14 MAYIS DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ- TARIM PLATFORMU OLARAK ÇİFTÇİLERİMİZ

14 MAYIS DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ- TARIM PLATFORMU OLARAK ÇİFTÇİLERİMİZ
ESKİŞEHİR
14.05.2024
 

İnsanlık tarihi kadar kadim bir meslek!

Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun(IFAP) 1946 yılında kurulduğu güne atfen, 1984 yılından bu güne 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü olarak kabul görmektedir.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği bu kuruluşun üyesidir.

Covid19 küresel salgını ve Ukrayna-Rusya Savaşı sonrasında, dünyada gıda tedarikinin ne kadar önemli olduğu yeniden görüldü. Bazı senaryolarda; “gelecekte gıda savaşları yaşanabileceği” iddia edilirken, özellikle gelişmiş ülkelerde çiftçiliğe giderek daha fazla yatırım yapıldığı biliniyor.

Özellikle yüksek nüfusa sahip ülkelerde tarım arazileri özenle korunurken, çiftçilik de çeşitli desteklerle güçlendiriliyor.

“Türkiye’nin hakiki sahibi ve efendisi, hakiki üretici olan köylüdür”

Mustafa Kemal ATATÜRK

Dünyanın en eski tarım coğrafyalarından olan Anadolu ve Trakya’ya sahip ülkemizde; Cumhuriyetimizin ilk yıllarında çiftçiyi güçlendirmek adına yapılan modernleşme çalışmaları, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başladı.

Ülkemizde tarımın ve çiftçiliğin sorunları son dönemde hızla artmış ve ağırlaşmıştır.

Kırsal alanların her anlamda ihmal edilmesi ve üretici aleyhine gelişen tarım politikaları nedeniyle aile çiftçileri, tarımdan ve üretimden kopmaya, kırsal alanlar sessizleşmeye başlamıştır. Sosyal statü bakımından da olumsuz etkilenen çiftçilerimizin gerek maddi anlamda, gerekse güncel bilimsel bilgilerle tarım yapılmasının desteklenmesi, 21 yüzyılın Türk üreticisinin ve tarımımızın kalkınması amacıyla hayatidir.

Tarım, stratejik bir sektördür.

İki binli yılların başında yaklaşık 3 milyon civarında olan kayıtlı çiftçi sayımız, günümüzde 2 milyona düşmüştür.

Kırsalda yaşayanların yaş ortalaması 56’ya ulaşmıştır. Diğer yandan halen ülke istihdamının yaklaşık yüzde 18’ni karşılayan tarım sektörü, GSMH’den yüzde 5 civarında pay alabilmektedir. Bu acı durumun başka bir okuması ise Türk çiftçisinin milli gelirden, normal bir yurttaşın aldığı payın üçte birini almasıdır.

Tarımda alt yapı sorunları dışında, üretici örgütlerinin yapısı güçlendirilerek, profesyonelce yönetilebilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Örgütler ekonomik kuruluşlar olarak piyasaya girmeli, ürün alıp satarak piyasayı düzenlemeli, üreticiye ucuz girdi temin etmeli, soğuk hava depoları, ürün işleme ve paketleme tesisleri kurmalı, ürüne katma değer kazandırmalıdır.

Hobby bahçeleri öncelikli olmak üzere, tarımsal alanları, verimli topraklarımızı tehdit eden düzensiz şehirleşme ile ilgili önlemlerin alınması zorunludur.

Eskişehir Tarım Platformu paydaşları olarak; alın teri-göz nuruyla, fedakârca çalışan tüm çiftçilerimizin hak ettikleri saygın konumu kazanmaları, emeklerinin karşılığını almaları adına her zaman destek olduğumuzu ve olacağımızı belirtiyoruz.

Değerli çiftçilerimizin; 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü kutluyor, bereketli ve bol kazançlı üretimler temenni ediyoruz.

ESKİŞEHİR TARIM PLATFORMU

HAYKOOP, ESKİŞEHİR İLİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ, TÜRKİYE ZİRAATÇİLER DERNEĞİ ESKİŞEHİR ŞUBESİ, VETERİNER HEKİMLER DERNEĞİ ESKİŞEHİR İL TEMSİLCİLİĞİ VE VETERİNER HEKİM SENDİKASI, TEPEBAŞI KIRSAL KALKINMA KURULU, ODUNPAZARI ZİRAAT ODASI, TEPEBAŞI ZİRAAT ODASI, ESOGÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ, ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARIMSAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI, ODUNPAZARI BELEDİYESİ KIRSAL HİZMETLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ, TEPEBAŞI BELEDİYESİ KIRSAL HİZMETLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ, TOBB ESKİŞEHİR TİCARET BORSASI, ESKİŞEHİR TİCARET ODASI, ESKİŞEHİR SULAMA BİRLİK BAŞKANLIĞI, ESKİŞEHİR PANCAR EKİCİLERİ KOOPERATİFİ, ESKİŞEHİR İLİ ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ.

Okunma Sayısı: 31
Fotoğraf Galerisi