2000'Lİ YILLARDA TARIM SEKTÖRÜ SEMPOZYUMU
Sunuş Metni
ODA‘mızın Tarımsal Öğretimin Başlangıcının 160. Yıldönümü Kutlamaları kapsamında düzenlediği "2000‘li Yılarda Tarım Sektörü Sempozyumu", 4-5 Ocak 2006 tarihlerinde Ankara Milli Kütüphane Salonu‘nda gerçekleştirildi.
Sempozyum, 4 Ocak Çarşamba günü Ziraat Mühendisleri ODASI Korosu‘nun seslendirdiği İstiklal Marşı ve Ziraat Marşı ile başladı. "Tarımda Gelecek Yaklaşımları" konulu bir sinevizyonun da gösterildiği sempozyumda bir konuşma yapan ODA Başkanımız Gökhan GÜNAYDIN, 1846 yılında Yeşilköy‘de Ayamama Çiftliği‘nde başlayan tarımsal eğitim ve öğretimin 160. onur yılını kutladığını söyledi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı‘nın sempozyuma katılmamasını anlamanın çok kolay olmadığını belirten GÜNAYDIN, "Ziraat Mühendisleri ODASI, 52 yıllık geçmişinde olduğu gibi geleceğinde de, hiçbir kişi ve Makam‘a tek başına platform açmayacak, koşullar ne olursa olsun, kamusal denetleme erkini eksiksiz yerine getirmeye devam edecektir" dedi.
GÜNAYDIN, Tarım sektörünün son yıllarda sürekli kan kaybettiğini, iç ticaret hadlerinin korkunç şekilde tarım aleyhine geliştiğini, sektörün genelinde üretim artışlarının nüfus artış hızının gerisinde kaldığını, bazı alt sektörlerde üretimde geriye gidişlerin yaşandığını ve kırsal yoksulluğun dayanılmaz boyutlara ulaştığını kaydetti. IMF ve Dünya Bankası aracılığıyla yürütülen sözde reform programının yıkıcı etkilerine işaret eden GÜNAYDIN, "Anlaşılması güç olan, seçim meydanlarında bu tablonun etkilerinden geniş oranda yararlanan mevcut hükümetin, aynı politikaları sürdürmesi ve 2005-2007 yılları arasında da uygulamak üzere benimsemesidir" diye konuştu.
Dünya Ticaret Örgütü`nün geçen Aralık ayındaki zirvesinin ardından Nisan ayında bir nihai anlaşmayla tarım alanında iç destekler, ihracat sübvansiyonları ve gümrük vergilerinde bir liberalizasyonun gündeme gelebileceğini belirten GÜNAYDIN, özellikle gümrük vergilerinde radikal bir indirim sürecinin Türkiye iç piyasasını tümüyle korumasız durumda bırakabileceğini söyledi. GÜNAYDIN, Türkiye‘nin Ortak Tarım Politikası‘na uyum için de yıllık 11 euro ila 20 milyar euro arasında değişen bir kaynağa gereksinimi olduğunu kaydetti. Tarım Yasası‘nda tarıma aktarılacak kaynakların GSMH`nin yüzde 1‘i olarak belirlendiğine işaret eden GÜNAYDIN, "Bu çekingen alt sınır belirleme, sektördeki kaynak eksikliği sorununun önümüzdeki dönemde de süreceğine işaret ediyor" dedi.
Ziraat Mühendisleri ODASI‘nın, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel AŞKIN‘a tutuklamanın hemen arkasından bir açıklama ile destek olduğunu anımsatan GÜNAYDIN, şöyle konuştu:
"Sayın Başbakan‘ın bu haklı vurgulamayı yapanlara karşı savcıları göreve çağırması, demokratik bir ülkede yaşanmaması gereken bir olumsuzluk olarak saptanmalıdır. Kuşkusuz Ziraat Mühendisleri ODASI‘nın adaleti etkileme gibi bir çalışma içinde olması beklenemez. Bununla birlikte ODA‘mız her koşulda, üyelerinin yanında olma konusundaki tavrını sürdürecek, bu konudaki baskılara göğüs gerecek bir kararlılık sergileyecektir."
GÜNAYDIN, Tarımsal Araştırma Enstitülerinin kapatılması ve TİGEM işletmelerinin kiraya verilmesini de eleştirdiği konuşmasında, Bakanlık ve bağlı-ilgili kuruluşlarda çalışan Ziraat ve Su Ürünleri Mühendislerinin maaşlarında gerekli düzenlemelerin ivedilikle yapılması ve Tarım Danışmanlarının sorunlarının çözülmesini istedi.
