MISIR'DA 50 YKR, PAMUKTA 1.4 YTL FİYAT BEKLENİYOR - EVRENSEL

ADANA ŞUBE ( )
22.08.2008 (Son Güncelleme: 22.08.2008 18:19:31)

ZMO Adana Şube 2. Başkanı Saim İNCE, pamuk ekim alanlarının azaldığını, mısır üreticisinin tümüyle tüccar ve sanayicinin insafına terk edildiğini savundu

Adana‘da mısır üreticisinin ürününü 50 YKr, kütlü pamuğu ise 1.4 YTL fiyatla satması gerektiği bildirildi. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube 2. Başkanı Saim İNCE, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte yaptığı basın açıklamasında "Mısır ve Pamuk‘ta Tahmini Maliyetler"i değerlendirdi.  İnce, birinci ürün olarak yetiştirilen mısırın üreticiye kilogram maliyetinin 39 YKr, ikinci ürün mısırın ise 46 YKr olduğunu, bu maliyetlere  üreticinin üretimini sürdürebilmesi, refahını koruyabilmesi için öngörülen yüzde 20 kar eklendiğinde üreticinin eline asgari 50 YKr mısır fiyatı geçmesi gerektiğini vurguladı.

ZMO‘nun Adana için hesapladığı kütlü pamuk maliyetinin kilogram başına 1.17 YTL olduğunu, yüzde 20 üretici karı ile pamuk üreticisinin eline en az kilogram başına 1,4 YTL fiyat geçmesi gerektiğini anımsatan İnce, pamuk maliyetinde gübre masraflarının ilk sıraya geçtiğini, maliyet içinde gübreden sonra sırasıyla toplama, toprak işleme ve çapalamanın geldiğini söyledi. Toplantıya katılan ZMO Onur Kurulu Üyesi ve Adana Şube eski Başkanı Ayhan BARUT ise mısırda hasat mevsiminin başlamasına karşın fiyatların açıklanmaması nedeniyle çiftçinin korku ve panik nedeniyle hasat yapmadığını vurguladı.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube 2. Başkanı Saim İNCE, Adana‘da mısır üreticisinin ürününü 50 YKr, kütlü pamuğu ise 1.4 YTL fiyatla satması gerektiğini bildirdi.

ZMO Toplantı Salonu‘nda yönetim kurulu üyeleriyle birlikte "Mısır ve Pamuk‘ta Tahmini Maliyetler" üzerine basın açıklaması yapan İnce, birinci ürün olarak yetiştirilen mısırın üreticiye kilogram maliyetinin 39 YKr, ikinci ürün mısırın ise 46 YKr olduğunu, bu maliyetlere  üreticinin üretimini sürdürebilmesi, refahını koruyabilmesi için öngörülen yüzde 20 kar eklendiğinde üreticinin eline asgari 0,50 YTL/kg mısır fiyatı geçmesi gerektiğini vurguladı. Mısır üretim maliyetinde gübre fiyatlarındaki artış ile mazot fiyatları yüzünden artan makine giderlerinin önemli payı olduğunu kaydeden İnce, Adana‘nın önemli tarla ürünleri olan mısır ve pamukta hasat döneminin yaklaştığını hatırlatarak, "Adana Türkiye mısır üretiminin yaklaşık yüzde 25-30‘unu tek başına karşılamaktadır. Mısır gerek dünyada gerekse de ülkemizde üretimi önemli ölçüde artan bir üründür. 2000 yılında dünya üretimi yaklaşık 600 milyon ton iken günümüzde neredeyse 800 milyon tona ulaşmıştır. Ülkemizde de 2000 yılında yaklaşık 2,3 milyon ton olan üretimin bu yıl 4 milyon tonun biraz üzerine çıkması beklenmektedir" dedi.

TMO‘nun yaptığı zamansız ve büyük ölçüdeki ithalatın 2006 yılı ürünü mısırın kilogram başına verilen 6,7 YKr destekleme priminin 2007 yılı ürünü için 2 YKr‘ ye indirilmesinin mısıra ilişkin izlenen politikalarda önemli yanlışlar olduğunun altını çizen İnce, "Kısacası mısır üreticisi destekten yoksun bırakılarak yaklaşan hasat döneminde tümüyle tüccar ve sanayicinin insafına terk edilmiştir" diye konuştu.

