14 OCAK 2009 TARİH VE 27110 SAYILI RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANMIŞ OLAN ULUSAL GIDA REFERANS LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ VE GÖREV ESASLARINA DAİR YÖNETMELİĞİN BAZI MADDELERİNİN İPTALİ İÇİN DAVA AÇTIK
Av.Zühal DÖNMEZ
Bestekar Sk. No: 49/5 K.Dere/ANKARA
Tel: 466 18 14 Fax: 426 99 86
-----------------------------------------------------
YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEPLİDİR
DANIŞTAY 2.DAİRESİ BAŞKANLIĞINA
Dosya no: E.2009/1236
DAVACI : TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası
VEKİLİ : Av.Zühal DÖNMEZ
DAVALI : T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
KONU : 14 Ocak 2009 tarih ve 27110 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanmış olan Ulusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü Kuruluş ve Görev Esaslarına Dair Yönetmeliğin 8.maddesinin 1.fıkrasının (a) bendinin Yürütülmesinin Durdurulması ve İptali talepleridir.
AÇIKLAMALAR : Müvekkil Oda, kaynağını Anayasadan alan kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olup, üyelerinin tüm toplumsal, ekonomik ve mesleki sorunları ile doğrudan ilgilenmekle yükümlüdür. 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununun 14. maddesi gereği, her ihtisas şubesi yalnız bir oda açabilmekte, ihtisas ve iştigal mevzuları ayrı olan mühendis ve mimarlar; ancak ihtisas veya iştigal mevzularının taalluk ettiği odaya kaydolmaktadırlar. Su Ürünleri Mühendisleri ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri henüz oda açmadıklarından Ziraat Mühendisleri Odasında örgütlenmektedirler.
23 Mayıs 2008 gün ve 26884 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Mesleki Denetim ve Asgari Ücret Yönetmeliği‘nin 6. maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanmış olan "TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Serbest Ziraat Mühendisliği Hizmetleri 2009 Yılı Asgari Ücret Tarifesi"nde, Su Ürünleri ve Balıkçılık Teknolojisi meslek disiplinlerinin aynı çalışma alanlarında görev yapmaları nedeniyle 20.maddede birlikte ele alınmıştır.
Bu bağlamda müvekkil ODA dava konusu yönetmelik ile üyesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendislerine getirilen kısıtlayıcı ve hukuka aykırı hükümlerin iptalini istemektedir.
İPTAL NEDENLERİ : 1) Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği eğitimi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi ve Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesinin Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği bölümlerinde verilmektedir. Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi henüz mezun vermemiş olup, Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi ise 1988 yılından bu yana mezun vermektedir. Tek bir fakülte tarafından mezun verilmesi ve bu nedenle bu mesleğin fazla tanınmamış olmasından dolayı, eşdeğer eğitimler alan Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü ve Su Ürünleri Fakültesi mezunları kadar bilinmiyor olmalarına yol açmaktadır. Halen 13 su ürünleri fakültesi ve 3 Ziraat Fakültesi su ürünleri bölümünde su ürünleri eğitimi verilmektedir.
Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü, Su Ürünleri Fakültesi ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği mezunları eş değer eğitim almış meslekler olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle özel sektördeki çalışma alanlarındaki istihdamda bir sorun yaşanmamakta, her üç farklı okul mezunları aynı amaçla istihdam edilmektedir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında her üç fakülteden su ürünleri (balıkçılık) eğitimi almış olanlar, bu kapsamda ayırt edilmeksizin görev almakta ve istihdam edilmektedir.
Ancak, tek bir okuldan mezun verilmiş olmasından kaynaklanan tanınmamışlık sorunu nedeni ile yapılan mevzuat düzenlemelerinde, Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü ve Su Ürünleri Fakültesi mezunları sayılmasına rağmen, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri sayılmamakta, bu durumda meslek mensuplarının mağduriyetine yol açmaktadır. Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği eğitiminde; balıkçılık kaynaklarının korunması, sürdürülebilir kullanımı ve avcılığı, su ürünleri yetiştiriciliği, hastalıkları ve tedavileri, su ürünlerinin işlenmesi, muhafazası ve pazarlanması, canlı kaynakları etkileyen fiziksel, kimyasal ve biyolojik faktörlere ilişkin bir temel kazandırılması amaçlanmaktadır.
