2010 YILI TARIM DESTEKLERİ

KAYSERİ
27.02.2010

Şube Başkanımız Fahrettin AÇIKGÖZ 2010 yılı Tarım Destekleri ile ilgili olarak 27.02.2010 tarihinde yazılı basın açıklaması yaptı.

 

TMMOB
               ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
            KAYSERİ ŞUBE BAŞKANLIĞI

                                                                                                                       27.02.2010 

BASIN AÇIKLAMASI

2010 YILI TARIM DESTEKLERİ

      Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 2010 tarım desteklerini resmen açıkladı. Yıllardır söylenen "Ürün Ekimi‘nden önce çiftçi alacağı desteği bilecek" sözü nihayet gerçek oldu.

      Ancak;Hemen her çiftçinin yararlandığı gübre, mazot, gibi alan bazlı desteklerde, yaygın olarak ekimi yapılan hububat ve bakliyat primlerinde ve yine çok geniş bir kesimi ilgilendiren hayvancılık desteklerinde hiçbir artış olmamıştır.

      Buna karşılık, organik tarım, iyi tarım, yem bitkileri, tiftik ve ipek böceği, yağlık ayçiçeği, soya, kanola, aspir, zeytinyağı ve tarım danışmanlığı gibi sınırlı sayıda üreticinin yararlandığı desteklerde  bir miktar artış olmuştur.

      Hayvancılık sektöründe uygulanan politikalar sonucunda Çiğ süt fiyatının düşmesi, yem fiyatının yükselmesi nedeniyle son iki yılda yaklaşık 1 milyon süt hayvanı kesildi. Süt hayvanının kesilmesi sadece süt üretimini düşürmedi. Buzağı doğumu azaldı. Ayrıca,  pek çok besi işletmesi kapandı. Hayvan varlığı hızla eridi. Buna bağlı olarak et ve süt fiyatlarında ciddi bir artış olurken, et ve süt üretiminde ve kişi başına tüketimde ciddi bir düşüş olmuştur. Hayvancılık sektörü yetersiz destek uygulaması sonucunda zor duruma düşmüştür.

        Avrupa Birliği ülkelerindeki 1 litre motorini 2.50 kuruş‘a kullanırken hiç destekleme olmadan bile bizim çiftçimizden daha ucuza motorin tüketmektedirler. Kaldı ki AB çiftçisi bizim çiftçimizden üç kat fazla destek almaktadır.  Bakanlığımızın destekleme miktarlarını belirlerken Avrupa birliği ülkelerinde çiftçilerin kullandığı gübre, motorin fiyatlarını ve destekleri dikkate alarak belirlemesi halinde çiftçilerimizin rekabet gücü artacaktır.

        Bitkisel üretimde temel girdi olan Motorin ve Suni Gübre de destekler artırılmadığı taktirde, bitkisel üretim yapan çiftçilerimiz de aynı sıkıntıyı yaşayacaklardır. Bunun sonucu olarak üretimin düşmesi ve fiyatların artması kaçınılmaz olacaktır.  Bitkisel üretimin devamı için Bakanlığımız zaman geçmeden motorin ve gübre desteklemelerini artırmalıdır.

            Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

                                                                                                           Fahrettin AÇIKGÖZ

                                                                                                        Ziraat Mühendisleri Odası

                                                                                                        Kayseri Şube Başkanı

                         

                      Gülük Mh. Yiğit Sokak Düvenönü Vakıf İş Hanı No: 6 /603 - KAYSERİ

                           Tel : 0 (352) 320 82 22 - 336 76 46  Fax : 0 (352) 320 82 22

Okunma Sayısı: 2630