12 NİSAN "ŞANLIURFA İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR ZEYTİN TARIMI" KONULU PANEL DÜZENLENECEKTİR.

12 NİSAN "ŞANLIURFA İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR ZEYTİN TARIMI" KONULU PANEL DÜZENLENECEKTİR.
ŞANLIURFA
07.04.2016

"Zeytin Platformu`nun öncülüğünde, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Ziraat Mühendisleri Odası`nın destekleriyle ve birlikte organize ettikleri "Şanlıurfa İçin Sürdürülebilir Zeytin Tarımı" konulu panel, 12 Nisan 2016 Salı günü GAPTAEM Konferans Salonu`nda gerçekleşecek. NOT: EĞİTİM SONUNDA BELGE VERİLECEKTİR.

 

 PANELİN AMACI

 

GAPTAEM‘ den yapılan açıklamada, panelin amacı konusunda şu bilgiler verildi:

‘Bölgemiz‘de ve dolayısıyla Urfamız‘da faaliyet gösteren bazı kurum ve kuruluşların ağaçlandırma çalışmalarında "çam dikmenin öne çıktığı" gözlenmektedir. Oysa ki çam en kolay yanabilen ağaç türüdür. İklimimiz de sıcak ve kurak; çam dikmek ve bakıp yetiştirmek için harcanan 20, 25 yıl, kırık bir şişe parçasıyla veya bir izmaritle boşa gidebilir. Ayrıca çamın halkın yararlanabileceği bir ürünü de yok!

Onun yerine, yangın riski daha az olan ve de çam gibi kışın yaprağını dökmeyen zeytin neden olmasın? Eski devirlerden kalma, susuz ortamlarda bile yaşamını sürdürmüş çok sayıda asırlık zeytin ağacımız olduğu, hatta bazı kaynaklara göre de bu bölgeden dünyaya yayıldığı, meyvesi acı olduğu için de çoluk çocuğun zarar vermediği bilinmekte...
Dolayısıyla çam yerine zeytinin tercih edilmesinin daha doğru olacağı kanaatine varılmıstır.

Emekli Öğretim görevlisi M.İhsan Şenocak`ın yöneteceği panele Harran Üniversitesi öğretim görevlisi Yrd.Doç.Dr.Ebru Sakar, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr.Ünal Kaya, Aynı zamanda çiftçi olan Jeoloji Mühendisi Mustafa Aktar ile Orman Mühendisi/Danışman Selim Açar konuşmacı olarak katılacak.‘

ZEYTİNİN ANA VATANI URFA

Yapılan bilimsel çalışmalar dünyada zeytinin ilk kez Toroslar, Hatay ve Şanlıurfa ile Suriye sınırında ortaya çıktığı ifade ediliyor.

Şanlıurfa zeytinin anavatanı olarak gösterilen iller arasında yer almasına rağmen üretimde istenilen noktada değil. GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü, bölgede zeytinciliği canlandırmayı amaçlıyor.

Panelde zeytinciliğin geliştirilmesi halinde bölgeye sağlayabileceği faydalar uzmanlar tarafından anlatılacak.

Türkiye 200 milyona yakın zeytin ağacı varlığı ile dünyanın önde gelen zeytinyağı ve zeytin üretici ülkeleri arasında yer alıyor.

Ağaç varlığı açısından dünyada İspanya, İtalya ve Yunanistan`ın ardından 4. sıradayız. Ekonomik olarak dereceye girdiğimiz ender konu başlıklarından biri yani zeytin. Sofralık zeytin üretiminde dünya ikincisi, tüketiminde ise dünya birincisiyiz.

ZEYTİNİN SAĞLIĞA FAYDALARI

Besleyici değeri oldukça yüksek olan zeytinde bol miktarda bitkisel protein , yağ, A, C, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, kükürt, klor, magnezyum minarelleri bulunuyor. Kalp ve damar sağlığı açısından çok faydalı olan zeytin, yaşlanmanın etkilerini de azaltır. Dermokozmetik amaçlı kullanıldığında cilde güzellik verir. Saç dökülmesini engeller, kepeği önler, saçları kuvvetlendirir, kırışıklıkları giderir. Cailt hastalıklarının oluşumunu önlemeye yardım

 

Okunma Sayısı: 225