Bu kapsamda, genel FKB ve mühendislik dersleri yanında balık biyolojisi, mikrobiyoloji, deniz biyolojisi, fiziksel ve kimyasal oşinografi, balık ve diğer su canlılarının yetiştiriciliği, av araçları ve avlanma yöntemleri, populasyon dinamiği, stok tahmin yöntemleri balıkçılık ve ekosistem yönetimi yapay ve doğal ortamda balık hastalıkları ve korunma yöntemleri, uluslararası standartlarda sağlıklı ürünlerin elde edilmesine yönelik işleme, yeni ürün geliştirme, depolama ve pazarlama, yüzme ve cankurtarma gibi dersler uygulamalı olarak verilmektedir.
Su Ürünleri Mühendisliği ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği eğitiminde alınan dersler incelendiğinde her iki mesleğin benzer konularda eğitildikleri görülmektedir. Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği ve Rize Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde alına dersler karşılaştırmalı olarak EK-1‘de verilmiştir. Bazı derslerin aynı adlarla, bazı derslerin ise başka adlarla verildiği, bazı derslerin bir fakültede tek bir ders, diğer fakültede ise birden fazla ders olarak verildiği görülmektedir. Farklılıklar, ayrıntı düzeyinde olup, bir fakültede zorunlu olan bir dersin diğer fakültede seçmeli ders olduğu durumlarda görülebilmektedir. Ayrıntı düzeyindeki farklılıklar, su ürünleri fakültelerinin kendi aralarında da mevcut olup, bazı su ürünleri fakültelerinde alınan dersler EK-2‘de yer almaktadır.
2) Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca 27 Ağustos 2004 Tarih ve 25566 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan Gıda ve Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten İş Yerlerinin Çalışma İzni ve Gıda Sicili ve Üretim İzni İşlemleri İle Sorumlu Yönetici İstihdamı Hakkında Yönetmeliğin 29 uncu maddesi, gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemeleri üreten iş yerlerinde, sorumlu yöneticilerin istihdamını düzenlemektedir. Anılan maddenin 18/06/2007 tarih ve 26556 sayılı Resmi Gazete ile değiştirilen (a) bendinde sorumlu yöneticiler sayılırken, her iki mesleğin yetkinliği aynı görüldüğünden, su ürünleri mühendisleri, balıkçılık teknolojisi mühendisleri ard arda sayılmıştır. Yine aynı tarihli Yönetmelik değişikliğinin EK: 7/A‘sının 19 sıra numarasında Su Ürünleri İşleyen İş Yerlerinde sorumlu yöneticilik yapacaklar "Su Ürünleri Mühendisi, Ziraat Mühendisi (Gıda + Su Ürünleri + Zootekni), Gıda Mühendisi, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi, Veteriner Hekim, Biyolog" olarak belirtilmiştir. Bu yaklaşım da her iki mesleğin aynı yetkinlikte kabul edilmesinin yansımasıdır.
3)Yönetmeliğin amacı; gıda, gıda ile temas eden madde ve malzemeler ve yem ile ilgili analizleri yapmak ve Bakanlığın kurumsal kapasitesini güçlendirerek gıda kontrol hizmetlerini desteklemek üzere kurulan Ulusal Gıda Referans Laboratuvarının çalışma, görev ve yetkilerine dair usul ve esasları düzenlemektir. 4.maddesinin 1.fıkrası (ç) bendinde de Gıda/Gıda Maddesi, ...... insanlar tarafından yenilen ve/veya içilen ham, yarı mamul veya mamul her türlü madde, olarak tanımlanmıştır. İptale konu hükümde, Laboratuvarda istihdam edilecek müdür, müdür yardımcıları ile teknik ve sağlık hizmetleri personelinde aranacak nitelikler gösterilmiş ve "Müdür, müdür yardımcıları ve bölüm sorumluları için; süt, gıda, zootekni, su ürünleri ve bitki koruma bölümü mezunu ziraat mühendisliği, gıda mühendisliği, kimya mühendisliği, kimya, su ürünleri mühendisliği, veteriner hekimliği, biyoloji, biyoteknoloji ve genetik dallarında en az lisans düzeyinde eğitim veren kurumlar ve bunlara denkliği Yüksek Öğretim Kurulunca kabul edilen yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olmak" gerektiği düzenlenmiştir. Ancak Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği meslek disiplinine yer verilmemiştir. Bu meslek disiplininin personel arasında gösterilmemiş olması meslek mensuplarının haklarını ihlal etmektedir. Bu nedenle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ediyoruz.
