10 OCAK "TARIM HAFTASI" BASIN AÇIKLAMASI

10 OCAK "TARIM HAFTASI" BASIN AÇIKLAMASI
DENİZLİ
10.01.2023
 

10 Ocak 2023 tarihinde Tarımsal Öğretimin 177.yıldönemi etkinlikleri kapsamında Atatürk Anıtına çelenk bırakıldı ve günün anlam ve önemini içeren basın açıklaması yapıldı.

BASIN AÇIKLAMASI

 “TARIMSAL ÖĞRETİMİN 177. YIL DÖNÜMÜ VE TARIM HAFTASI”

10 Ocak 1846 yılında, İstanbul Yeşilköy’de bulunan Ayamama çiftliğinde başlamış olan Tarımsal Eğitimin bu yıl 177.’sini kutlamaktayız. Ülkemizde Modern Tarımsal Eğitimse Osmanlı döneminde kurulan ziraat okulları ile başlamış 1930 yılında Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’’ün önderliğinde, Ankara’da Yüksek Ziraat Okulu olarak Cumhuriyet tarihindeki yerini bulmuş ve Fakülte düzeyinde öğretimle devam etmiştir. Bu ve sonraki okullardan mezun olan ziraat mühendisleri ülkemiz tarımına devrim niteliğinde katkılar sunmuşlardır.

Günümüzde sayıları 40’ı aşan ziraat fakültelerinde eğitim uygulamalardan uzaklaşmış teorik sınırlara sokulmuştur. Tarım sektörünün can damarı olan Ziraat Mühendisleri ülke tarımının içinde bulunduğu ekonomik olumsuzluklardan doğrudan etkilenmektedir.

 Birçok meslektaşımız iş ararken, iş yeri sahibi olanlar mevcut konumunu koruyabilmenin uğraşı içindedir. Kamu yönetimi, tarımın yapısal sorunları çığ gibi büyürken tarımsal girdi zincirinin ana unsuru olan zirai ilaç ve gübre bayilerimizi sürekli değişen yönetmeliklerle çalışamaz hale getirmektedir. Özel sektörde çalışanlar, çoğunlukla  insan onuruna yakışır ücret alamazken, kamuda çalışanlar liyakata dayalı çalışma ortamı özlemi içindedir. Emekli olan ziraat mühendisleri ise çalışanların yarı ücretine mahkum edildiğinden geçim sıkıntısı çekmekte, emekli olduğu halde çalışmak zorunda kalmaktadır. Bu durum özellikle kamuda çalışanların yasal sürelerini doldurmuş olmalarına rağmen emeklilik hayallerini ertelemelerine neden olmaktadır.

Bilindiği üzere, 10 Ocak gününü içeren hafta ülkemizde her yıl “TARIM HAFTASI” olarak kutlanmaktadır. Bu haftanın anlam ve önemi nedeniyle tarım sektörünün ülkemiz genelinde ve ilimiz özelinde yaşadığı sorunları irdelemek, sorunların nedenlerini ortaya koymak ve çözüm yollarını tartışmak ve önermek zorundayız.

Bir bölgenin toprağını değerli kılan iklimdir. Küresel iklim değişikliğiyle tarımsal üretimde risklerin artması, artan girdi fiyatlarına rağmen üretilen ürünün değerinde satılamaması üreticileri üretimden koparmaktadır. Köylerde genç nüfus kentlere göç etmekte, tarım şirketleşmeye yöneltilmektedir. Oysaki köyler milletin çekirdeğidir. Eğer önlem alınmazsa gelecekte ülkemiz ekonomik, sosyal ve kültürel alanda ağır bedeller ödeyecektir.

Küçük üreticinin korunması, halkın ucuz ve sağlıklı gıdaya ulaşması, Ziraat mühendislerinin bilgi ve becerileriyle sahada yer almasını sağlayacak  yasal düzenlemelere gidilmesi en büyük dileğimizdir. 

Toprak, su ve iklim mirasımızı korumak ve çocuklarımıza tertemiz aktarmak tüm halkımızın asli sorumluluğu ve görevidir. Saygılarımızla.

 GÜLHAN SARUHAN

 TMMOB  ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI DENİZLİ ŞUBE BAŞKANI

 

NOT : Büyük bir özveri ile çalışan siz Sayın basın emekçisi dostlarımızın, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Yönetim Kurulu olarak, 10 Ocak “Çalışan Gazeteciler Gününü” kutlar, esenlikler dileriz.

 

Okunma Sayısı: 182
Fotoğraf Galerisi