"19 EYLÜL TMMOB MÜHENDİS, MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARI DAYANIŞMA GÜNÜ" BASIN AÇIKLAMASI

"19 EYLÜL TMMOB MÜHENDİS, MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARI DAYANIŞMA GÜNÜ" BASIN AÇIKLAMASI
BURSA
19.09.2012

Bileşeni olduğumuz TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasına katıldık

 

 

19 Eylül 1979 günü TMMOB tarihi açısından önemli bir gündür. O gün TMMOB‘nin çağrısıyla mühendis, mimar ve şehir plancıları ekonomik ve demokratik talepleri için ülke çapında bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirmişlerdi.

19 Eylül‘ün anlamı ve önemi doğrultusunda; TMMOB 41. Dönem Olağanüstü Genel Kurulu‘nda alınan karar çerçevesinde 19 Eylül gününün "TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü" olarak kutlanması kararı alınmıştır.

19 Eylül 2012 Çarşamba günü saat 12.30‘da BAOB Yerleşkesi önünde bileşeni olduğumuz TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından "mesleğimize, halkımıza ve ülkemize sahip çıkıyoruz" ana temasıyla ‘TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü‘ basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın metnini TMMOB İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Fikri DÜŞÜNCELİ okudu.

Basın açıklamasına Şube Başkanımız Doç. Dr. Ertuğrul AKSOY, II. Başkanımız Orhan SARIBAL ve çalışanlarımız katıldı.

Basın açıklaması aşağıdadır;

AKP iktidarı, 12 Eylül referandumu sonrası elde ettiği üstünlüğü muhalefeti ezme, yok etme yönünde kullanarak siyasal alanı adeta dikensiz gül bahçesine çevirmiştir. Sesini çıkaran cezaevine tıkılmış, ülkemiz bir açık cezaevine çevrilmiştir. Başbakan "Yargıya gerekenleri söyledik, yargı da gerekenleri yapıyor" sözleri ile yargıyı nasıl kontrol altına aldıklarını itiraf etmiştir. Bu sözler, "ileri demokrasi" denilen sistemin nasıl bir tek adam diktatörlüğü olduğunu, aslında baskının ve zorun bizzat kendisi olduğunu göstermeye yetmektedir.

AKP iktidarı  ülke genelindeki " ileri demokrasi" oyununu yerele de olduğu gibi yansıtmakta, Kentimizde "ben yaptım oldu" anlayışı ile uygulamaya konulan    projeler, TMMOB ve diğer akademik odalarımızdan, bilim çevrelerinden kaçırılırcasına uygulanmakta, tartışma ve katılım süreçleri dışlanmaktadır. Bu projelerin iptaline veya durdurulmasına yönelik mahkeme kararları uygulanmamaktadır. Dahası yerel idareler (belediyeler, yerel meclisler) hiçe sayılmakta, planlar ve ruhsatlar artık doğrudan bakanlık kanalıyla verilmektedir. Yani "ileri demokrasi"  adı altında halkın iradesini yok saymaktadır.

AKP, aynı bakış açısıyla TMMOB‘ye de müdahale etmeye çalışıyor, idari yapıda KHK‘lar ile gerçekleştirilen değişim içerisinde Birliğimiz de Bakanlığa bağlı bir kurum haline getirilmek isteniyor. AKP zihniyetinin teslim alamadığı Birliğimiz, KHK‘lar ve bazı yönetmelikler yolu ile etkisizleştirilmeye, yetkisizleştirilmeye çalışılıyor, elleri kolları bağlanmak isteniyor. Odalarımız ve Birliğimiz, halen sürmekte olan büyük bir baskı dalgası altında zorlu koşullarda direnmeye devam etmektedir ve  edecektir.

Mühendis, mimar ve şehir plancılarının meslek hayatları ve meslek alanlarında sorunlar çığ gibi büyümektedir. Mesleğimiz, piyasanın bir piyonu haline getirilerek kamusal yönü ve niteliği aşındırılmaktadır. Odalarımızın ve Birliğimizin kamusal yarar niteliğinde olan yetkileri elimizden alınarak piyasaya terk edilmekte, ticarileştirilmektedir.

Ancak tüm bu yaşananlara karşı bilinmelidir ki; bu ülkenin yüreği insan sevgisi ile dolu mühendisleri, mimarları, şehir plancıları var. Onların örgütü TMMOB var.

Bu ülkenin mühendis, mimar ve şehir plancıları bugün, 19 Eylül 2012‘de ülkenin dört bir yanında ve her yerden aynı sesi yükseltmektedir. Örgütümüze yönelik AKP saldırılarının ve baskının giderek arttığı, sömürünün derinleştiği, kardeşliğimizin dinamitlenerek iç savaş koşullarının geliştirildiği, emperyalizmin taşeronluğu ile ülkemizin bölgesel bir savaşın içine sokulduğu bir dönemde inatla, ısrarla söylüyoruz:

"Mesleğimize, Halkımıza ve Ülkemize Sahip Çıkıyoruz! Sahip Çıkacağız!".

 

Fikri DÜŞÜNCELİ

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri

Okunma Sayısı: 515
Fotoğraf Galerisi