNEM ÜRÜNÜNDEN GELECEK DÖNEME TOHUMLUK AYIRMASI YASAK OLACAKTIR VE PİYASADA ANCAK VE ANCAK BÜYÜK TARIM ŞİRKETLERİN GDO’LU VE PATENTLİ “PVP-KORUMALI” BİTKİ MALZEMESİ BULUNACAKTIR.

BÖYLECE IRAKLI ÇİFTÇİLERİN BUĞDAY, ARPA, HURMA, VE BAKLİYAT GİBİ TARIMSAL ÜRÜN ÇEŞİTLERİNİN EVRİMLEŞTİRİLMESİNDE VE GELİŞTİRİLMESİNDEKİ TARİHSEL TÜM KATKILARI YOK SAYILIYOR. YENİ YASA, IRAKLI ÇİFTÇİNİN ÖZGÜRLÜKLERİNİ VE GEN KAYNAKLARINI ELİNDEN ALMIŞ VE IRAK HALKININ ‘GIDA EGEMENLİĞİ HAKKI’ ÜZERİNDE CİDDİ BİR TEHDİT OLUŞTURMUŞTUR.

BU ÇARPICI VE ACI GERÇEKLE ÜLKEMİZ 1998 YILINDAN BERİ KARŞI KARŞIYADIR. BU YILDAN BERİ ÜLKEMİZE İŞLENMİŞ VE HAMMADDE OLARAK PEK ÇOK GDO’LU ÜRÜN, KONTROLSÜZ, DENETİMSİZ, YASADIŞI YOLLARLA GİRMİŞ, TOPRAĞIMIZA VE SOFRALARIMIZA DAVETSİZ MİSAFİR OLMUŞTUR. MAALESEF KONUYLA İLGİLİ BAKANLIKLARIN, HÜKÜMETLERİN DUYARSIZLIĞI AKIL ALIR GİBİ DEĞİLDİR. BU DURUMUN HİÇBİR İZAHI YOKTUR VE OLMAMIŞTIR.

TÜRKİYE’DE 1998 YILINDAN 2004 YILINA KADAR, YANİ TAM 6 SENE ULUSAL BİYOGÜVENLİK KOMİTESİ TOPLANTILARI YAPILMIŞTIR. BU ZAMAN ZARFINDA GDO’LARIN SERBEST DOLAŞIMINI DÜZENLEYECEK BİYOGÜVENLİK YASASININ ÇIKARTILMASI SÜRÜNCEMEDE BIRAKILDIĞI GİBİ; YASA, TOPLUMUN MAĞDUR OLACAK KESİMLERİNİ MUHATAP ALINARAK DA HAZIRLANMAMIŞTIR. HÜKÜMETLERİMİZ AVRUPA BİRLİĞİ VE AMERİKA ARASINDA SÜREN GDO SAVAŞINDA SAF BELİRLEYEMEMİŞTİR. AMERİKA’NIN GDO DAYATMALARINA VE AVRUPA’NIN MAHÇUP POLİTİKASIZLIĞINA KULAK KABARTAN HÜKÜMETLERİMİZ ARTIK HALKIN, BİLİMİN VE EKOLOJİK GERÇEKLERİN SESİNE KULAK VERMELİDİR.

ALTI AY ÖNCE, TARIM SEKTÖRÜNDE SOSYO EKONOMİK BAĞIMLILIK YARATAN, BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ ORTADAN KALDIRAN, HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN, CANLILARI PATENT ALTINA ALARAK YAŞAMI YOK OLUŞA SÜRÜKLEYEN GDO’LARLA İLGİLİ TARIM BAKANINA CEVAPLAMASI İÇİN YAZILI BİR SORU ÖNERGESİ VERMİŞ İDİK. TARIM BAKANI ÖNERGEYE CEVABEN, ÜLKEYE GDO’LU ÜRÜN GİRMEDİĞİNİ İDDİA ETMİŞ İDİ. HATTA DAHA İKİ HAFTA ÖNCESİNE KADAR TARIMSAL ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE BİLGİ EDİNME HAKKI KANUNU ÇERÇEVESİNDE SORDUĞUMUZ SORULARIN CEVABINDA DA ÜLKEYE GDO GİRİŞİ OLMADIĞI SÖYLENMİŞTİ.

