15 MAYIS TMMOB MİTİNGİNDE BULUŞALIM

15 MAYIS TMMOB MİTİNGİNDE BULUŞALIM
BURSA
11.05.2011

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu 15 Mayısta Ankara’da düzenlenecek miting ile ilgili basın açıklaması yaptı.

 

 

Ankara‘ da 15 Mayısta düzenlenecek olan miting ile ilgili olarak TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu 11 Mayıs 2011 günü "Halkımız için, Geleceğimiz için, Ülkemiz, ve Mesleğimiz için 15 Mayıs 2011 Pazar günü Ankara‘da TMMOB Mitinginde Buluşalım" konulu bir basın açıklaması düzenledi.

Yapılan basın açıklamasına Şubemizi temsilen 2. Başkanımız Orhan SARIBAL katıldı.

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Fikri DÜŞÜNCELİ tarafından yapılan basın açıklamasına, TMMOB‘a bağlı meslek odalarının temsilcileri de katıldı.

 

HAKLARIMIZ, GELECEĞİMİZ HALKIMIZ VE ÜLKEMİZ

İÇİN BİZ BURSA‘DA YAŞAYAN MÜHENDİS, MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARI OLARAK

15 MAYISTA ANKARA SIHHİYE MEYDANI‘NDA OLACAĞIZ

11 Mayıs 2011

Ülkemiz, önemli bir tarihsel süreçten geçmektedir. 24 Ocak 1980 kararlarından bu yana uygulanan neo-liberal dönüşüm programı, günümüzde doruğa ulaşmıştır. "Büyüme" sorunları, büyük dış ticaret açıkları, ülke borç ve faiz ödemelerinin yüksekliği, gelir dağılımında oluşan uçurum, çalışanlar üzerindeki haksız vergi artışları, kamu yatırımlarının azaltılması, özelleştirmeler, verimlilik artışlarına karşın istihdamda yaşanan gerileme, yaygınlaşan işsizlik ve yoksulluk, güvencesiz çalışma biçimlerinin yaygınlaşması; inşaat, sanayi, tarım, doğa, çevre, enerji, maden, sağlık, eğitim, ulaşım, işçi sağlığı ve güvenliği ve hizmet sektörlerindeki olumsuz gelişmeler ülkemizi sarmış bulunmaktadır.

Ülkemiz, AKP iktidarı tarafından izlenen baskıcı politikalarla giderek daha karanlık bir tablo içine sürüklenmektedir. Gelecek endişesi içinde, haklarını aramak için sokaklara çıkan işçilerin, emekçilerin, öğrencilerin coplandığı, tazyikli su ve gaz bombaları ile dağıtıldığı, henüz basılmamış kitapların toplatıldığı, işsizliğin, yoksulluğun ve açlığın yaygınlaştığı bu ortamda, toplumun bir parçası olan mühendisler, mimarlar ve şehir plancıları bu olumsuzluklardan doğrudan etkilenmektedir.

Bütün bu gelişmeler, mühendislik eğitiminde de büyük tahribata yol açmış ve nitelikli işgücü olan mühendislerin işsizlik oranını artırmıştır. Mühendisliğin; sanayi, tarım, kent ve toplum yaşamına yönelik, bilimsel ve teknik temellerdeki kamusal-toplumsal hizmet niteliği aşındırılmıştır. Sanayi, çalışma yaşamı, işçi sağlığı ve iş güvenliği, yapı denetimi, imar, tarım, gıda, madencilik, orman, su kaynakları, enerji, çevre ve kentleşme ile ilgili yasalar ile yönetmelikler, anayasal mesleki kuruluşlar olan mühendis, mimar ve şehir plancıları odalarının önerileri dikkate alınmadan düzenlenmektedir.  Mühendisler kendi uzmanlık alanlarında iş yapamaz hale getirilmekte; kamu eliyle yürütülmesi gereken hizmetlerde hızla taşeronlaşma süreci yaşanmaktadır. Bunların sonucunda mühendisler işsiz kalmakta, iş bulabilen "şanslı" meslektaşlarımız yoksulluk sınırının altında çok zor koşullarda çalışmak durumunda kalmaktadır. Yasal düzenlemelerle yaygınlaştırılmaya çalışılan güvencesiz işçi çalıştırma, taşeronlaştırma, sözleşmeli personel uygulamaları, demokratik bir toplumdan çok, baskıcı kölelik düzeninin hüküm sürdüğü toplumlara özgü uygulamalardır.

