2 EYLÜL GAZETESİ: “HAYVANA EZİYET EDİLMEMELİDİR”- 14 HAZİRAN 2024
Eskişehir Tarım Platformu, ‘Kurban’ gündemi ile Eskişehir Ziraat Mühendisleri Odası’nda bir araya geldi. Platform adına basın açıklamasını yapan Eskişehir-Bilecik Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erdinç YUVA, "hayvan tutulup yatırılırken veya askıya alınırken eziyet edilmemelidir” dedi.
3 Milyon Hayvan Kesilecek
Yuva, ‘kurban’ konusu ile ilgili şunları söyledi: “Kurban döneminde yaşanan yoğun hayvan hareketleri ve büyük miktarlarda hayvan kesimlerinin yapılması hem hayvan sağlığı hem de halk sağlığı açısından büyük riskler ortaya koymaktadır. Ülkemizde son yıllardaki kurban satışları göz önüne alındığında, 2024 yılında da geçen yıla yakın bir oranla 915 bin büyükbaş ve 2 milyon 900 bin küçükbaş olmak üzere toplam 3 milyon 815 bin kesim yapılacağı tahmin edilmektedir. Veteriner hekimler olarak Kurbanda; insan sağlığının ve hayvan sağlığının en üst düzeyde korunması, hayvanların hijyen kurallarına uygun olarak kesilmesi, Kurban Bayramının kurban ruhuna uygun bir şekilde kutlanması temel amacımız ve görevimizdir.”
12 Saat Boyunca Yem Verilmemelidir
Kurbanlık hayvanın genel görünümünün canlı ve sağlıklı olması gerektiğini de belirten Eskişehir-Bilecik Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erdinç YUVA, her kurban satış ve kesim alanında veteriner hekimlerin görevlendirildiğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Kesim öncesi kurbanlık hayvanlar yorgun olmamalı ve kesimden önce 12 saat boyunca yem verilmemeli, hayvanlar kesim alanına taşınma ve kesim sırasında strese sokulmayarak sadece su verilmelidir. Kurbanlık hayvanları strese sokacak kötü muamele ve hareketlerden kesinlikle kaçınılmalı, hayvanların kesilen diğer hayvanları görmeleri engellenmelidir. Gerek kesimden önce gerekse kesim sırasında hayvanların strese girmeleri hem hayvan refahı açısından sakıncalı hem de hayvanlardan elde edilen etlerin kısa sürede lezzet ve kalitesinin bozulmasına yol açacaktır. Hayvan tutulup yatırılırken veya askıya alınırken eziyet edilmemelidir. Kesim mümkünse askıya alarak yapılmalıdır. Böylece kesme ve yüzme işleminin daha temiz ve sağlıklı bir şekilde yapılması yanında kanın akması da daha iyi sağlanacaktır.”
Etler 24 Saat Bekletilmelidir
Eskişehir-Bilecik Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erdinç YUVA, kurban etlerinin olgunlaşması ve muhafazası konusunda ise şunları söyledi: “Yeni kesilen kurbanın etleri hemen tüketim için uygun olmayıp kas dokusunun taze ete dönüşebilmesi için 24 saat dinlendirilmesi gerekmektedir. Şartlarımızın uygun olması halinde kurban etinin kesimden sonraki gün tüketilecek şekilde hazırlanması daha uygun ve sağlıklıdır. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 2-3 gün arasındadır. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18 derecede dondurulursa 6 ay, -30 derece dondurularak saklanırsa da 6 ay ile 1 yıl arasında muhafaza edilebilmektedir.”