2000’Lİ YILLARDA TARIM SEKTÖRÜ SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ - DÜNYA GIDA - OCAK/2006

MERKEZ
31.01.2006
 

<İ>ZMO’NUN DÜZENLEDİĞİ SEMPOZYUMDA, 2000 YILINDAN BERİ UYGULAMADA OLAN TARIM REFORMU PROJESİ ARIP’İN TÜRKİYE TARIMINA ETKİLERİ İRDELENDİ.

TÜRKİYE İÇİN SOSYAL, EKONOMİK, POLİTİK BAKIMDAN SON DERECE ÖNEMLİ OLAN VE ULUSAL GELİRE YÜZDE 11, İSTİHDAMA YÜZDE 30 KATKI SAĞLAYAN TARIM SEKTÖRÜNÜN SON YILLARDA SÜREKLİ KAN KAYBETTİĞİNİ, İÇ TİCARET HADLERİNİN TARIM ALEYHİNE GELİŞTİĞİNİ, SEKTÖRÜN GENELİNDE ÜRETİM ARTIŞLARININ NÜFUS ARTIŞ HIZININ GERİSİNDE KALDIĞINI, BAZI ALT SEKTÖRLERDE ÜRETİMDE GERİYE GİDİŞLERİN YAŞANDIĞINI VE KIRSAL YOKSULLUĞUN DAYANILMAZ BOYUTLARA ULAŞTIĞINI SÖYLEYEN ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI (ZMO) BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, “IMF VE DÜNYA BANKASI ARACILIĞIYLA YÜRÜTÜLEN REFORM PROGRAMI TARIM SEKTÖRÜNDE YIKICI ETKİLER YAPIYOR. DTÖ’NÜN GEÇEN ARALIK AYINDAKİ ZİRVESİNİN ARDINDAN BU YIL NİSAN AYINDA CENEVRE’DE YAPILACAK NİHAİ ANLAŞMA İLE TARIM ALANINDAKİ İÇ DESTEKLER, İHRACAT SÜBVANSİYONLARI VE GÜMRÜK VERGİLERİNDE BİR LİBERALİZASYON GÜNDEME GELEBİLİR” DEDİ.

ZMO’NUN TARIMSAL ÖĞRETİMİNİN BAŞLANGICININ 160. YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI KAPSAMINDA DÜZENLEDİĞİ “2000’Lİ YILLARDA TARIM SEKTÖRÜ SEMPOZYUMU” 45 OCAK 2006 TARİHLERİNDE ANKARA MİLLİ KÜTÜPHANE SALONU’NDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ. AÇILIŞTA ANAP GENEL BAŞKANI ERKAN MUMCU, SHP GENEL BAŞKANI MURAT KARAYALÇIN, DYP DENİZLİ MİLLETVEKİLİ ÜMMET KANDOĞAN, CHP OSMANİYE MİLLETVEKİLİ NECATİ UZDİL GİBİ SİYASİLERİN DE HAZIR BULUNDUĞU SEMPOZYUMDA, 6 OTURUMDA 29 KONUŞMACI TARIM REFORMU PROJESİ’NİN (ARIP) UYGULANMAYA BAŞLANDIĞI 2000’Lİ YILLARDA TARIM SEKTÖRÜNDE YAŞANAN GELİŞMELERİN MUHASEBESİNİ YAPTI VE TARTIŞMAYA AÇTI.

