KUŞ GRİBİ KONUSUNDA KAMU YÖNETİMİNİN, ÜRETİCİLERİN VE TÜKETİCİLERİN ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER… -12.10.2005

GENEL MERKEZ ( )
11.10.2005 (Son Güncelleme: 08.07.2008 16:36:14)

- BASIN AÇIKLAMASI -

<İ>12 EKİM 2005

KAMUOYUNDA TAVUK VEBASI VEYA KUŞ GRİBİ OLARAK DA BİLİNEN AVİAN İNFLUENZA, KANATLILARIN SOLUNUM VE SİNİR SİSTEMLERİNDE ETKİLİ OLAN VE İNSANLARA DA BULAŞMA OLASILIĞI BULUNAN VİRAL BİR HASTALIKTIR.

HASTALIĞIN YAYILMA MEKANİZMASI GÖÇMEN KUŞLARDAN EVCİL KANATLILAR VE İNSANLARA DOĞRU BİR ZİNCİR İZLEMEKTEDİR. ENFEKTE OLAN GÖÇMEN SU KUŞLARI VE ÖZELLİKLE YABAN ÖRDEKLERİ, VİRÜSLERİ SALYA VE DIŞKILARI İLE ETRAFA YAYMAKTA, BUNLARLA TEMAS EDEN KANATLI HAYVANLARIN HEMEN TAMAMI, BELİRTİLERİN ORTAYA ÇIKMASINDAN İTİBAREN İKİ GÜN İÇİNDE ÖLMEKTEDİRLER.

HASTALIĞIN İNSANLARA BULAŞMA MEKANİZMASI İSE, ENFEKTE KUŞ VE KANATLILARA DOĞRUDAN TEMAS VEYA VİRÜSÜN HAVADA BİRKAÇ KM. TAŞINABİLMESİ NEDENİYLE SOLUNUM YOLUYLA OLMAKTADIR.

HASTALIK TEORİK OLARAK, İNSANDAN İNSANA BULAŞABİLMEKTE İSE DE, BÖYLE BİR DURUMUN ORTAYA ÇIKMA OLASILIĞININ SON DERECEDE DÜŞÜK OLDUĞU BİLDİRİLMEKTEDİR.

KUŞ GRİBİ KAYNAKLI GELİŞMELER, KANATLI SEKTÖRÜ VE GIDA GÜVENLİĞİ BOYUTLARIYLA, ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI’NIN İLGİ ALANINA GİRMEKTEDİR. BU BAĞLAMDA, AŞAĞIDAKİ KONULARDA KAMUOYUNUN DİKKATİNİN ÇEKİLMESİNDE YARAR GÖRÜLMEKTEDİR.

TÜRKİYE, KUŞLARIN GÖÇ YOLLARINDA OLAN BÜYÜK BİR COĞRAFYA NİTELİĞİ İLE TAVUK VEBASI / KUŞ GRİBİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR RİSK POTANSİYELİ TAŞIMAKTADIR.

RİSK, GÖÇ YOLLARI ÜZERİNDE BULUNAN VE AÇIKTA BESLEME YAPILAN KÖY TAVUKÇULUĞU ÜZERİNDE OLDUKÇA BÜYÜKTÜR. VAK’ANIN YALNIZCA MANYAS GÖLÜ VE CİVARI İLE SINIRLI KALMAMA OLASILIĞI OLDUKÇA YÜKSEK OLDUĞUNDAN, TÜM ÜLKE ÇAPINDA, ÖZELLİKLE GÖÇ YOLLARI ÜZERİNDE, DETAYLI TARAMA ÇALIŞMALARI GERÇEKLEŞTİRİLMELİDİR. KARANTİNA, İTLAF, DEZENFEKSİYON GİBİ UYGULAMALAR ETKİNLİKLE GERÇEKLEŞTİRİLMELİDİR.

BUNU YAPABİLMEK İÇİN, TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN PERSONEL VE BÜTÇE OLANAKLARININ İVEDİLİKLE ARTIRILMASI GEREKLİDİR.

BUNA KARŞILIK, HAYVANLARIN YETİŞTİRME DÖNEMİ BOYUNCA KAPALI ORTAMLARDA BESLENDİĞİ MODERN TAVUKÇULUK İŞLETMELERİNDE, HERHANGİ BİR ENFEKTE MATERYAL OLUŞMASI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR. AYRICA, KANATLI SEKTÖRÜ, SÖZÜ EDİLEN HASTALIK TÜRKİYE’YE GİRMEDEN ÇOK ÖNCE, KONU İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR YAPMIŞ VE ÖNLEMLER GELİŞTİRMİŞTİR.

BUNUNLA BİRLİKTE, İŞLETMELERDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLERE TİTİZLİKLE UYULMALI VE BUNA YÖNELİK DENETİMLER ARTIRILMALIDIR.

AYNI TARAMA ÇALIŞMASININ, TANIMLANAN BÖLGELERDE YAŞAYAN İNSANLAR ÜZERİNDE DE ETKİNLİKLE YÜRÜTÜLMESİ GEREKLİDİR. ÖZELLİKLE AVCI, KÖY TAVUĞU YETİŞTİRİCİSİ, ÇİFTLİK ÇALIŞANI VE ENFEKTE MATERYALİ TÜKETEN TÜKETİCİLER, EN YÜKSEK RİSK GRUBUNU OLUŞTURMAKTADIR.

TÜM BUNLARA KARŞIN, TAVUK ETİ VE YUMURTANIN GÖRECE UCUZ FİYATLARI NEDENİYLE HALKIN PROTEİN GEREKSİNİMİNİ KARŞILAMAKTA YERİ DOLDURULAMAYACAK BİR ÖNEME SAHİP OLMASI DOLAYISIYLA, TÜKETİCİNİN KONU İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRİLMESİ YAŞAMSAL ÖNEM TAŞIMAKTADIR.

YUKARIDA DA BELİRTİLDİĞİ GİBİ, MODERN TAVUKÇULUK İŞLETMELERİNDE ÜRETİLEN KANATLI ÜRÜNLERİNİN TÜKETİLMESİNDE, SAĞLIK AÇISINDAN ARTAN BİR RİSK SÖZ KONUSU DEĞİLDİR. BUNUNLA BİRLİKTE, TAVUK ETLERİNİN İÇ ISILARI 70 C ‘NİN ÜZERİNE ÇIKACAK ŞEKİLDE PİŞİRİLMESİ VE YUMURTALARIN HAŞLANARAK TÜKETİLMESİ, VİRÜSÜN YAŞAMASINI OLANAKSIZ KILAN YÖNTEMLER OLARAK TAVSİYE EDİLMEKTEDİR.

KAMUOYUNA SAYGI İLE DUYURULUR.

GÖKHAN GÜNAYDIN
BAŞKAN

(YÖNETİM KURULU ADINA)

Okunma Sayısı: 1400