"PAMUKTA ÜRETİM MALİYETİ ARTIYOR SATIŞ FİYATLARI GERİLİYOR"

Adı pamukla birlikte anılan Adana‘da bir zamanlar 200-230 bin hektara ulaşan pamuk ekim alanlarının son yıllarda 30-50 bin hektarlarda seyrettiğini vurgulayan İnce, şunları söyledi:

"Bu gerilemede en büyük etken, pamuk üretim maliyetlerinin önemli ölçüde artmasına rağmen fiyatlarında önemli bir gelişme olmaması dolayısıyla pamuğun nispi karlılığının diğer rakip ürünlerine göre gerilemesidir. Bu gün ülkemizde ürettiğimiz pamuktan fazlasını ithal etmekteyiz. Üstelik bu ithalat verimlilik bakımından ülkemizin çok altında sıralarda yer alan ABD, Yunanistan, Özbekistan ve Türkmenistan gibi ülkelerden yapılmaktadır. Bunlardan ABD ve Yunanistan ithalatımızda başı çeken ülkelerdir. Bu ülkelerde üreticiler çok yüksek oranlarda destek görmekte, bu destekler sayesinde Yunanistan üretimini her yıl giderek artırmaktadır. Buna karşın ucuz pamuk ve pamuk ipliği ithalatı olanağı nedeniyle ülkemiz pamuk üreticileri adeta cezalandırılmakta, üretimi bırakmaya zorlanmaktadır."

ZMO‘nun Adana için hesapladığı kütlü pamuk maliyetinin kilogram başına 1.17 YTL olduğunu, yüzde 20 üretici karı ile pamuk üreticisinin eline en az kilogram başına 1,4 YTL fiyat geçmesi gerektiğini anımsatan İnce, pamuk maliyetinde gübre masraflarının ilk sıraya geçtiğini, maliyet içinde gübreden sonra sırasıyla toplama, toprak işleme ve çapalamanın geldiğini söyledi.

Sürdürülebilir bir tarım için üreticilerin ürettikleri ürünlerini maliyetinin üzerinde makul bir kar payını da içeren bir fiyatla satmalarının zorunluluk olduğunu belirten İnce, "Bu sosyal adaletin de bir gereğidir. Üreticilerin güçsüzlüğünden yararlanılarak buradan aşırı kar sağlamanın uzun dönemde ne tüccara, ne de sanayiciye bir yararı olacaktır. Uzun dönemde bu anlayışın sürdürülmesi adeta kendi bindiği dalı kesmekten başka bir işe yaramayacağı, kaybedenin yalnızca üreticiler olmayacağı, bedelinin tüm toplum tarafından ödeneceği açıktır" ifadelerine yer verdi.

AYHAN BARUT: "ÜRETİCİ HASAT YAPMIYOR"

Toplantıya katılan ZMO Onur Kurulu Üyesi ve Adana Şube eski Başkanı Ayhan BARUT ise pamuk ve mısırda geçen yılki primlerin aynı oranda seyrettiğini ancak girdi maliyetlerinin sürekli arttığını belirtti. Pamukta maliyetin 1.17 YTL olmasına karşın tüccarın üreticiden 90 YKr‘ye satın aldığını savlayan BARUT, çiftçinin alın terinin verilmesi durumunda prime de ihtiyaç duyulmayacağını vurguladı. Mısırda hasat mevsiminin başladığına işaret eden BARUT, "Üreticimiz ne yazıkki korku ve panik nedeniyle hasat yapmaktan çekiniyor. Tüccarın insafına terkedilen çiftçi ürününün karşılığını alamıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi‘nin (TMO) biran önce fiyatları açıklamasını bekleyen üreticilerimizin sıkıntısı giderilmelidir" dedi.

Mısır ekiminden sonra açıklanan 6.7 YKr‘lik prim miktarına da değinen Barut, "Bu fiyatlar ekimlerden önce açıklansaydı Çukurova‘da bu kadar mısır ekim alanı bulunamazdı. Kimse mısır ekmezdi" diye konuştu.

 

Okunma Sayısı: 2356