HUKUKİ NEDENLER : Anayasa, İYUK, 7472 Sayılı K., 6968 Sayılı K., Ziraat
Mühendislerinin Görev ve Yetkilerine İlişkin Tüzük, Dava konusu Yönetmelik ve diğer Yönetmelikler, İlgili tüm mevzuat.
SONUÇ ve İSTEM : Açıklanan ve Yüksek mahkemenizce re‘sen dikkate alınacak nedenlerle, dava konusu Yönetmeliğin 8.maddesinin 1.fıkrasının (a) bendinin Yürütülmesinin Durdurulmasına ve İptaline, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini saygı ile arz ve talep ederim.
Av.Zühal DÖNMEZ
Davacı Vekili
EKİ: 1) Vekaletname
2)Yönetmelik
3) Ders prog.
| Rize Su Ürünleri Fakültesi |
| Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi |
| I.SINIF |
| I.SINIF |
1 | Su Ürünlerine Giriş |
| Matematik - I |
2 | Genel Zooloji |
| Genel Fizik |
3 | Temel Kimya |
| Temel Kimya |
4 | Genel Fizik |
| Genel Biyoloji |
5 | Matematik I |
| Atatürk İlk. İnk. Tarihi - I |
6 | Türk Dili-I |
| Türk Dili - I |
7 | İngilizce -I |
| İngilizce - I |
8 | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi | 1 | Balıkçılık Teknolojis.giriş |
9 | Beden Eğitimi -I | 23 | Yüzme ve Can Kurtarma |
|
| 21 | Deniz Biyolojisi |
|
|
| Matematik - II |
|
|
| Atatürk İlk. Ve İnk. Tar. - II |
|
|
| Türk Dili - II |
|
|
| İngilizce - II |
| 2.SINIF |
| 2. Sınıf |
10 | Mühendislik. Mekaniği | 13/28 | Balık Biyolojisi |
11 | Genel Mikrobiyoloji | 15 | Kimyasal Oşinografi |
12 | Temel Bilgisayar-I | 21 | Fiziksel Oşinografi |
13 | Balık Anatomisi ve Fizyolojisi | 21 | Ekoloji |
14 | Meteoroloji | 10 | Mühendislik Mekaniği |
15 | Su Kimyası |
| İngilizce - III |
16 | Malzeme Bilgisi |
| Teknik Resim |
17 | İngilizce III | 11/22 | Mikrobiyoloji |
18 | Mesleki İngilizce | 19 | Avlanma Yön.ve Av Araçları |
|
| 21 | Biyolojik Oşinografi |
|
|
| İstatistik |
|
|
| İngilizce - IV |
|
| 20 | Gemicilik |
| 3.SINIF |
| 3. Sınıf |
19 | Av Araçları ve Avlama Yön. | 27 | İçsu Balıkları ve Yetiştiri |
20 | Gemicilik | 39 | Su Kirliliği |
21 | Deniz Ekolojisi | 29 | Populasyon Dinamiği |
22 | Gıda Mikrobiyolojisi |
| Genel Ekonomi |
23 | Dalış Teknikleri | 25 | Akışkanlar Mekaniği |
24 | Biyokimya |
| Temel Bilgisayar |
25 | Akışkanlar Mekaniği | 36/42 | Seyir |
26 | Limnoloji | 37 | Balıçılıkta Bilgisayar Uygu |
27 | İç Su Balıkları Yetiştiriciliği | 33 | Deniz Canlıları Yetiştirici |
|
|
| Balıkçı Gemileri |
|
|
| Denizde Güvenlik |
| 4.SINIF |
| 4. Sınıf |
28 | Balıkçılık Biyo. Ve Pop. Din. | 41 | Balık Davranışları |
29 | Popülasyon Dinamiği | 26 | Plankton Bilgisi |
30 | Su Ürünlerinde Kalite Kontrol | 39 | Akvaryum Balıkları Yetiştir |
31 | Sportif Balıkçılık | 24 | Biyokimya |
32 | Akvaryum Balıkları Yetiştiriciliği | 30 | Gıda Zehirlenmeleri |
33 | Deniz Balıkları Yetiştiriciliği | 16 | Balıkçılık Ekipmanları |
34 | Balık Üretim Tesisleri Planlama | 30 | Besin Kimyası |
35 | Canlı Yem Üretimi |
| Araştırma Yöntemleri |
36 | Seyir | 38 | Genetik |
37 | Su Ürünlerinde Bilgisayar Uygulamaları | 34a40 | Yetiştiricilik Tesil.müh.pl |
38 | Balık Islahı |
| Balıkçılık Yönetimi |
39 | Yetiştiricilik ve Çevre | 30 | Su Ürünleri İşleme Teknoloj |
40 | Proje Hazırlama |
| Yük İşlem,gemi Yapısı ve Denge |
41 | Balık Davranışı | 14 | Meteoroloji |
42 | Navigasyon |
| Seçmeli-1 |
Not; Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi derslerinde yer alan sayılar, Rize Su Ürünleri Fakültesindeki aynı isim veya içerikteki derse ait sayıyı göstermektedir. FKB (Fizik, Kimya, Biyoloji) genel dersleri dışındaki mesleki dersler dikkate alınmıştır.
