2007 BÜTÇESİNE "HAYIR" (02.12.2006)

ADANA
05.12.2006
 

13 Kasım - 1 Aralık 2006 tarihleri arasında işyerlerinde gerçekleştirilecek bütçe referandumuna ilişkin TMMOB örgütlülüğü tarafından odalar ve İKK‘lara gönderilen yazıda, referandum uygulaması süresince uyulması gereken kurallar belirtildi ve 14 Aralık 2006 tarihinde KESK tarafından gerçekleştirilecek "İnsanca Yaşam İçin, Hizmet Üretmiyoruz" eylemliliğinin desteklenmesi konusunda gereğinin yapılması istendi.

Bu amaçla TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu; TMMOB‘ye bağlı Oda‘larda REFERANDUM oy sandığı açarak tüm üyelerin oylamasına sundu. 1 Aralık 2006 tarihi itibariyle TMMOB odalarında gerçekleşen Referandum sonuçları Adana İKK temsilciliğine iletildi. ZMO Adana Şubemizde 2007 bütçesine 118 hayır oy kullanılırken 3 adet evet oy kullanılmıştır.

02.12.2006 cumartesi günü İnönü Parkı‘nda TMMOB, KESK ve ADANA TABİP ODASI Referandum sonuçlarına ilişkin basın açıklaması yaptı.

-BASIN AÇIKLAMASI-

ÇALIŞANLAR 2007 BÜTÇESİNE "HAYIR" DEDİ

AKP hükümetinin hazırladığı 2007 Bütçeye karşı 13 Kasım 2006 tarihinden bu yana tüm Türkiye çapında yapılan eylemler ve referandum sonucunda Adana‘daki çalışanların yüzde 100‘e yakını 2007 Bütçesine HAYIR demişlerdir.

Bütçenin hazırlanışında halkın ve emek örgütlerini katılım kanallarının yaratılmamış olması, bütçelerin egemen sınıfların tercihlerini yansıtan belgeler olmasına yol açmaktadır. Bu anlamıyla bütçe sürecine taraf olma mücadelesi, toplumsal yaşamı bütünüyle etkileyecek bir dönüşümü hedeflemektedir.

Halkın ve emekçilerin bütçe kalemleri üzerinde söz ve karar sahibi olduğu katılımcı bir bütçe sürecinin gerekliliği ortadadır. Ancak mevcut bütçeler, uluslar arası tekellerin, büyük sermaye gruplarının ver rant çevrelerinin talepleri çerçevesinde şekillenmektedir. Bu konuda IMF, DB gibi ulus üstü kurumların rolü güçlüdür. Bütçelerin son on yıllık sürecine baktığımızda, eğitim, sağlık, yatırım ve personel harcamalarının radikal bir biçimde azaldığı görülmektedir. Bu yolla, kamu hizmetleri giderek niteliksizleşmekte, halktan alınan vergiler yüksek faizlerle sermaye çevrelerine, hortumculara aktarılırken, sermaye üzerindeki vergi oranları azaltılmakta, vergi afları gündeme gelmektedir.

Hükümetlerin sınıfsal tercihlerini ifadesi olan bu uygulamalar, her şeyin alınır-satılır olduğu ve kar güdüsüne bırakıldığı bir dünya düzenini savunan yeni liberal politikaların bir ürünüdür. Oysa başta eğitim-sağlık gibi tüm yurttaşlara eşit, ücretsiz, nitelikli olarak ulaştırılması ve sunulması gereken hizmetler, ticari amaçlara, kar güdüsüne teslim edilemeyecek kadar önemlidir.

IMF direktifleri ile hazırlanan 2007 bütçesi, faiz ödemelerine verdiği öncelik ve kamu harcamalarını aşağı çekmek amacı ile önceki bütçelerin bir kopyasıdır. AKP hükümeti, IMF‘ye teslimiyet bayrağını eline almış, sermaye çevrelerini heyecanlandıran emek düşmanı politikaları birbiri ardına yaşama geçirmektedir. Bu anlamıyla 2007 bütçesinin temel karakterini halkın üzerine yüklenen ağır vergiler, özel sektöre kaynak transferi ve vergi indirimleri, faiz ödemlerinde sermaye kesintisiz sadakat, sosyal güvenlik sisteminin tasfiyesi, sosyal devletin yerine yurttaşını dilenci konumuna getiren ve asli işlevlerini bir hayırseverlik mekanizmasına indirgeyen bir yapı oluşturmaktadır.

            2007 Bütçesine neden hayır dedik ? Çünkü ;

            Borç stoku 200 milyar YTL‘yi aşmıştır

            150 milyar YTL faiz ödemelerine ayrılmıştır.

            Kamu kaynakları sermayeye peşkeş çekilmeye devam edecektir.

            Kamu harcamalarının GSMH içindeki payı küçülmektedir.

            Eğitim, Sağlık, Sosyal Güvenlik ve yatırımlara yine kaynak ayrılmamaktadır

            Kamu emekçileri açlığa mahkum edilmektedir.

            Kamu hizmetlerinde yetersiz ve kuraldışı istihdam devam edecektir.

            Askeri harcamalar yüzde 12 ile bütçedeki önemini korumaya devam etmektedir.

Tüm bunlar göstermektedir ki ; bütçe bir yatırım ve büyüme aracı olmaktan çıkarılmış, bir gelir transfer mekanizmasına çevrilmiştir. Dolayısıyla bütçe, sosyal ve ekonomik büyümeyi sağlayan değil, bir takım çevrelere kaynak aktaran bir yapıdadır.

Bu nedenlerle biz KESK, TMMOB ve Adana Tabip Odası olarak bu bütçeye hayır diyoruz ve İnsanca yaşam için, TİS ve Grev hakkı için, çalışma yaşamımızın demokratikleşmesi için, iş güvenceli istihdam için, insanca yaşanacak bir ücret için, sağlık ve eğitime yeterli bir bütçe için,  herkese parasız, eşit, ulaşılabilir, nitelikli kamusal hizmet için

14 ARALIK‘TA HİZMET ÜRETMEYECEĞİMİZİ  kamuoyuna ilan ediyoruz.

         TMMOB            ADANA TABİP ODASI              KESK

 

ADANA İLİ 2007   BÜTÇESİ   REFERANDUM   SONUÇLARI

 

KURUM                                KULLANILAN OY              HAYIR                     EVET

1. SES                                         4573                           4524                          49

2. Eğitim Sen                               3300                           3240                           60

3. BES                                         1335                           1327                           8

4. Haber Sen                                119                              117                           2

5. Kültür Sanat Sen                       69                                 67                            2

6. Yapı-yol Sen                              950                              910                          40

7. TMMOB                                    1789                             1733                         56

Toplam                                        12135                         11918                        217

 

 

 

Okunma Sayısı: 1024