ÇOCUKLARIN SÜT İÇEMEDİĞİ, ÜRETİCİNİN HAKKINI ALAMADIĞI BİR ÜLKEDE, SÜT GÜNÜ KUTLANAMAZ !.. - 21.05.2005

GENEL MERKEZ ( )
21.05.2005 (Son Güncelleme: 08.07.2008 16:37:53)

- BASIN BİLDİRİSİ -

ÇOCUKLARIN SÜT İÇEMEDİĞİ,
ÜRETİCİNİN HAKKINI ALAMADIĞI BİR ÜLKEDE,
SÜT GÜNÜ KUTLANAMAZ !..

21 MAYIS 2005

21 MAYIS, DÜNYA SÜT GÜNÜ…

SÜT SEKTÖRÜNDE TÜRKİYE’NİN VERİLİ KOŞULLARI, DÜNYA SÜT GÜNÜ’NÜN KUTLAMALARLA GEÇİRİLEMEYECEĞİNİ AÇIKÇA ORTAYA KOYUYOR. ORTADA KUTLANABİLECEK OLUMLU GELİŞMELER YOK.

ÇOCUKLARIMIZ SÜT İÇEMİYOR…

A, B, D VE E VİTAMİNLERİ BAKIMINDAN OLDUKÇA ZENGİN OLAN VE KALSİYUM – PROTEİN DEPOSU OLAN SÜT, ÖZELLİKLE ÇOCUKLARIN BÜYÜMESİ VE KEMİK SAĞLIĞI AÇISINDAN YAŞAMSAL ÖNEMDEDİR.

BUNA KARŞILIK ÜLKEMİZDE ÇOCUKLAR SÜT İÇEMİYOR. KİŞİ BAŞINA YILLIK İÇME SÜTÜ TÜKETİMİ BİRÇOK AVRUPA ÜLKESİNDE 100 LİTRENİN ÜZERİNDE İKEN, TÜRKİYE’DE 5 – 6 LT. DÜZEYİNDE KALIYOR. ÖZELLİKLE KIRSAL ALANDA YAŞAYAN ÇOCUKLARIMIZ, YETERSİZ ANNE SÜTÜ DÖNEMİ DIŞINDA, SÜTÜN KOKUSUNA BİLE HASRETLER..

SÜT ÜRETİMİNDE YAŞANAN NİTELİK, NİCELİK VE FİYAT SORUNLARI, SEKTÖRÜN GELECEĞİ AÇISINDAN SON DERECEDE TEHLİKELİ..

ÜRETİCİ AÇISINDAN SÜT, KIRSAL YAŞAMIN VAZGEÇİLMEZ GELİR KAYNAKLARI ARASINDADIR.

ÜLKEMİZDE SÜT ÜRETİMİNİN YAKLAŞIK % 60’I PAZARA SUNULMAKTADIR. İÇ TÜKETİM VE PAZARA YAPILAN ÜRETİMDE, ÜRETİM GİRDİLERİ SÜREKLİ PAHALANIRKEN SÜT FİYATLARININ GERİLEMESİ, ÜRETİCİYİ BÜYÜK GÜÇLÜKLERLE KARŞI KARŞIYA BIRAKMAKTADIR.

SÜT FİYATI / YEM FİYATI PARİTESİ 0.90’IN ALTINA İNMİŞTİR.

SEK’İN VE YEMSAN’IN ÖZELLEŞTİRİLMESİ SONRASINDA, KAMUNUN PİYASA YAPICI GÜCÜ TÜMÜYLE ORTADAN KALDIRILMIŞ OLUP, “KURALSIZ PİYASA”, ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ HALK YARARI ALEYHİNE SONUÇLAR ÜRETMEKTEDİR.

GÜNÜMÜZ TÜRKİYE’SİNDE ÜRETİLEN 10 MİLYON LİTRE SÜTÜN 2 MİLYON LİTRESİNİN BÜYÜK BÖLÜMÜ, AŞAĞIDA BELİRTİLEN FİRMALAR TARAFINDAN, YİNE AŞAĞIDA BELİRTİLEN MARKALAR ALTINDA PİYASAYA SÜRÜLMEKTEDİR;

DANONE (BİRTAT, DANONE, TİKVEŞLİ, DANY), KOÇ (SEK, MİGROS), NESTLE (NESTLE, MİS, GÜLÜM), YAŞAR (PINAR), ÜLKER (İÇİM), SÜTAŞ (SÜTAŞ).

