103 BİN MEZUNA HER YIL ORTALAMA 4 BİN ZİRAAT MÜHENDİSİ DAHA EKLENİYOR - HÜRRİYET İK

MERKEZ
26.05.2013
 

 

Türkiye`de 33 üniversitede ziraat fakültesi bulunuyor. Son dönemde "Tarım Bilimleri ve Teknolojileri" ya da "Ziraat ve Doğa Bilimleri" adı altında da fakülteler açılmış. Atatürk`ün direktifleriyle 1933 yılında açılan Yüksek Ziraat Enstitüsü`nden ve açılan diğer tüm fakültelerden bugüne dek 103 bini aşkın ziraat mühendisi mezun olmuş. Bu rakama her yıl ortalama 4 bin mezun ziraat mühendisi daha katılıyor. Ancak yetişmiş insan gücü gerektiği gibi değerlendirilemiyor. Bugün binlerce ziraat mühendisi işsiz ya da geçici işlerde, esnek istihdam koşulları altında çalışıyor.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Turhan Tuncer, Ziraat Fakültesi sayısı ve öğrenci kontenjanları hızla artarken, çağdaş akademik çeşitliliğin sağlanamaması ve yeterli iş olanağının bulunmamasının, mevcut sorunları daha da artırdığını söylüyor. Yıllarca izlenen yanlış politikalar sonucu ziraat mühendisliğinin en az tercih edilen mühendislik haline geldiğini kaydeden Tuncer, "Ziraat Fakültelerine son yıllarda gelen öğrencilerin büyük çoğunluğunun tarımla ilgilerinin bulunmaması da eğitimde kalite sorununu derinleştiriyor" diyor.

Ancak Tuncer, mühendislik dallarındaki işsizlik konusundaki yanlış bir algıdan da şikayetçi.

"Pek çok meslek alanında işsizlik olgusu yaşanmasına karşın, kamuoyunda ziraat mühendisliği ile işsizlik arasında doğrudan bağ kuran yanlış bir anlayış var" diyor ve ekliyor: "Oysa kendini iyi yetiştirmiş, yabancı dili olan ve başarılı öğrencilerimiz çok rahatlıkla kamuda ve özel sektörde iş bulabiliyor."

Tuncer`e göre eğitim kalitesini yükseltip uygulamalı eğitime önem verilmeli, birbirlerine yakın illerin yer aldığı bölgelerde birden çok fakülte açılmamalı, öğrenci kontenjanları istihdam olanaklarına uygun düzenlenmeli.

 

Okunma Sayısı: 7211