BASIN AÇIKLAMASI: “ACİLEN DAMLA SULAMAYA GEÇİLMELİ”

KONYA ŞUBE ( )
29.04.2008 (Son Güncelleme: 10.07.2008 12:12:39)

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin MOTUK; damla sulama sistemiyle kuraklığın etkisinin önemli ölçüde azaltılabileceğini ve tarım ürünlerinde yüksek verim alınacağını ifade etti.

BASIN AÇIKLAMASI

"Acilen Damla Sulamaya Geçilmeli"

Memleket Gazetesi

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin MOTUK; damla sulama sistemiyle kuraklığın etkisinin önemli ölçüde azaltılabileceğini ve tarım ürünlerinde yüksek verim alınacağını ifade etti.

Dünyanın farklı bölgelerinde etkisi hissedilen kuraklık, Türkiye‘ yi tehdit ediyor. Bu yıl ülke genelinde yağış miktarlarındaki azalma, tarım sektöründe büyük verim kayıplarına yol açtı. Türkiye‘de son yıllarda yağışların mevsim normallerinin altında gerçekleşmesi, barajlarda dolan suların yetersiz kalmasına ve yeraltı su seviyelerinde önemli düşüşleri beraberinde getirdi. Tarım alanında su kaynaklarının bilinçsizce kullanımı, azalan yeraltı sularını daha da alt seviyelere düşürdü. Kuraklık nedeniyle başta İç Anadolu Bölgesi olmak üzere tüm bölgelerde tarım ürünlerinde verim kaybı oluştu.

Başkan Hasan Hüseyin MOTUK kuraklıkla mücadele etmek için öncelikle suyun bilinçli kullanılması gerektiğini vurguladı. Damla sulama sistemi ile kuraklığın etkisinin önemli ölçüde azaltılabileceğini ve tarım ürünlerinde yüksek verim alınacağını ifade eden Motuk, "Sadece su kıtlığında değil, zengin su kaynaklarınız olsa bile bilinçli bir sulama için damla sulama sistemi gereklidir. Akdeniz ve Ege Bölgelerinde mevcut olan yeterli su kaynaklarına rağmen, sera alanlarımızın yüzde 90‘ ı damla sulama sistemleri ile donatılmış durumdadır." dedi.

Damla sulama yönteminin günümüzde en gelişmiş, en modern sulama sistemi olduğunun altını çizen Hasan Hüseyin Motuk, gelişmiş ülkelerde bu sistemin çok yaygın olduğunu belirtti. ABD ve Ab ülkelerinde pamuk, patates ve mısır gibi tarla bitkileri ekim alanlarının önemli bir bölümünün damla sulama yöntemiyle sulandığını aktaran Motuk, " İspanya‘ da geçen yıl 250 milyon metre damla sulama borusu döşenmiştir. Türkiye‘ de bu miktar 120-130 milyon metre civarında tahmin edilmektedir. Türkiye‘nin tarım arazisi İspanya‘nın yaklaşık iki katı olduğuna göre gelmemiz gereken minimum nokta çok açıktır. Üründe verim ve kalite artışını sağlayan bu mükemmel sulama sisteminin gerekirse devletinde desteği alınarak, en kısa sürede yaygınlaştırılması gerekmektedir" diye konuştu.

Damla sulama sisteminin ticari anlamdaki geçmişinin tüm dünyada 1960‘lı yıllara dayandığını aktaran Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin MOTUK, Türkiye‘ de ise bu sistemin daha başlangıç aşamasında olduğunu bildirdi. Damla sulama yöntemi ile değişik bünyeli topraklar ve bozuk arazi koşullarında bile ürün veriminde yüksek bir randımanla alındığını ifade eden Motuk. Damla sulama sistemiyle gübre, enerji ve işgücünden önemli ölçüde tasarruf sağlandığını belirtti.

Okunma Sayısı: 2059