Sempozyumun açılışında konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Haşim ÖĞÜT, tarım sektörünü daha rekabetçi bir yapıya kavuşturmayı hedeflediklerini söyledi. Türk tarımının değişimlere ayak uydurması gerektiğini anlatan ÖĞÜT, "Önümüzdeki dönemde temel önceliklerimizden biri AB müktesebatına uyum. Tarım sektörünü, kendi ayakları üzerinde durabilen güçü, üreticileri refah içinde bir sektör konumuna getirmeyi amaçlıyoruz" dedi.
ANAP Genel Başkanı Erkan MUMCU, sempozyumda yaptığı konuşmada, sorunların çözümünün dışarıdan gelmeyeceğini, Batının, Türkiye‘ye bakışının "beyaz adamın yamyama muamelesinden" çok farklı olmadığını savundu. MUMCU, "Kendi aklımızı işletmek, akletme çabası içinde olmamız gerekmektedir. İlk yapmamız gereken şey, Dünya Bankası ve IMF tarafından bize önerilen ne varsa hepsini çöpe atmaktır" dedi. MUMCU, tarımsal kalkınma merkezleri planlanmasını önerdi.
DYP Denizli Milletvekili Ümmet KANDOĞAN, önümüzdeki 10, 20, 30, 40 yıl içinde tarım sektörünün dünya üzerinde son derece önemli konuma geleceğini belirterek, "Kim ne derse desin, kim Türk tarımını geriye götürmeye çalışırsa çalışsın, tarıma gönül veren insanların bu sektörün gelişmesi noktasında ülkeye yapacağı çok büyük katkılar olacaktır. Önümüzdeki günler tarımın kendi yapısından kaynaklanan sorunların çözüldüğü, dünyayla rekabet eder düzeye geldiği günler olacaktır" diye konuştu.
CHP Osmaniye Milletvekili Necati UZDİL, tarım konusundaki sorunlara değinerek, ODA‘mızı yaptığı çalışmalar için kutladı.
SHP Genel Başkanı Murat KARAYALÇIN, 1 yıl içinde 1,5 milyon kişinin tarımdan ayrıldığına işaret ederek, "Türkiye bu sorunla yüzleşip çözmek zorunda artık. Sorun, tüm tarım ürünlerinde ve tüm üretim bölgelerinde yaşanıyor. Bir yandan yapı çökertiliyor, diğer yandan yabancı sermaye ile yeni bir yapı yükseltiliyor. Demek ki tarımda iş, gelecek var. Bu iş bitiyor demenin anlamı yok. Ziraat cephesini yeniden kurmayı öneriyorum. Gelişmeleri birlikte izleyecek ve değerlendirecek bir cephenin kurulmasını yaşamsal önemde bir gereklilik olarak görüyorum" dedi.
Sempozyumda daha sonra Yazılı ve Görsel Basın Ödülleri, Ziraat Mühendisleri ODASI Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri ile Meslekte 50. Yılını Dolduran Meslektaşlarımızın Ödülleri törenle sahiplerine verildi. ZMO Bilim Ödülü‘nü Prof. Dr. Murat ÖZGEN ve Prof. Dr. Hamit KÖKSEL aldı. Hizmet Ödülleri‘ne Şerafettin ERBAYRAM ve Şekip KOCATÜRK değer bulundu. Teşvik Ödülleri ise Doç. Dr. Melahat Avcı BİRSİN ve Dr. Taner AKAR‘ın oldu.
ZMO Basın Ödülleri de, Cumhuriyet Gazetesi Tarım Hayvancılık Eki, Dünya Gıda Dergisi, Evrensel Gazetesi, Kanal Türk TV ve Tarım Dosyası Programı (Kanal Türk TV) ile Avrasya TV ve Tarım Dünyası Programı‘na (Avrasya TV) verildi.
Sempozyumda, Dr. Necdet ORAL‘ın özel sunusunun ardından, "Tarım Sektöründe Sorunlu Yıllar", "AB-Tarım Müzakereleri", "Tarımsal Kamu Yönetiminin Yeniden Yapılanması", "Biyoyakıtlar ve Türkiye Tarımı", "Dünyada ve Türkiye‘de Şeker Sektörü" ve "Siyasal Partiler ve Tarım Sektörü" konulu oturumlar gerçekleştirildi. Milli Kütüphane‘de 2 gün süren sempozyum büyük ilgi gördü.