19 EYLÜL MMŞP DAYANIŞMA GÜNÜNDE: "ÖRGÜTÜMÜZE, MESLEĞİMİZE, HALKIMIZA VE ÜLKEMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ"
"TMMOB 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü"nde 30`un üzerinde kentte yüzlerce mühendis, mimar ve şehir plancısı alanlara çıkarak, ülke ve meslek sorunlarına dikkat çekti.
TMMOB tarihinde önemli bir yeri olan 19 Eylül 1979 iş bırakma eyleminin yıldönümünde 2011 yılından bu yana kutlanan "19 Eylül Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları Dayanışma Günü"nde TMMOB üyeleri bir kez daha alanlardaydı. İKKların örgütlü olduğu kent merkezlerinde düzenlenen kitlesel basın açıklamalarında "Örgütümüze, Mesleğimize, Halkımıza ve Ülkemize Sahip Çıkıyoruz" denildi.
TMMOB 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü dolayısıyla yapılan basın açıklaması şöyle:
ÖRGÜTÜMÜZE, MESLEĞİMİZE, HALKIMIZA VE ÜLKEMİZE
SAHİP ÇIKIYORUZ
Mühendis, mimar, şehir plancıları, 19 Eylül 1979`da TMMOB`nin çağrısıyla ekonomik, demokratik talepleri için ülke çapında uyarı mahiyetinde bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirmişti. Bu eyleme, 49 ilde 443 işyerinde mühendis, mimar, şehir plancıları yanı sıra işçi, teknik eleman ve sağlık görevlileri dahil 100 bini aşkın kamu çalışanı katılmış, teknik eğitim gören öğrenciler de eylemi desteklemişlerdi. TMMOB tarihinde önemli bir yeri bulunan 19 Eylül tarihi, altı yıldan beri "TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü" olarak kutlanmakta ve mücadele geleneğimiz sürdürülmektedir.
19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü`ne, ülke tarihimizin en karanlık dönemlerinden birisi yaşanırken girmekteyiz.
15 Temmuz kanlı Cemaat darbesinin yaşattığı olumsuzlukların ağır etkisi altındayken, OHAL ilanı, Meclisin devre dışı bırakılması ve ardı ardına çıkarılan KHK`lar ile ülkemiz daha baskıcı bir döneme sokuldu. Bir yanımız emperyalistlerin yarattığı kanlı Ortadoğu bataklığı bir yanımız darbe girişimi, patlayan bombalar, savaş ve katliamlar ile sarıldı. Yıllardır iktidarların yanlış uygulamalarına ve Cemaate karşı mücadele eden muhalif kesimler darbe girişimi bahanesiyle görevlerinden alındı, baskılara maruz kaldı. Kürt sorunundaki savaş ve şiddet odaklı çözümsüzlük politikaları ülkemizi iç savaşın eşiğine getirdi. Toplumsal hayatı kuşatan gericilik iktidar yapısındaki gücü ile laikliği ortadan kaldıracak bir düzeye ulaştı. Doğamız, kentlerimiz ve yaşam alanlarımız yağmacılığın artık kurumsal hale gelen saldırıları ile geri dönüşü mümkün olmayacak düzeyde zarara uğratıldı. Ülkemiz artık mesleğimizi kamu ve toplum yararı doğrultusunda onurluca icra edebileceğimiz koşullardan uzaklaştı.
Mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı meslek disiplinleri ve meslek örgütlerimiz, kapitalizmin neoliberal döneminin yeni sermaye birikimi ve rant sürecine tabi kılınmaya çalışıldı. Mühendis, mimar, şehir plancılarının bazı alanlardaki yetkileri uluslararası sermaye kuruluşlarına devredildi, bazı alan ve yetkiler kısıtlandı, bazıları ortadan kaldırıldı.
Mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı hizmetlerinin ana sektörleri kamusal fayda anlayışından çıkarılıp serbestleştirme, özelleştirme, ticarileştirmenin unsurları haline getirildi; fason üretime bağlı olarak mühendislik geriletildi. Esnek ve güvencesiz çalışma koşulları yaygınlaştırıldı. İşçi sağlığı ve iş güvenliği, insanca barınma hakkı ve deprem gerçeğinin gerektirdiği yapı denetimi, kent politikaları, enerji, tarım, orman, su kaynakları gibi alanlarda mühendislik, mimarlık, şehir plancılığının mesleki denetim ve bilimsel-teknik kriterleri devre dışı bırakıldı, kanun hükmünde kararnamelerle yargı kararlarını gözetmeyen mevzuat düzenlemeleri, evrensel bilimsel mesleki gereklilikleri büyük oranda tasfiye etti.
Neoliberal dönüşüm programının rant eksenli yeni kurumsallaşması uyarınca örgütümüz TMMOB de hedef tahtasına oturtuldu. Kamusal hizmet ve kamusal denetim ortadan kaldırılmaya çalışıldı. İktidar, bu kapsamda TMMOB Yasası`nı değiştirmeye, Odaların ve TMMOB`nin önemli bazı yetkilerini elinden almaya çalıştı. Fakat belirtmek isteriz, yaptığımız hizmetlerin kamusal niteliğinin sermaye-rant güçleri lehine tasfiyesine, mesleğimize ve örgütümüze yönelik etkisizleştirme çabalarına karşı duruşumuz, 1970`lerin TMMOB`sinin ve 1979 direnişimizin devamı niteliğindedir. TMMOB ve bağlı Odaları boyun eğmeyecektir.
Dayanışmanın anlamının ülkemizin içinde bulunduğu kötü günlerde, umudumuzu kaybetmeden emek, demokrasi ve barış mücadelesini yükseltmek olduğunu biliyoruz. Bu ülkenin mühendis, mimar ve şehir plancılarının omuzlarındaki yükün yalnızca umutla ve dayanışmayla paylaşılabileceğine inanıyoruz.
TMMOB; 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü`nde doğamızın, kentlerimizin ve yaşam alanlarımızın yağmasına karşı Artvin halkı ve Cerattepe ile dayanışma içerisinde olacaktır.
TMMOB; içerisine sürüklendiğimiz savaş ve baskı atmosferine karşı; emperyalizme, savaşlara, faşizme ve gericiliğe karşı toplumsal muhalefet güçlerinin birliği için çalışacak; eşitlik, özgürlük, bağımsızlık, demokrasi, laiklik için gericiliğin alt edildiği, bilim ve tekniğin aydınlattığı başka bir Türkiye mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir.
TMMOB; kamu yararını gözeterek toplumcu, demokrat, eşitlikçi, özgürlükçü, laiklik ve bağımsızlıktan yana geleneklerine bağlı kalacaktır.
TMMOB; 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü`nde ülkemize ve geleceğimize sahip çıkma sorumluluğu ile yoluna devam edecektir.
Dayanışma Günümüz, ülkemizin aydınlık geleceğine duyduğumuz inançla kutlu olsun.
Adana`da Ziraat Mühendisleri Odasında gerçekleştirilen basın açıklamasına TMMOB Saymanı Bahattin Şahin, TMMOB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Erkan Karakaya, TMMOB Denetleme Kurulu Üyesi Ramazan Çubuk, CHP Milletvekilleri Elif Doğan Türkmen, İbrahim Özdiş, Zülfikar İnönü Tümen, Seyhan İlçe Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve emek Meslek Örgütleri Yöneticilerinin katılımıyla saat 18.00`de başladı. Açıklamayı TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ali Kuzu okudu.