FAKAT GEÇTİĞİMİZ HAFTA PLATFORMUMUZUN ÜYESİ TÜKETİCİ DERNEKLERİNİN ORGANİZE ETTİĞİ PANELDE, ODTÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ'nde yüksek lisans eğitimi gören iki öğrenci, Bölümlerlinin Başkanı Doç. Dr. Candar Gürakan'IN GÖZETİMİNDE GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (TRANSGENİK ÜRÜNLER) ÜZERİNE HAZIRLADIKLARI TEZ ÇALIŞMASININ SONUÇLARINI AÇIKLADI. İKİ YIL SÜREN ÇALIŞMANIN SONUCUNDA; ANKARA, ÇANAKKALE, AYAŞ, ESKİŞEHİR, ISPARTA, ANTALYA, KALKAN, AFYON VE MERSİN'de üretilen, Belçika, İspanya, Çin ve Amerika'DAN İTHAL EDİLEN 28 DOMATES NUMUNESİNDEN 22'sinde antibiyotiğe direnç gösteren bir bakteri geni belirlenmişti.

Bu araştırma sonucunda, 28 domates numunesinden 22'SİNDE BİR BAKTERİ GENİ OLAN KANAMİSİN ADLI ANTİBİYOTİĞE DİRENÇ GÖSTEREN BİR GEN TESPİT EDİLDİ. BU DURUM DOMATESLERE GEN AKTARIMININ YAPILDIĞININ KANITIYDI.

BASINA BU HABERİN YANSIMASI VE GDO KARŞITI DUYARLILIĞIN GÜCÜ KARŞISINDA, TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN TARIM VE KÖY İŞLERİ BAKANI SAMİ GÜÇLÜ, “TÜRKİYE’DE GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLERİN ÜRETİM VE YETİŞTİRİLMESİ SADECE ARAŞTIRMA AMAÇLI MÜMKÜN. BU ÜRÜNLERİN ÜRETİMİ KONUSUNDA BİR SERBESTLİK YOK. ANCAK TÜRKİYE’YE BU ÜRÜNLERİN GİRDİĞİ, ÖZELLİKLE HAYVAN YEMİ OLARAK KULLANILDIĞI HUSUSUNDA BİLGİMİZ VAR” DİYEREK IRAKLAŞMA YOLUNDA OLDUĞUMUZU ZIMNEN KABUL ETMİŞTİR. BU IRAKLAŞMA, ÇİFTÇİNİN TOPRAKTAN, TÜKETİCİNİN SAĞLIĞINDAN, DOĞANIN ÇEŞİTLİLİĞİNDEN IRAKLAŞMASIDIR.

BUNUNLA BİRLİKTE, BAKAN GÜÇLÜ, “GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLERE KARŞI DÜNYADA İTİRAZ VE ŞÜPHELERİN BULUNDUĞUNU, ANCAK GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLERE KARŞI HENÜZ İSPAT EDİLMİŞ OLUMSUZ BİR HUSUS OLMADIĞINI BELİRTTİ”. BU KONUDA ÖNCELİKLİ OLARAK ŞUNU BELİRTMEK GEREKİR; EKOLOJİK GEREKLİLİKLERİN DOĞURDUĞU HUKUK, YAŞAMIMIZI TİCARET HUKUKUNUN PRENSİPLERİYLE AÇIKLAYAMAYACAĞIMIZI GÖSTERMİŞTİR. İNSAN SAĞLIĞINI, EKOLOJİK YAŞAMI, BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ RİSKE SOKMA İHTİMALİ OLAN MALLARIN PAZARDA SERBESTÇE DOLAŞMASI İÇİN BU ÜRÜNLERİ PAZARA SÜREN ŞİRKETLERİN BU ÜRÜNLERİN RİSKSİZ OLDUĞUNU YA DA BU ÜRÜNLERİN YARATACAĞI RİSKİ TANIMLAMALARI VE BU RİSKİ TAZMİN EDEBİLECEKLERİNİ İSPAT ETMESİ GEREKİR. İSPAT KÜLFETİ ŞİRKETLERİN ÜZERİNDEDİR. EĞER AÇLIĞA MAHKUM EDİLEN AFRİKA ÜLKELERİNİN GDO’LU GIDA YARDIMLARINI REDDETMESİNİ, HİNDİSTAN’DA’ ÜRETİLEN GDO’LU PAMUĞUN ÇİFTÇİLERİ YOKSULLUĞA SÜRÜKLEMESİNİ, IRAK’IN BAŞINA ÖRÜLEN ÇORABI BİLMİYOR VE DELİL SAYMIYORSANIZ, DÜNYADA BİLİMSEL OLARAK YAPILAN PEK ÇOK ANALİZİN GDO’LU ÜRÜNLERİN VERİMİ ARTTIRMADIĞINI VE AÇLIĞA ÇÖZÜM OLMADIĞINI BİLİYORSUNUZDUR.