Kaynak;
http://suf.rize.edu.tr/dosyalar/Su_urunleri_fak_but_sinavlari.doc
http://www.deniz.ktu.edu.tr/Bal_Tek/BTM_TR.html
EK-
FIRAT ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ | |
Dersin Adı | Dersin Adı |
1. SINIF GÜZ | 1. SINIF BAHAR |
Zooloji | Su Bitkileri |
Botanik | Su Omurgasızları |
Su Ürünlerine Giriş | Balık Anatomisi |
Matematik | Teknik Resim |
Fizik | Matematik II |
Kimya | İngilizce |
Türk Dili | Türk Dili |
Almanca | Temel Bilgisayar Teknol. Kullan. |
Fransızca |
|
İngilizce |
|
Beden Eğitimi |
|
Müzik |
|
Sinema-TV. Fotoğrafi |
|
Seramik |
|
|
|
2. SINIF GÜZ | 2. SINIF BAHAR |
Balık Sistematiği | Limnoloji |
Su Kalitesi | Mikrobiyoloji |
Ekoloji | İstatistik |
Plankton Bilgisi | Plankton Kültürü |
Balık Fizyolojisi | Genetik |
Mühendislik Mekaniği | Mukavemet |
Almanca | Almanca |
Fransızca | İngilizce |
İngilizce | Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi |
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi |
|
|
|
3. SINIF GÜZ | 3. SINIF BAHAR |
İç su Balıkları Yetiştiriciliği-I | Oşeanoloji |
Avlama Metotları | Balıkçı Gemileri ve Donanımı |
Su Ürün. İşleme Teknolojisi | Ağ Yapım Tekniği |
Su Ürünleri Besin Kalitesi | İç su Balıkları Yetiştiriciliği-II |
Malzeme Bilgisi | Türkiye Balıkçılığı |
Su Omurgasızları Yetiştiriciliği | Yem Maddeleri |
Akışkanlar Mekaniği | İç sular Balıkçılığı ve Yönetimi |
Mesleki Yabancı Dil | Mesleki Yabancı Dil |
Balık Biyolojisi | Balık Parazitleri |
|
|
4. SINIF GÜZ | 4. SINIF BAHAR |
Akvaryum Balıkları Yetiştiriciliği | Bitirme Ödevi |
Balık Biyol.ve Populas.Dinamiği | Balık Besleme |
Deniz Balıkları Yetiştiriciliği | Mesleki Y. Dil (Zorunlu Seçmeli) |
Su Ürünleri Mevzuatı | Deniz Planktonu (Zorunlu Seçmeli) |
Avlama Araçları | Navigasyon |
Balık Hastalıkları | Su Ürünleri Ekonomisi |
| Su Ürünleri Üretim Tesis. Proje. |
İsteğe bağlı Seçmeli Dersler | İsteğe Bağlı Seçmeli Dersler |
Gemi ve Deniz Güvenliği | Yük İstifi |
Deniz Hukuku | Deniz Meteorolojisi |
Mesleki Yabancı Dil |
Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi | |
1. Yarı Yıl | 2. Yarı Yıl |
Genel Zooloji | Plankton Bilgisi |
Genel Botanik | Matematik II |
Kimya | Su Omurgasızları Zoolojisi |
Fizik | Balık Anatomisi |
Matematik I | Hidrobiyolojiye Giriş |
Tük Dili | Teknik Resim |
Yabancı Dil | Türk Dili |
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi | Yabancı Dil |
| Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi |
3. Yarı Yıl | 4. Yarı Yıl |