GÖKHAN GÜNAYDIN, AÇIŞ KONUŞMASINDA ÖZELLİKLE GÜMRÜK VERGİLERİNDE YAŞANABİLECEK RADİKAL BİR İNDİRİM SÜRECİNİN TÜRKİYE İÇ PİYASASINI TÜMÜYLE KORUMASIZ DURUMDA BIRAKABİLECEĞİNE DİKKAT ÇEKEREK TÜRKİYE’NİN, ORTAK TARIM POLİTİKASI’NA (OTP) UYUMU İÇİN YILLI K11 EURO İLA 20 MİLYAR EURO ARASINDA DEĞİŞEN BİR KAYNAĞA GEREKSİNİMİ OLDUĞUNU KAYDETTİ. TARIM YASASINDA TARIMA AKTARILACAK KAYNAKLARIN GSMH’NİN YÜZDE 1’İ OLARAK BELİRLENDİĞİNE İŞARET EDEN GÜNAYDIN, “BU ÇEKİNGEN ALT SINIR BELİRLEME, SEKTÖRDEKİ KAYNAK EKSİKLİĞİ SORUNUNUN ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE DE SÜRECEĞİNE İŞARET EDİYOR” DEDİ.

“PEKİ, AB BUGÜNE KADAR TÜRKİYE’YE NE KADAR KAYNAK AYIRMIŞTIR” DİYE KONUŞAN GÜNAYDIN, ŞÖYLE DEVAM ETTİ:

“İLERLEME RAPORLARI VERİLERİNE GÖRE, 1995 – 2003 DÖNEMİNDE 1.098 MİLYAR EURO, 2004 YILINDA 235, 2005 YILINDA 300 MİLYON EURO. KISACA, 10 YILDA TOPLAM 1.7 MİLYAR EURO, YILDA ORTALAMA 170 MİLYON EURO. ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE İSE, TÜRKİYE’NİN YILDA EN ÇOK 1 MİLYAR EURO KAYNAK KULLANABİLECEĞİ TAHMİN EDİLEBİLİR. BUNUN DA ANCAK KISITLI BİR MİKTARININ TARIMA AYRILABİLECEĞİ AÇIKTIR. TÜRKİYE’NİN VERİLİ KOŞULLARDA TARIMINA BÜTÇESİNDEN 2 MİLYAR EURO DOLAYINDA KAYNAK AKTARABİLDİĞİNİ DÜŞÜNDÜĞÜMÜZDE, OLASI AB KATKISI İLE BİRLİKTE, UYUM İÇİN YILDA 9 İLA 17 MİLYAR EURO’LUK BİR AÇIĞIN BULUNDUĞU HESAPLANABİLİR.”

REFORM PROGRAMININ UYGULAMADA KALDIĞI YILLAR BOYUNCA ORTAYA ÇIKARDIĞI ETKİLERİ, DÜNYA BANKASI VERİLERİNE DAYANDIRARAK AÇIKLAYAN GÜNAYDIN, ARAŞTIRMADA YER ALAN BİLGİLERİ ŞÖYLE ÖZETLEDİ:

“ÜÇ YILLIK UYGULAMA DÖNEMİNDE, TARIMSAL GAYRİSAFİ MİLLİ HASILA 27 MİLYAR DOLARDAN 22 MİLYAR DOLARA DÜŞMÜŞ, ÇİFTÇİNİN YILLIK GELİR KAYBI 4 MİLYAR DOLAR OLMUŞ, GİRDİ KULLANIMI % 25 – 30 ORANINDA AZALMIŞ, BİTKİSEL VE HAYVANSAL TÜM ÜRÜN GRUPLARININ YARATTIĞI BRÜT KATMA DEĞER GERİLEMİŞ VE ÇİFTÇİ, ANADOLU’DA 450 BİN HEKTAR ALANI İŞLEMEKTEN VAZGEÇMİŞTİR.”

GÖKHAN GÜNAYDIN, İKİ GÜN SÜREN SEMPOZYUMDA AYRINTILARI İLE İRDELENECEK REFORM PROGRAMI UYGULAMALARININ SATIŞ BAŞLARINI İSE ŞÖYLE ÖZETLEDİ:

“TARIMIN ALTYAPI SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNE VE ORTALAMA MALİYETLERİ İNDİRGEYİP VERİMLİLİĞİ YÜKSELTMEYE YÖNELİK UYGULAMALAR SON DERECEDE SINIRLIDIR. ÜRETİM GİRDİLERİ HER YIL % 35 - 40 ORANINDA ZAMLANIRKEN, ÜRÜN FİYATLARI HEM DEVLET MÜDAHALE ALIMLARI HEM DE PİYASA FİYATLARI BAZINDA SÜREKLİ GERİYE GİTMEKTEDİR. MISIRDA, BUĞDAYDA, PAMUKTA, NARENCİYEDE VE DAHA BİRÇOK ÜRÜNDE YAŞANAN BU ACI SÜREÇ, KAMUNUN PİYASADAN ÇEKİLMESİNE YÖNELİK OLARAK ORTAYA KONULAN GAYRETLER VE PAZARLAMA KANALLARININ RASYONEL BİR ŞEKİLDE OLUŞTURULAMAMASI İLE PEKİŞTİRİLMEKTEDİR.”

TÜRKİYE’DE TÜM BU GERÇEKLERİ GÖREREK POLİTİKALARIN YAPILANDIRILMASI GEREKTİĞİNİN ALTINI ÇİZEN GÜNAYDIN; “REKABETÇİ BİR TARIM YAPISININ KURULMASI, DOĞRU TARIM POLİTİKALARI, UYGUN BÜTÇE BÜYÜKLÜKLERİ VE ETKİN TARIMSAL KAMU YÖNETİMİ İLE OLANAKLIDIR. BU BAĞLAMDA, TÜRKİYE, ÖNÜMÜZDEKİ ON YILLIK DİLİMİN HER BİR YILINDA 500 BİN HEKTAR ALANI SULAMAYA AÇARAK, DÖNEM SONUNDA UYGUN ALANLARDA SULANMAMIŞ BİR KARIŞ TOPRAK BIRAKMAMALIDIR. TARLA İÇİ GELİŞTİRME, ARAZİ TOPLULAŞTIRMA HİZMETLERİNİ, BUNA KOŞUT OLARAK YÜRÜTMELİDİR. DTÖ TERMİNOLOJİSİNDE ALTYAPI YATIRIMLARININ “YASAK DESTEKLER” KAPSAMINDA OLMADIĞINI BİLİYORUZ. ANCAK GEREKLİ YATIRIMLAR İÇİN KAYNAK GEREKTİĞİ AÇIKTIR. AYRICA PAZARLAMA ALTYAPISININ KURULMASI, ÖRGÜTLENME AÇIĞININ KAPATILMASI, TARIMA BİLGİ VE TEKNOLOJİ TRANSFERİNİN YAPILMASI, BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM MATERYALİNİN ÜLKE İÇİNDEN KARŞILANMASI GİBİ POLİTİKA SEÇENEKLERİNİN BAŞARILABİLMESİ, TARIM SEKTÖRÜNE YILDA EN AZ 10 MİLYAR EURO DÜZEYİNDE KAYNAK AKTARIMI İLE MÜMKÜNDÜR” DEDİ.

SEMPOZYUMUN AÇILIŞINDA BİR KONUŞMA YAPAN TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI MÜSTEŞARI HAŞİM ÖĞÜT İSE TARIM SEKTÖRÜNÜ DAHA REKABETÇİ BİR YAPIYA KAVUŞTURMAYI HEDEFLEDİKLERİNİ SÖYLEDİ. TÜRK TARIMININ DEĞİŞİMLERE AYAK UYDURMASI GEREKTİĞİNİ ANLATAN ÖĞÜT, “ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE TEMEL ÖNCELİKLERİMİZDEN BİRİ AB MÜKTESEBATINA UYUM. TARIM SEKTÖRÜNÜ, KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURABİLEN GÜÇLÜ, ÜRETİCİLERİ REFAH İÇİNDE BİR SEKTÖR KONUMUNA GETİRMEYİ AMAÇLIYORUZ” DEDİ.