KALDI Kİ NE BU ÜLKEDE NE DE DÜNYADA BESİN KITLIĞI VARDIR, KIT OLAN ŞEY BU BESİNLERİN ADİL VE EŞİT DAĞITILMAMASIDIR. KİMİ ÜLKELERDE İNSANLAR OBOZİTEYLE BOĞUŞURKEN KİMİ ÜLKELERİN TEMEL GIDA MADDELERİNİN YOKLUĞUNU ÇEKMESİ BU ÇELİŞKİNİN EN AÇIK İFADESİ DEĞİL MİDİR? ÖNÜMÜZDEKİ YÜZYILI GIDANIN, HAVANIN, SUYUN, TOPRAĞIN, ENERJİNİN VE GEN KAYNAKLARININ KİMİN EGEMENLİĞİNDE OLDUĞU ŞEKİLLENDİRECEKTİR. TEMEL SORU ŞUDUR: YAŞAMIN BU TEMEL DEĞERLERİ BİRKAÇ İLAÇ VE TARIM ŞİRKETİNİN MALI MI OLACAKTIR, YOKSA TÜM İNSANLIĞIN YAŞAMSAL KAYNAĞI HALİNE Mİ DÖNÜŞTÜRÜLECEKTİR? GDO MERKEZLİ BİR TARIM TÜM DÜNYAYI YOK OLUŞA SÜRÜKLEMEKTEDİR. ÜLKELERİ EKONOMİK VE SOSYAL OLARAK ŞİRKETLERİN İNSAFINA BAĞIMLI KILMAKTADIR. BUNDAN DOLAYI BU TARIMIN BUGÜN Kİ FAİLLERİ ÇOCUKLARIMIZI VE ÇOCUKLARINI MAĞDURİYETE SÜRÜKLEYEN BİYOTEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ VE ONLARIN DESTEKÇİSİ ÜLKELERDİR.

ŞİMDİ BU GERÇEKLER IŞIĞINDA, GIDA VE HAYVANSAL YEM İTHALATÇILARININ, ÖZELLİKLE SOYA VE MISIR İTHALATÇILARININ, BÜYÜK MARKETLERİN, GDO POLİTİKALARINI AÇIKLAMALARINI İSTİYORUZ.

ŞEKERLEME, BİSKÜVİ, BEBEK MAMASI İTHAL EDENLER VE ÜRETENLER, GLİKOZ ŞURUBU KULLANIYORLAR MI, BU ÜRÜNLER GDO’LU MU BİLMEK İSTİYORUZ..

ELİMİZDE BİR KARA LİSTE VAR, BİR BEYAZ LİSTE. BEYAZ LİSTEYE GİRMEK VE TÜKETİCİLERİN GÜVENİNİ KAZANMAK İSTİYORSANIZ, BİR AN ÖNCE GDO POLİTİKANIZI AÇIKLAYIN!

HÜKÜMETE SESLENİYORUZ, HALKIMIZIN VE KAMUOYUNUN SESİNE KULAK VERİN. BİZ GDO’LU ÜRÜN TÜKETMEK VE ÜRETMEK İSTEMİYORUZ. GDO’LARIN ÜLKEYE GİRİŞİ VE ÜRETİLMESİ YASAKLANSIN. BU KONUDAKİ KONTROL MEKANİZMALARI DERHAL KURULSUN…

