2. EKOLOJİ ŞENLİĞİ BU YIL MANİSA VE UŞAK’A BAĞLI İLÇELERDE YAPILDI
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Çiftçi Sendikaları ve GDO’ya Hayır Platformu tarafından gerçekleştirilen 2. Ekoloji Şenliği 9-12 Kasım 2006 tarihleri arasında Manisa ve Uşak’a bağlı ilçelerde ve bağlı köylerinde gerçekleştirildi.
9 Kasım 2006 günü Alaşehir gezisi ile başlayan şenlik Alaşehir’e bağlı Killik kasabasındaki panelle devam etti. 18:30’da başlayan panelde TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet ATALIK ile İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay SINDIR ve Hububat Sen Genel Başkanı Abdullah AYSU “Küreselleşme Baskısında Türkiye Tarımı” ana başlığı çerçevesinde sunumlarını yaptılar.
Şenliğin ikinci günü Alaşehir’e bağlı Bağlıca köyünde pekmez ve pestil yapımı ile ev şarabı yapımı uygulamalı olarak öğrenildikten sonra bağ gezisi yapılmıştır. Sarıgöl ilçesine bağlı Çanakçı köyünde 18:30 da yapılan panelde TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Z. Vezan Karabulut, Jeoloji Mühendisi Tahir ÖNGÜR, Ege Ü. Kimya Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin YILDIRAN, Ege Ü. Tıp Fakültesinden Uzm. Dr. Raika DURUSOY “Kışladağ Altın Madeni ve Çevreye Etkileri” ana başlığı çerçevesinde sunumlarını yapmışlar, ayrıca İnay köylüleri ise konu ile ilgili tecrübelerini aktarmışlardır.
Şenliğin üçüncü günü olan 11 Kasım 2006 tarihinde Eşme gezisini takiben susam ve haşhaş ezmesi yapımı yerinde görülmüş, devamında 15:30’da yapılan panelde Tütün Sen Genel Başkanı Ali Bülent ERDEM, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet ATALIK, Üzüm Sen Genel Başkanı Adnan ÇOBANOĞLU ve Ege Ü. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun ÖZKAYA “Tohumculuk Yasası ve Gıda Egemenliği” ana başlığı çerçevesinde sunumlarını yapmışlardır ve ayrıca panel sonrası Eşme Belediyesi tarafından şenlik kapsamında düzenlenen yemeğe katılım sağlanmıştır.
Şenliğin son günü olan 12 Kasım 2006 tarihinde Salihli ilçesinde önce SART Harabeleri gezilmiş, sonrasında Yeşilova köyünde 15:30’da yapılan “Biyogüvenlik Yasası ve Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar” panelinde GDO’ya Hayır Platformu Genel Koordinatörü Levent Gürsel Alev, Tütün Sen Genel Başkanı Ali Bülent ERDEM, DoğaDer üyesi Arca ATAY ve Ege Ü. Tıp Fakültesinden Uzm. Dr. Işıl ERGİN konuyla ilgili sunumlarını yapmışlardır.
Günün son aktivitesi olarak Salihli Belediyesi tiyatro salonunda araştırmacı yazar Metin YEĞİN’in “Dünya Çiftçi Hareketleri” konulu film gösterisi ve söyleşisi ile şenlik son bulmuştur.
Etkinlik süresince sunum yapılan yerlerdeki çiftçilerle yakın temas kurulmuş, çiftçiler tarafından bu tür faydalı etkinliklerin daha fazla düzenlenerek kendileriyle daha fazla etkileşim içinde bulunulmasını talep etmişlerdir.