DÜNYADA TARIMA HER YIL 300 MİLYAR DOLAR DESTEK VERİLİYOR

SEMPOZYUMUN İLK SUNUMUNU ZMO BURSA ŞUBESİ’NDEN DR. NECDET ORAL YAPTI. DÜNYADA HER YIL TARIMA 300 MİLYAR DOLAR DÜZEYİNDE DESTEK VERİLDİĞİNİ SÖYLEYEN ORAL, “BUNUN YÜZDE 95’İ GELİŞMİŞ ÜLKELER OLARAK TANIMLANAN G7 ÜLKELERİNİN ÜRETİCİLERİNE GİDİYOR. AB’NİN DOĞRUDAN ÜRETİCİSİNE VERDİĞİ DESTEK KİŞİ BAŞINA YILLIK 2 BİN 500, ABD’NİN İSE 4 BİN 500 DOLAR. TÜRKİYE’NİN ÇİFTÇİSİNE VERDİĞİ DESTEK İSE KİŞİ BAŞINA YILLIK SADECE 40 DOLAR” DEDİ.

2000 YILINDAN BERİ UYGULAMADA OLAN TARIM REFORMU PROJESİ (ARIP) İLE VARILAN NOKTAYI TÜRKİYE AÇISINDAN ANALİZ EDEN ORAL, ŞU BİLGİLERİ VERDİ:

“1980-2003 ARASINDA NÜFUS YILDA ORTALAMA YÜZDE 2 DOLAYINDA ARTARKEN, TARIMDAKİ ÜRETİM ARTIŞI YÜZDE 1’DE KALMIŞTIR. TARIMIN GSYİH’YE KATKISI 1980-1999 ARASINDA ORTALAMA YÜZDE 18 DOLAYINDA İKEN, 2000-2004 DÖNEMİNDE YÜZDE 13’E İNMİŞTİR.

1999 YILINDA 5.5 MİLYON TON OLAN KİMYASAL GÜBRE TÜKETİMİ, 2004 YILINDA YÜZDE 7 DOLAYINDA BİR GERİLEME İLE 5.2 MİLYON TONA DÜŞTÜ. 1990-1999 DÖNEMİNDE TÜKETİMİN ORTALAMA YÜZDE 24.8’İ İTHALAT YOLUYLA KARŞILANIRKEN, 2000-2004 DÖNEMİNDE YÜZDE 43.9’U İTHALATLA KARŞILANIR HALE GELDİ.

1990’LI YILLARIN BAŞINDA NÜFUS 56 MİLYON İKEN, 2004 YILINDA 71 MİLYON OLMUŞ, YANİ 13 YILDA YÜZDE 25 DOLAYINDA ARTMIŞTIR. OYSA TARIM VE HAYVANCILIK ÜRETİMİ YA YERİNDE SAYMAKTA YA DA GERİLEMEKTEDİR. TARIMSAL DIŞ TİCARET DENGESİ 1980-1989 DÖNEMİNDE YILLIK ORTALAMA 1.5 MİLYAR DOLAR FAZLA VERİRKEN, 1990-1998 DÖNEMİNDE BU RAKAM 866 MİLYON DOLARA DÜŞMÜŞ; IMF POLİTİKALARININ İZLENDİĞİ 2000 SONRASI DÖNEMDE YALNIZCA 277 MİLYON DOLAR OLMUŞTUR. 1990-1999 DÖNEMİNDE TARIM ÜRÜNLERİ İHRACATININ TOPLAM İHRACATTAKİ PAYI YÜZDE 12.8 İKEN, 2000-2004 DÖNEMİNDE YÜZDE 6’YA GERİLEMİŞTİR.”

TARIM, 2000’Lİ YILLARIN EN STRATEJİK SEKTÖRÜ

TZOB ADINA BİR SUNUM YAPAN NECLA TOĞA, DÜNYA NÜFUSUNUN ARTMAYA DEVAM ETTİĞİ, BUNA KARŞILIK TARIM ARAZİLERİNİN VE TEMİZ SU KAYNAKLARININ GİDEREK AZALDIĞI YÜZYILIMIZDA, GIDA VE SUYA ULAŞMANIN ÜLKELER İÇİN DAHA ZOR VE TARIMIN 2000’Lİ YILLARDA EN STRATEJİK SEKTÖR OLACAĞINI SÖYLEDİ. TOĞA, “ANCAK STRATEJİK BİR SEKTÖR OLAN TARIMDA ÜRETİMİN ARTIRILMASI HER ZAMAN AMAÇLANAN TARIMSAL GELİRLERİN YÜKSELTİLMESİ İÇİN YETERLİ DEĞİLDİR” DEDİ.

