19 MAYIS ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ TARIMSAL ÖĞRETİMİN 179. YILDÖNÜMÜ ETKİNLİK
Tarımsal Eğitim ve Öğretimin 179. Yıl dönümü , Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen etkinlikle kutlandı.
OMÜ Ziraat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Güler’in “İklim Değişikliği ve Arıların Etkileşimi” konulu sunumuyla katılımcıları bilgilendirdiği programa, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan, Samsun İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mustafa Ensar Yılmaz, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat,, yönetim kurulu üyelerimiz Eylem Aktaş, Selçuk Türkmen, Ayşe Erel , üyelerimiz Selman Çubukcuoğlu ve Tufan Erkul, Arıcılar Birliği Başkanı Rasim Kaplan ve akademisyenler ile öğrenciler katıldı.
Törende konuşma yapan Şube Başkanımız Havva YURDUNUSEVEN BAYZAT’ ın konuşma metni aşağıdadır.
“Tarımsal Eğitim ve Öğretim” in 179. Yıldönümü hepinize kutlu olsun.
Bir asrı ardında bırakan ve ikinci 100 yılına giren Cumhuriyetimizde önce kurucu liderimiz olan Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ülkesi için canını hiçe sayan kahraman insanları, Ziraat Fakültelerinden ve , Tarım Meslek Liselerinden mezun olan ve Türk Tarımına hizmet etmiş tüm meslektaşlarımızı saygıyla, minnetle, aramızdan ayrılanları da rahmetle anıyorum.
Atatürk`ün; ülkedeki tarımın, köylünün ve üretimin önemine dair belirttiği hususlar, bize aslında kuruluşun felsefesini de anlatmaktadır.
Cumhuriyetin ilk yıllarında atılım yapan Türk Tarımı belirli bir dönem sonrasında maalesef durgunluk ve bağımlılık ekseninde yol almıştır.
Özellikle de 1980 sonrası uygulanan politikalar Türk Tarımında zincirlerin vurulduğu tarih olarak anılacaktır.
Gün geçtikçe sayısı artan ve bilimsel donanımı tam olmayan, her yıl 5-6 bin öğrenci mezun eden fakültelerimizin daha donanımlı daha nitelikli ve istihdama yetecek kadar öğrenci yetiştirmesi en önemli arzumuzdur.
Zaten kamu ve özel sektörde istihdamı kısıtlı olan meslektaşlarımızla beraber zirai işletme sahibi olan mühendis arkadaşlarımız da ekonomik olumsuzluklardan aşırı derecede etkilenmektedir.
Dört büyük ovaya sahip olan İlimizde, Bakanlık korumasına rağmen arazilerimiz tarım dışı kullanıma açılmakta ve hali hazırda açılmak istenmektedir.
Ziraat Mühendisleri Odası olarak 5403 sayılı yasa kapsamında topraklarımızı korumaya ve mücadelemizi sürdürmeye sonuna kadar kararlıyız!...
Dur durak bilmeyen artan girdi fiyatları nedeniyle ekonomisi daha da daralan halkın gıdaya erişimi her geçen gün azalmaktadır.
Artan girdiler, yetersiz alt yapılar, kaybolan toprak varlığımız ve bununla beraber küresel ısınmanın nihai sonucu olan afetler ve taşkınlar tarımsal ürünlerimizi ve dolayısıyla gerekli beslenme limitlerimizi kısıtlamaktadır.
Yıllardır bitirilemeyen alt yapı ve sulama projeleri, azalan çiftçi varlığı, kentlere göçün önlenemez yükselişi, rant ekonomisi yanlış ve yanlı politikaların esiri olmak “Türk Tarımını” her geçen gün daha da zorlamaktadır.
Tarım Bakanlığınca; 2025-2027 yıllarını kapsayan bitkisel üretimde yeni destekleme modeline geçildiği belirtilmiştir.
Üretimin planlanması ve ihtiyaca göre üretim yapılması tarımın en çok ihtiyaç duyduğu kriterlerden olup, bu desteklerin miktarı; ürün girdi ve maliyetlerinde oluşacak yıllık değişikliklere göre güncellenmesi, oldukça önemlidir.
Bunların yanında; Özellikle son yıllarda Samsun ili başta olmak üzere tüm Karadeniz’de görülmekte olan Kahverengi Kokarca 2024 yılında tarım arazilerine ve ürünlere milyonlarca liralık zarar vermiştir.
Fındık başta olmak üzere, sebze, mısır ve bazı meyve türlerinde zarara neden olan Kahverengi Kokarca artık ülke tarımı ve tarımla geçinen Kırsalımızın en büyük belalarından biri olarak kabul edilmektedir.
TMO'nun sahip çıkmaması nedeniyle çiftçimiz 2024 yılında Samsun’da randımanı ilk defa 30-40'lara düşen fındığın kilosunu tüccara, genellikle 50 ile 70 tl arasında zararına satmış ve tarlasının işçilik ücretini dahi ödeyememiştir.
En önemli ihracat ürünümüz olan fındık; TMO ve Tüccarın inisiyatifinden alınıp derhal gereken güvenli ve istikrarlı bilginin emrine verilmelidir.
Diğer bir sorun; Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 11.08.2024 tarihli resmi sayfasından yaptığı duyuru ile “2024 yılı Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılık Yazılı Sınavı 24.11.2024 tarihinde Ankara’da ÖSYM tarafından gerçekleştirilmiştir.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası; Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönetmelik iptali ve Bakanlığın Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) Bayi ve Toptancılık sınavını yaptırdığı kurumlara karşı sınav iptali amacıyla birçok dava açmış, her platformda yönetmeliğin ve yönetmeliğe bağlı gerçekleştirilecek sınavın yanlışlığı ve hukuksuzluğu noktasında mücadelesini sonuna kadar sürdürmüştür.
Ziraat Fakültesi sayısındaki artış, kamuya yapılan yetersiz alımlar, yanlış tarım politikaları neticesinde, özel sektörde iş imkanlarının azalması doğal olarak fakültelerden mezun olan meslektaşlarımızı bayi açmaya mecbur bırakmaktadır. Bunula beraber başka meslek grubundaki, başta Eczacı, Kimya Mühendisi, Kimyager, Orman Mühendisi, Orman Endüstri Mühendisi, Bitki Sağlığı ile ilgili dersleri alarak mezun olmuş teknikerleri Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) Toptancı ve Bayilik Sınavına dahil etmek “Ziraat Mühendisliği” eğitimi almış kişilerin hak gaspı ile beraber toplum ve çevre sağlığını tehlikeye atmak adına çok büyük bir yanlışın içine götürmektedir.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası; üyelerimiz ve meslektaşlarımızın mağduriyetleri giderilene kadar bu ve diğer konulardaki mücadelesini kararlılıkla sürdürmeye devam edecektir.
Konuşmamı Ulu Önder Atatürk'ün 'Milli Ekonominin Temeli Tarımdır' sözleri ile bitirmek istiyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.