14 MAYIS DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ

DENİZLİ
18.05.2009
 

                                               14.05.2009

  

BASIN AÇIKLAMASI

  

  

Ülkemizde Her gün Çiftçiler Günü Olsun

  

  

Bugün 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü

Bugün için ülkemizde çalışan nüfusun %24 ünü istihdam eden tarım sektörünün ve bu sektörün asil unsuru olan çiftçilerimizin içinde bulundukları koşulları göz önüne aldığımızda,aslında bugün bir sorgulama günüdür aslında.

 

Evet çiftçimiz,üreticimiz bu memleketin asli ve asil unsurlarıdır.Her koşulda üreten ve halkımızı doyuranlardır.Onlar emeğinin karşılığını alamayanlardır.Bugünkü rant düzeninde,ucuz işgücüdürler,göz ardı edilenlerdir.Onlar ki Atatürk‘ün "Türk köylüsü milletin efendisidir."dedikleridir.Ama bugün için milletin kölesi durumuna düşürülenlerdir.Kendine,emeğine ve geleceğine yabancılaştırılanlardır.

 

Bilinmelidirler ki tarım ve gıda geleceğin en stratejik sektörleridir.Dünyadaki gelişmeleri dikkate aldığımızda,ülkemizin ve insanımızın gıda güvencesidir.Ülkemiz için olmazsa olmazlarındandır.

 

Ne acıdır ki sadece 2008 yılında,kendi ülkemizde rahatlılıkla üretebileceğimiz birçok ürünü,sattığımızdan 3 milyar dolara yakın daha fazla almak zorunda kaldık.Artık birçok tarım ürününde kendi kendimize yeterliliğimizi kaybettik,her geçen artarak dışarıdan almaya başladık.

 

Bir taraftan her geçen gün  artan girdi fiyatlarına bağlı olarak küçük çiftçimiz üretim süreçlerinden kopmakta,%60 ı yakını yabancıların eline geçen bankalara borçlanmakta,varı yoğu ipotek altına alınmaktadır.Halkımızın yeterli gıdaya ulaşması zorlaşmakta,her geçen gün gelişmiş ülkelerin açık pazarı durumuna düşmektedir.

 

Artık bu yapı sürdürülebilir değildir.Bu çark böyle dönmemeli,bu kervan böyle gitmemelidir.Siyasi iktidarlar artık yönlerini ülkemizin bu gerçeğine döndürmeli ,mutlaka gerekenleri yerine getirmelidirler.Zira yarın çok geç olacaktır.

 

Ülkemiz çiftçisi ve üreticisi için yılın 365 günü çiftçiler günü olmalıdır.İzlenen politikaların ülkemizi getirdiği   nokta bellidir.Götüreceği noktada bellidir.O noktada üretim,yatırım ve istihdam süreçlerinden kopartılmış,kaynaklarını dışarıya aktaran bir Türkiye gerçeği olacaktır.

Ama burada çiftçilerimize aynı zamanda tüm sorumluluk duyan insanlarımıza büyük sorumluluklar düşmektedir.Aksi takdirde Afrika atasözünde belirtildiği üzere "Aslanlar kendi geleceklerine sahip çıkmadıkça avcılar çok daha kahramanlık türküleri söylemeye devam ederler".

Üreten ürettiğini paylaşan,herkes için yaşanabilir bir ülke yaratmak dileklerimizle tüm çiftçilerimizin,üreticilerimizin bugünü kutlu olsun.

Halkımıza ve basınımıza saygılarımızla duyururuz.

 

                                                         İbrahim GÜR

                                                           Ziraat Müh.Odası

                                                           Denizli Şube Başkanı



 

Okunma Sayısı: 1514