2000’Lİ YILLARDA TARIMSAL GİRDİLERİN FİYAT VE KULLANIMINDAKİ DEĞİŞİMLER HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ VEREN TOĞA, ŞUNLARI AKTARDI:

“TÜRKİYE’DE TOHUMLUK İHRACAT VE İTHALAT DENGESİ, YILLARA GÖRE DEĞİŞMEKLE BİRLİKTE, YILDA ORTALAMA 1520 MİLYON DOLARLIK TOHUM İHRAÇ EDİLİRKEN, 60-70 MİLYON DOLARLIK DA İTHALAT YAPILMAKTADIR. TOHUMCULUK SEKTÖRÜ, SÜREKLİ TOHUM İTHAL ETMEK YERİNE, YENİ ÇEŞİT GELİŞTİRMEK İÇİN ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRMEYE YÖNELİK ÇALIŞMALAR YAPMAK ZORUNDADIR.

TÜRKİYE’DE KİMYEVİ GÜBRE KULLANIM DURUMUNA BAKTIĞIMIZDA İSE ŞİDDETLİ DALGALANMALARIN NEDENİ; KİMYEVİ GÜBRE POLİTİKALARINDA UYGULANAN DESTEKLEME SİSTEMİNİN SÜREKLİ DEĞİŞTİRİLMESİ VE GÜBRE FİYATLARINDA MEYDANA GELEN ARTIŞLARDIR.”

TÜRKİYE KOŞULLARINDA TEKNOLOJİ VE GİRDİ KULLANIMININ YETERLİ DÜZEYDE GELİŞEMEMESİNİN NEDENİNİ İSTİKRARLI BİR TARIM POLİTİKAMIZIN OLMAMASINA BAĞLAYAN TOĞA, BU KONUDA BAŞARI SAĞLANMASININ YOLUNUN TARIMSAL ALTYAPININ GELİŞTİRİLMESİ İLE MÜMKÜN OLACAĞINI KAYDETTİ.

ÇİFTÇİNİN GELİRİ AZALDI

2000’Lİ YILLARDA ÜRÜN MALİYETLERİ VE ÜRETİCİ SATIN ALMA GÜCÜNDEKİ DEĞİŞİMLER HAKKINDA BİLGİ VEREN TZOB TEMSİLCİSİ HATİCE ÜNAL, “TARIM VE DESTEKLEME POLİTİKALARINDAKİ YANLIŞLIKLAR, TARIMSAL DESTEKLERİN KALDIRILMASI, ÇİFTÇİLERİMİZİN SATIN ALMA GÜCÜNÜ VE GELİRLERİNİ AZALTMIŞTIR. ÜRETİM PLANLAMASI, TARIMIN GİRDİ VE ÇIKTI AÇISINDAN DESTEKLENMESİ GİBİ UYGULAMALARA, AB’YE ORANLA ÇOK DAHA FAZLA GEREKSİNİMİ OLAN TÜRKİYE’NİN YAPTIĞI ANLAŞMALARIN DA GEREĞİ OLARAK UYGULADIĞI TARIM DESTEKLEME SİSTEMİNİ TASFİYE ETTİĞİNİ SÖYLEYEN ÜNAL, “DÜNYA BANKASI İLE İMZALANAN TARIM REFORMU UYGULAMA PROJESİ ARACILIĞIYLA 2001 YILINDAN İTİBAREN ÜRETİMDEN TAMAMEN BAĞIMSIZ DGD UYGULAMASINA GEÇİLMİŞ ANCAK DESTEKLER SADECE DGD ALAN KİŞİLERİN KAYDININ YAPILDIĞI BİR KAYIT SİSTEMİNİN ÜZERİNDEN UYGULANDIĞI VE YETERLİ KAYNAK AYRILMADIĞI İÇİN SİSTEM MACINA ULAŞAMAMAKTADIR” DEDİ.