BİZ ONLARCA DEMOKRATİK KİTLE ÖRGÜTÜ VE BİLİM İNSANININ OLUŞTURDUĞU GDO’YA HAYIR PLATFORMU OLARAK BİYOGÜVENLİK YASA TASARISINDA, GELECEĞİMİZİ KORUYACAK DÜZENLEMELERE EMEK HARCAMAYA HAZIRIZ. GIDA ÜRÜNLERİNDE GEREKSE TOHUMLARDA GDO LİMİTLERİNİN KONMASINI KESİNLİKLE KABUL ETMEDİĞİMİZİ, HELE HELE TOHUMLARDA, AB DE %0,3 (BİNDE ÜÇ) OLAN ETİKET ZORUNLULUĞUNUN BİLE HALK TARAFINDAN KABUL EDİLMEDİĞİ VE HALA BU KONUDA AB KOMİSYONUNDAN BİR KARAR ÇIKARILAMADIĞI GERÇEĞİ GÖZ ÖNÜNE ALINARAK HİÇ BİR ŞEKİLDE TÜRKİYE’DE BİR ORAN LİMİTİ KONARAK GDO’LU TOHUM GİRİŞ YA DA EKİMİ YAPILMASINI İSTEMEDİĞİMİZİ DE TEKRAR BELİRTMEK GEREK.

BUNUN İÇİN TÜM DUYARLI HALKIMIZ VE BASINIMIZ 30\31 EKİM - 1 KASIM 2004 TARİHLERİNDE ANKARA’DA CANAVAR BALON TURUNUN KAPANIŞ ETKİNLİKLERİNE DAVETLİDİR. 30 EKİM CUMARTESİ GÜNÜ SÖYLEŞİLER VE İMZA STANDIMIZIN YANINDA GRUP KARAVAN VEGRUP GÜNIŞIĞI  KONSER VERECEKTİR.

1 KASIM 2004’DE SAAT 13.00’ DA YENİ TÜRKÜ KONSERİNİN ARDINDAN KİTLESEL BİR BASIN AÇIKLAMASI YAPILARAK BİR HEYET MECLİSE GÖRÜŞMEYE GİDECEKTİR. BUGÜNE KADAR BİZİ YALNIZ BIRAKMAYAN HERKESİ ETKİNLİKLERİMİZE BEKLİYORUZ. VE SON OLARAK DİYORUZ Kİ YAŞAM BİZİMDİR, PATENTLENEMEZ.

GDO’YA HAYIR PLATFORMU ÜYESİ KURULUŞLAR

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI

AKÇEP (AKDENİZ ÇEVRE PLATFORMU)

BAÇEP (BATI AKDENİZ ÇEVRE PLATFORMU)

BAKCEP (BATI KARADENİZ ÇEVRE PLATFORMU)

BARTIN TABİP ODASI, BARTIN EĞİTİM VE KÜLTÜR DERNEĞİ

ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ BARTIN ŞUBESİ

TEMA VAKFI BARTIN TEMSİLCİLİĞİ

KESK BARTIN ŞUBELER PLATFORMU

TMMOB İL KOORDİNASYON KURULU

BARTIN ÇEVRE KÜLTÜR VE DOĞAL VARLIKLARI KORUMA DERNEĞİ

BARTIN KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA VE YAŞATMA DERNEĞİ

BARTIN İLİ OTELCİLER VE TURİZMCİLER DERNEĞİ

HAYVANLARI KORUMA VE YAŞATMA DERNEĞİ

DİŞ HEKİMLERİ ODASI BARTIN TEMSİLCİLİĞİ

ZONGULDAK ÇEVRE KORUMA DERNEĞİ

TEMA VAKFI ZONGULDAK TEMSİLCİLİĞİ

ZONGULDAK YEREL GÜNDEM 21

EREĞLİ ÇEVRE KORUMA DERNEĞİ

KADIKÖYÜ BİLİM KÜLTÜR DOSTLARI DERNEĞİ (KADOS)

TÜRKİYE DENİZ ARAŞTIRMALARI VAKFI (TÜDAV- İSTANBUL)

KÜRE DAĞLARI EKOTURİZM DERNEĞİ (KASTAMONU)

BAŞMAKÇI GÜL KOOPERATİFİ

BİYOLOGLAR DERNEĞİ

BUĞDAY DERNEĞİ VE DERGİSİ

ÇEVRE İÇİN HEKİMLER DERNEĞİ

ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI

DAÇE (DOĞU AKDENİZ ÇEVRE PLATFORMU)

ADANA ÇEVRE VE TÜKETİCİ KORUMA DERNEĞİ (ÇETKO)

ALANYA ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ

ANTAKYA ÇEVRE KORUMA DERNEĞİ

ARKADAŞ ÇEVRE GURUBU

CEYHAN ÇEVRE KORUMA DERNEĞİ

DİYARBAKIR ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ (ÇEVGÖN)