SEKTÖRDE KAYIT DIŞILIK % 80’LER DÜZEYİNE ÇIKARKEN, “KAYIT İÇİ DÜZENDE” MARKALAR TEMELİNDE BİR TEKELLEŞME EĞİLİMİNİN YAŞANMAKTA OLDUĞU AÇIKTIR.

BU ORTAMDA, GÜNÜMÜZDE ÜRETİCİDEN SÜT 350 – 400 BİN TL’YE ALINIRKEN, TÜKETİCİYE 4 – 4.5 KAT FİYATLA, 1.6 –1.7 MİLYON TL’DEN SATILMAKTADIR.

ÖTE YANDAN, SOKAK SÜTÇÜLERİ TÜKETİCİLERE MİKROP TAŞIYOR; SÜTÜN DAYANMA SÜRELERİNİ ARTIRMAK İÇİN KULLANDIKLARI MADDELER HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR.

SEKTÖRDEKİ KAYIT DIŞILIK, AB SÜRECİNDE TÜRKİYE ALEYHİNEDİR. ÇÖZÜM “SOKAK SÜTÇÜSÜNÜ” SİSTEM DIŞINA İTEREK SAĞLANABİLİR Mİ ?

POLONYA DENEYİMİ GÖSTERMİŞTİR Kİ, AB TARIM MÜZAKERELERİNDE “SÜT KOTALARI”, EN ZORLU PAZARLIK ALANLARINDANDIR. SEKTÖRÜN % 80’İNİN KAYIT DIŞI OLMASI, TÜRKİYE’NİN ELİNİ ZAYIFLATMAKTADIR.

BU BAĞLAMDA, KALİTE SORUNUNU AŞMAK VE SEKTÖRÜ KAYIT ALTINA ALMAK BİR ZORUNLULUK OLARAK KENDİSİNİ GÖSTERMEKTEDİR.

BUNUNLA BİRLİKTE, SÜTÜ İŞLEYEN VE KUTULAYAN KESİMLERİN, BU SORUNU AŞMAK İÇİN POLİSİYE ÖNLEMLERLE SOKAK SÜTÜNÜ ENGELLEME İSTEMLERİ, TÜRKİYE’NİN SOSYOLOJİK VE EKONOMİK GERÇEKLERİYLE BAĞDAŞMAMAKTADIR.

SOKAK SÜTÜNÜN ARZ VE TALEP TARAFLARI, TÜRKİYE’NİN EN YOKSUL KESİMLERİNDEN OLUŞMAKTADIR. ÇÖZÜM, BU İNSANLARI TÜMÜYLE SİSTEM DIŞINA İTMEK İLE SAĞLANAMAZ.

TAM TERSİNE, KOOPERATİF YAPILAR ALTINDA ÖRGÜTLENEN VE SÜT İŞLEME SÜREÇLERİNDE DE SÖZ SAHİBİ OLAN ÜRETİCİ VE DAĞITICILARIN, KAMUNUN ETKİN MÜDAHALESİ İLE KURULACAK SOĞUK ZİNCİR İÇİNDE, TÜKETİCİYE ARACI RANTINDAN ARINMIŞ SAĞLIKLI VE UCUZ SÜT ULAŞTIRACAĞI BİR SİSTEM, TÜRKİYE GERÇEKLERİNE UYGUN VE ÜLKE YARARINADIR.

GÜÇLÜ VE ÇAĞDAŞ BİR SÜT SEKTÖRÜNÜN ÖLÇÜTÜ, ÇOCUKLARIN YAŞADIĞI EVLERİN ÖNÜNE HER SABAH BIRAKILAN BİR ŞİŞE SAĞLIKLI SÜTTÜR…

KAMUOYUNA SAYGI İLE DUYURULUR…

GÖKHAN GÜNAYDIN
BAŞKAN

Okunma Sayısı: 2051