ACİL EYLEM PLANI TARIM HÜKÜMLERİ

ZMO DENETLEME KURULU ÜYESİ GÜLAY SUBAŞI İSE ACİL EYLEM PLANI TARIM HÜKÜMLERİ GERÇEKLEŞME ANALİZİ YAPARAK, KASIM 2002 SEÇİMLERİ SONRASINDA AÇIKLANAN ACİL EYLEM PLANI TARIM BÖLÜMÜNDE YER ALAN FAALİYETLERİN ÖNGÖRÜLEN ZAMAN ZARFINDA GERÇEKLEŞMEDİĞİ BİLGİSİNİ VERDİ. SUBAŞI ŞÖYLE DEDİ:

“TARIM SEKTÖRÜ İTİBARİ İLE VERİLEN VAATLER, BU ÇERÇEVEDE TBMM’DE KABUL EDİLEN YASALAR, TARIMA AYRILAN KAYNAKLAR, UYGULANAN POLİTİKALAR, KURUMSAL BAZDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER VE TÜM BUNLARIN RESMİ RAKAMLARI VE AB’NİN KONU İLE İLGİLİ AB İLERLEME RAPORU’NDAKİ ELEŞTİRİLER DE DİKKATE ALINARAK BİR ANALİZ YAPILDIĞINDA GELİNEN NOKTANIN, KASIM 2002 TARİHİNDEKİNDEN DAHA İLERİ BİR NOKTADA OLMADIĞI, ÜLKE GEREKSİNİMLERİNE YÖNELİK ULUSAL TARIM POLİTİKALARININ OLUŞTURULAMADIĞI, DIŞ KAYNAKLI POLİTİKALARIN DA ÜRETİCİYE VE TARIMSAL ÜRETİME OLUMLU BİR YANSIMASININ OLMADIĞI GÖRÜLMEKTEDİR.

KAYITDIŞI ÜRETİM SORUN YARATACAK

AB TARAMA VE MÜZAKERE SÜRECİNDE TÜRKİYE’Yİ EN ÇOK ZORLAYACAK TARIM SEKTÖRÜ ÖZELLİKLE KAYITDIŞI ÜRETİM SEBEBİYLE BÜYÜK SIKINTI YAŞAYACAK. ZİRA MÜZAKERELER TAMAMLANDIĞINDA SON 5 YILLIK KAYITLI ÜRETİM MİKTARINA GÖRE KOTA ALINABİLECEĞİNDEN KAYITDIŞININ ÇOK OLDUĞU SEKTÖRLER OLUMSUZ ETKİLENECEK. UZMANLAR, TÜRKİYE’NİN BU KONUDAKİ AÇIKLARINI KAPATMAK AMACIYLA AB İLE POLİTİKA FARKLILIKLARINI GÖZE ALMASI GEREKTİĞİNE AKSİ TAKTİRDE KAYNAKLARININ YÜZDE 80’İNİ BOA HARCAYACAĞINA DİKKAT ÇEKİYORLAR. TÜRKİYE’DE 80 YILDAN FAZLA GEÇMİŞİ OLAN VE CUMHURİYET TARİHİMİZDE BÜYÜK ÖNEM VERİLEN ŞEKERDE KAYITDIŞININ YÜKSEK OLMASI NEDENİYLE TEHLİKE BÜYÜK.