Her geçen gün daha yıkıcı hale gelen politikalarla, ülkemizin dereleri, kıyıları, tarım toprakları, ormanları, kamu arazileri, kentleri, doğal, tarihi ve kültürel değerleri talan edilmekte, izlenen rant politikaları giderek daha da ‘çılgın‘laşmakta, yalnızca bugünümüzü değil, geleceğimizi de tehdit etmektedir.

AKP, iktidara geldiği günden bu yana meslek odalarının tepkilerini, önerilerini görmezden gelmiş, yükselen bu muhalif sesi de susturmanın arayışı içine girmiş, şimdi de TMMOB‘nin alanına ve işleyişine müdahale etmeye hazırlanmaktadır. Örgütümüz TMMOB ve ülkemizin diğer yüz akı meslek kuruluşlarının kamu ve toplum yararı doğrultusundaki fonksiyonları ile idari, örgütsel, mali yapı ve seçim sistemlerini değiştirmeye yönelik yasa ve uygulama hazırlıkları iktidarın gündemindedir.  TMMOB ve bağlı odalar bu girişimlere karşı sessiz ve tepkisiz kalmayacaktır.

Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği; toplumsal yaşamın tüm alanlarına yayılan meslek alanlarından hareketle, örgütlü olduğu tüm birimleri ve üyeleriyle birlikte 15 Mayıs Pazar günü Ankara‘da;

•      Haklarımız, geleceğimiz, halkımız, ülkemiz için,

•      Gericiliğe ve karanlığa karşı aydınlığı savunmak için,

•      Baskıcı ve otoriter yönetime karşı, özgürlük ve demokrasi için,

•      Öznesinde insan olan özgürlükçü, eşitlikçi, demokratik bir anayasa için,

•     Her şeyin para-kar olduğu piyasa anlayışına karşı emeğin en yüce değer olduğunu savunmak için,

•      Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının mesleklerinin halkın çıkarları gözetilerek, kamusal yarar esas alınarak hizmet verebilmeleri için,

•      Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının insanca yaşayabilecek ücretlerde çalışmasının sağlanması için,

•     Her türlü cinsiyet ayrımcılığına karşı durmak için,

•      Özerk ve demokratik üniversite için,

•      Eşit, nitelikli, parasız eğitim ve sağlık hakkımız için,

•      Güvencesiz çalışmaya, taşeronlaşmaya, sendikasızlaştırılmaya ‘hayır‘ demek için,

•      İnsan odaklı işçi sağlığı ve iş güvenliği için,

•      Kentlerimizin, ormanlarımızın, madenlerimizin yağmalanmasına ‘dur‘ demek için,

•      Havamıza, suyumuza, toprağımızı zehirleyenlere, doğamızı talan edenlere karşı çocuklarımıza yaşanabilir bir gelecek bırakmak için,

•     MESLEK ALANLARIMIZA, MESLEĞİMİZE, ONURUMUZA SAHİP ÇIKMAK İÇİN, SÖYLEYECEK SÖZÜMÜZ VAR

diyoruz.

Mühendisler, Mimarlar, Şehir Plancıları, öğrenci üyelerimiz, emek ve meslek örgütü dostlarımızla beraber "KURTULUŞ YOK TEK BAŞINA, YA HEP BERABER, YA HİÇ BİRİMİZ" diye haykırmak için 15 Mayısta Ankara‘da olacağız. Bursa‘da miting organizasyonu TMMOB Bursa İKK tarafından yapılıyor ve mitinge katılım kayıtlarımız devam ediyor. 

 

Okunma Sayısı: 605
Fotoğraf Galerisi