ERZİN ÇEVRE KORUMA DERNEĞİ

İÇEL ÇEVRE DOSTLARI DERNEĞİ

İSKENDERUN ÇEVRE KORUMA DERNEĞİ

KAZANLI ÇEVRE KORUMA DERNEĞİ

OSMANİYE ÇEVRE DOSTLARI DERNEĞİ

SAMANDAĞ ÇEVRE KORUMA VE TURİZM DERNEĞİ

TARSUS ÇEVRE KORUMA KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ (ÇEKSAM)

DEĞİRMEN ÇİFTLİĞİ

DOKCEP (DOĞU KARADENİZ ÇEVRE PLATFORMU)

TRABZON ÇEVRE VE KÜLTÜR GİRİŞİMCİLERİ DERNEĞİ

YEŞİL ARTVİN DERNEĞİ

ORDU ÇEVRE DERNEĞİ

DENİZTEMİZ TURMEPA TRABZON TEMSİLCİLİĞİ

SİNOP ÇEVRE DOSTLARI DERNEĞİ

TRABZON ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ

TEMA TRABZON İL TEMSİLCİLİĞİ

YEŞİL ARTVİN BARIŞ DERNEĞİ

TEMA RİZE İL TEMSİLCİLİĞİ

TEMA GÜMÜŞHANE İL TEMSİLCİLİĞİ

DOĞAL HAYATI KORUMA DERNEĞİ

KARADENİZ ÇEVRE KÜLTÜR DERNEĞİ, İSTANBUL

TÜRK DENİZ ARAŞTIRMALARI VAKFI

BARTIN ÇEVRE BİRLİKTELİĞİ

FOTOFORUM

KTÜ ÇEVRE KULÜBÜ

KTÜ TEMA KULÜBÜ

ÇORUM DOST KARİKATÜRİSTLER DERNEĞİ

TRABZON KARİKATÜRİSTLER DERNEĞİ

EKODER

EKOLOJİ KOLEKTİFİ

FETAV

GÜMÜŞÇEVRE

GREENPEACE

JADE ÇİFTLİĞİ

KADOS (KADIKÖY BİLİM KÜLTÜR VE SANAT DOSTLARI DERNEĞİ)

KLAN ÇİFTLİĞİ

MARÇEP (MARMARA ÇEVRE PLATFORMU)

BABAESKİ YEREL GÜNDEM 21

BİGA ÇEVRE DERNEĞİ

ÇANAKKALE ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ

ÇANAKKALE DENİZ ÜRÜNLERİNİ VE KÜÇÜK BALIKÇILARI KORUMA DERNEĞİ

ÇANAKKALE YEREL GÜNDEM 21

EDİRNE ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ

GELİBOLU TARİH VE ÇEVRE KORUMA DERNEĞİ

GEYİKLİ KÜLTÜR ÇEVRE VE GÜZELLEŞTİRME DERNEĞİ (GE-DER)

GÜNEY MARMARA DOĞAL VE KÜLTÜREL ÇEVREYİ KORUMA DERNEĞİ (GÜMÇED)

BURSA MERKEZ ŞUBESİ

GÜNEY MARMARA DOĞAL VE KÜLTÜREL ÇEVREYİ KORUMA DERNEĞİ (GÜMÇED)

EDREMİT KÖRFEZ ŞUBESİ

KADIKÖY (İSTANBUL) BİLİM KÜLTÜR VE SANAT DOSTLARI DERNEĞİ (KADOS)

KEŞAN DOĞA ÇEVRE VE KÜLTÜR DERNEĞİ (DOÇEK)

UZUNKÖPRÜ ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ,

MÜLKİYELİLER BİRLİĞİ

ODTÜ ÇEVRE TOPLULUĞU

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ, EKOLOJİK YAŞAM KULÜBÜ

TARIM ORKAM SEN

TOPLUMSAL EKOLOJİ GRUBU

TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ

TÜRÇEK

TÜRÇEK, GİRESUN ŞUBESİ

TÜKO- DER

TÜRKİYE KÜÇÜK ÇİFTÇİ SENDİKALAŞMA İNİSİYATİFİ

VETERİNER GIDA HİJYENİSTLERİ DERNEĞİ

VETERİNER HEKİMLERİ ODASI

VETERİNER FAKÜLTELERİ MEZUNLARI DAYANIŞMA DERNEĞİ

YEŞİLLER

Okunma Sayısı: 4323