Mühendislik Mekaniği | Mukavemet |
Balıkları Sistematiği I | Genetik |
Malzeme Bilgisi | Limnoloji |
Su Kalitesi | Genel Mikrobiyoloji |
Ekoloji | Deniz Meteorolojisi |
İstatistik | Balıkları Sistematiği II |
Ölçme Bilgisi | Temel Bilgi Teknolojisi |
| Araştırma Deneme Metodları |
5. Yarı Yıl | 6. Yarı Yıl |
Akışkanlar Mekaniği | Oseanoloji |
Balık Biyolojisi | Elektrik-Elektronik |
Balık Hastalıkları | İçsu Balıkları Yetiştiriciliği |
Bilgisayar Programlama | Balık Avlama Yöntemleri |
Su Kirliliği | Besin Mikrobiyolojisi |
Su Ürünleri Mekanizasyonu | Besin Kimyası |
Av Araçları ve Yapım Tekniği | Plankton Üretimi |
Staj | Balıkcı Gemileri Donanımı |
Su Ürünleri Yetiştiriciliğine Giriş | Staj |
Su Ürünleri İşletmelerinde Sağlık Yönetimi |
|
Ekskürsiyon | Su Omurgalıları |
Ekonomik Deniz Balıkları ve Balıkçılığı | Balık Parazitolojisi |
Zooplankton Ekolojisine Giriş | Su Ürünleri Üretim Tesislerinin Dizaynı ve Yapım Teknikleri |
Balık Davranışları | Balık Beslenme Fizyolojisi ve Biyokimyası |
Biyokimya Giriş | Laboratuvar Teknikleri |
Su Ür. İşleme Ünitelerinin Dizaynı ve Mekan. | Aletli Dalış Tekniği |
Yüzme | Su Ürünlerinde Hijyen ve HACCP |
Mikroalgal Biyo-Teknolojiye Giriş | Su Ürünlerinde Coğrafik Bilgi Sistemlerine Giriş |
Göl Yönetimi | Yayılımcı Türler ve Deniz Ekosistemleri |
7. Yarı Yıl | 8. Yarı Yıl |
Akvaryum Balıkları ve Yetiştiriciliği | Kabuklu ve Eklem Bacaklılar |
Su Ürünleri Mevzuatı | Yetiştiriliciği |
Gemicilik ve Balıkçı Tekneleri | Su Bitkileri |
Deniz Balıkları ve Yetiştiriciliği | Su Ürünleri Ekonomisi (Pazarlama) |
Yemler Bilgisi ve Karma Yem Teknolojisi | Su Ürünleri İşleme Teknolojisi |
Su Ürünleri Yetiştirme İşletmeleri | Navigasyon ve Gemi İşletmeciliği |
Projelendirme Teknikleri | Balık Besleme |
Deniz Hukuku | Seminer |
Balıkçılık Biyolojisi ve Populasyon Dinamiği | Mikroskop ve Preperasyon Tekniği |
Kıyı yönetimi | Balık Islahına Giriş |
Modern Deniz Kuluçkahane Sistemeleri | Balık Üreme Sistemleri ve Fizyolojisi |
Su Ürünleri Sanayiinde Sanitasyon ve Mikrobiyoloji |
|
İşletme Yönetimi ve Üretim Planı | İşleme Teknolojisi Mevzuatı |
Akvaryum Balıkları Hastalıkları | İhtiyoplanktona Giriş |
Balık Biyodeneyleri | Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Çevre Koşulları ve Yönetimi |
Deniz Ekosistemleri | Kafes Balıkçılığına Giriş |
İşletme Yönetimi ve Üretim Planı | Balık Yetiştiriciliğinde Fizyolojik Uygulamalar |
Balık Hastalıklarında Tanı Yöntemleri | Plankton Ekosist. Uygulamaları |