2006 YILI DESTEKLEME PRİMLERİ - DÜNYA

MERKEZ
23.11.2006
 

ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın, 2006 yılında üretilen 7 tarım ürününe destekleme primi ödenmesine ilişkin esasları düzenleyen tebliği, Resmi Gazete‘nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğe göre çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçilere, 2006 yılı ürünü kütlü pamuk için 29 YKr, yağlık ayçiçeği için 20 YKr, soya fasulyesi, kanola ve aspir için 22 YKr, dane mısır için 6,7 YKr ve zeytinyağı için 11 YKr, kg başına destekleme primi ödenecek.

Alım-satım işlemlerinin belirlenen usul ve esaslara uygun gerçekleşmesi koşuluyla; kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir ve zeytinyağı (ham rafinajlık veya naturel) üreticileri, bu ürünlerin bakanlığa kayıtlı tohum üretici kuruluşları ile sözleşmeli üretim yapan üreticiler prim ödemelerinden yararlanacak.

Sertifikalı tohumluk kullanmak suretiyle kütlü pamuk ve soya fasulyesi üretimi yapan, bu durumu belgelendiren üreticilere, ürüne verilecek prim miktarının yüzde 20‘si fazla ödeme yapılacak. Kütlü pamuk için 29 YKr olarak belirlenen destekleme primi, sertifikalı tohumluk kullanılması halinde 34,8 YKr, soya fasulyesinde 22 YKr olan prim, sertifikalı tohum kullanımında 26,4 YKr olarak ödenecek.

Destekleme primi olarak, geçen yılın ürünü kütlü pamuk için 26,67 YKr (sertifikalı tohumda 32 YKr), yağlık ayçiçeği için 17,5 YKr, soya için 20 YKr (sertifikalı tohumda 24 YKr), kanola için 20 YKr, zeytinyağı için 10 YKr, dane mısır için 5 YKr ödenmişti. Yağ bitkisi aspir, bu yıl destekleme primi kapsamına alınmıştı.

Destekleme primi ödemeleri için, 2007 bütçesine 1,7 milyar YTL ödenek konmuştu.

Son başvuru 30 Mart 2007

Destekleme primi ödemesinden yararlanmak isteyen üreticilerin son başvuru tarihi, kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, aspir ve dane mısır için 30 Mart 2007 olarak belirlendi. Bu tarihten sonraki başvurular kabul edilmeyecek.

Zeytinyağı üreticileri ise tasiriye faturaları ile 1 Haziran 2007‘ye kadar başvurabilecek. Bu tarihten sonra satılan zeytinyağlarına ait alım satım belgeleri, 1 Ekim 2007‘ye kadar teslim edilebilecek.

Haksız yere yapıldığı belirlenen destekleme primi ödemeleri geri alınacak. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulacak.

Destekleme primi ödemelerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgeler ile yapılan ödemeler hariç haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler, 5 yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacak.

Pamuk üreticileri: Hayal kırıklığı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın, 2006 yılında üretilen 7 tarım ürününe destekleme primi ödenmesine ilişkin esasları düzenleyen tebliğiyle kilo başına 29 YKr prim alması öngörülen pamuk üreticileri, "hayal kırıklığı yaşadıklarını" bildirdiler.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, kütlü pamuğun 35-40 YKr arasında işlem gördüğünü, sertifikalı pamuk için 34, sertifikasız için verilecek 29 YKr‘lik primin tatmin edici olmadığını belirterek, "Destekleme primiyle 64 YKr‘lik değer bulan pamuğun maliyeti 1 YTL. Bu küçük hesap, üreticinin mağduriyetini anlatmaya yetiyor" dedi.

Barut, şunları söyledi: "Geçen yıl sertifikalı pamuk için 32 YKr prim verilmişti. Bu yıl ise sertifikalıya 34,8 YKr verilmesi tatminkar bir artış değil. Bizim beklentimiz kilo başına 50 YKr civarındaydı, ancak 40 YKr‘ye de razı olacaktık. Açıklanan fiyat hayal kırıklığı yaşattı."

TZOB Başkanı Bayraktar: Primler yetersiz

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar ise açıklanan destekleme primlerinin yetersiz olduğunu, bu primlerle çiftçinin para kazanmasının mümkün olmadığını savundu.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, bugünkü Resmi Gazete‘de yayımlanan tebliğe göre, 2006 yılı prim miktarlarındaki artışın geçen yıla göre yüzde 8,7 ile yüzde 34 arasında değiştiğini kaydetti.

Bayraktar, TZOB olarak yaptıkları çalışmaların sonucunda, üretimin sürdürülebilirliği açısından asgari uygulanması gereken prim miktarlarının, "pamukta 61 YKr/kg, ayçiçeğinde 29 YKr/kg, zeytinyağında ise 87 YKr/kg" olduğunu ifade ederken, "Bu prim miktarları, üretici maliyeti ve piyasa fiyatları göz önüne alınarak belirlenmiştir. Aslında primin maliyete göre hesaplanacak hedef fiyata göre belirlenmesi gerekmektedir. İlan edilen prim miktarlarının ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğu açıktır" dedi.

Okunma Sayısı: 1493