SEMPOZYUMDA GÜNDEMDEN İNMEYEN ŞEKER SEKTÖRÜ KONUSUNDA DA BİR OTURUM DÜZENLENMİŞTİ. BAŞKANLIĞINI PROF. DR. GÜROL ERGİN’İN YAPTIĞI OTURUMDA, DPT’DEN TAYLAN KIYMAZ, AB ŞEKER REJİMİNDEKİ DEĞİŞİM GEREKÇELERİNİ VE BU DURUMUN OLASI ETKİLERİNİ AKTARIRKEN, PANKOBİRLİK GENLE MÜDÜRÜ MİKDAT ÇAKIR, AB’DE 3. BÜYÜK ŞEKER ÜRETİCİSİ OLAN TÜRKİYE’NİN YAKLAŞIK 1 MİLYON TON KAYDA GİRMEYEN KAÇAK ŞEKER NEDENİYLE AB’NİN PAZARI HALİNE GELECEĞİNİ BELİRTEREK, “AB’DE 750 DOLARA MAL OLAN ŞEKERE 400 DOLAR DESTEK VERİLDİĞİNDEN ÜRETİCİSİNE MALİYETİ 350 DOLARDIR. ÇİFTÇİMİZİ 500 DOLARA ŞEKER ÜRETMEKLE SUÇLAYANLAR BUNU BİLMİYORLAR. BÖYLE BİR DESTEK TÜRK ÜRETİCİSİNE VERİLSEYDİ, AB ŞEKERDE TÜRKİYE İLE REKABET EDEMEZDİ” DEDİ.

“AB’NİN YAP DEDİĞİNİ DEĞİL; YAPTIĞINI YAPMALIYIZ” DİYE KONUŞAN DÜNYA GAZETESİ TARIM YAZASI ALİ EKBER YILDIRIM İSE TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE ÜRETİLEBİLEN, STRATEJİK ÖNEME SAHİP ŞEKER İÇİN, PANCAR ÜRETİCİSİNE DESTEK VERİLMESİ GEREKTİĞİNİ BELİRTEREK, YAPILMASI GEREKENLERİ ŞÖYLE SIRALADI:

“ŞEKER YASASI’NI YENİDEN ELE ALARAK, AB VE ABD’NİN UYGULADIĞI ŞEKER REJİMİNİ, PANCAR POLİTİKASINI AYNEN UYGULAMALIYIZ. AYRICA NİŞASTA BAZLI ŞEKER ÜRETİMİNİ DE YÜZDE 2’YE İNDİRMELİYİZ. PANCARIN ALTERNATİFİ MISIR DEĞİL VE BU KONU KAMUOYUNA İYİ ANLATILMALIDIR. PİYASAYI DÜZENLEYECEK ÖZERK BİR KURULUŞ OLUŞTURMALI, KAYITDIŞI ÖNLENMELİDİR.”

DÜNYA GIDA’YA ÖDÜL

SEMPOZYUMDA YAZILI BASIN ÖDÜLLERİ, ZMO BİLİM, HİZMET VE TEŞVİK ÖDÜLLERİ İLE MESLEKTE 50. YILI DOLDURANLARIN ÖDÜLLERİ TÖRENLE SAHİPLERİNİ BULDU. ZMO BİLİM ÖDÜLÜ’NÜ PROF. DR. MURAT ÖZGEN VE PROF. DR. HAMİT KÖKSAL ALDI. HİZMET ÖDÜLLERİNE ŞERAFETTİN BAYRAM VE ŞEKİP KOCATÜRK DEĞER BULUNURKEN, TEŞVİK ÖDÜLLERİ İSE DOÇ. DR. MELAHAT AVCI BİRSİN VE DR. TANER AKAR’IN OLDU. ZMO BASIN ÖDÜLLERİ DE DÜNYA GIDA DERGİSİ, CUMHURİYET GAZETESİ TARIM HAYVANCILIK EKİ, EVRENSEL GAZETESİ VE TARIM DOSYASI PROGRAMI (KANAL TÜRK TV) İLE TARIM DÜNYASI PROGRAMI’NA (AVRASYA TV) VERİLDİ.

Okunma Sayısı: 602