2018 ÜNİVERSİTE TERCİH KILAVUZU ÜZERİNDEN BİR DEĞERLENDİRME
2018 yılında üniversite tercihlerinde kullanılacak kılavuz ÖSYM tarafından yayınlandı. Gelecekte üyelerimiz olacak öğrencilerin yerleşeceği programlar ve kontenjanları, mesleki bir değerlendirme için büyük önem taşımaktadır.
Ziraat Fakülteleri Programları
2018 yılında Ziraat Mühendisliği eğitimi verilen 35 üniversitede 168 program açıldı. Çizelge-1’de üniversiteler bazında açılan programlar ve kontenjanları yer alıyor.
Çizelge-1 Kontenjan Açılan Programlar
Kontenjan açılan 35 fakülteden üçü Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, beşi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi adını taşımaktadır. Konya Gıda Ve Tarım Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi bünyesinde bulunan Genetik ve Yaşam Bilimleri programı ile Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi programı, mezunlarının unvanlarının ne olacağı anlaşılamadığından değerlendirme dışı tutulmuştur.
Çizelge-2 Farklı İsimlendirmeye Sahip Fakülteler
Bu yazı kapsamındaki değerlendirmelere, Ziraat Fakülteleri içinde yer alan 8 adet Peyzaj Mimarlığı, 7 adet Gıda Mühendisliği, 10 adet Biyosistem Mühendisliği ve 2 adet Su Ürünleri Mühendisliği programı dahil edilmemiştir. Açılan program sayısı 2017 yılına göre 21, kontenjan ise 691 artmıştır.
Açılan programlara bakıldığında, yeni bir program olarak Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesinde Tohum Bilimi ve Teknolojisi programı görülmektedir.
2017 yılında olduğu gibi bu yılda Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ve Adıyaman Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinde, diğer fakültelerden farklı olarak bölüm programları yerine sadece Ziraat Mühendisliği programı yer almaktadır.
Çizelge-3 Kontenjan Açılan Programlar
Geçmiş yıllarda farklı puan türlerinden öğrenci yerleştirmesi yapılırken, sınav sisteminde yapılan değişiklik sonrası, eşit ağırlık puan türünden öğrenci alan Tarım Ekonomisi dışında kalan Ziraat Fakülteleri programlarının tümüne sayısal puan türünden öğrenci yerleştirmesi yapılacak.
Su Ürünleri / Balıkçılık Programları
Su Ürünleri / Balıkçılık alanında Su Ürünleri Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi bünyesinde Su Ürünleri Mühendisliği programı, Deniz Bilimleri Fakültesi bünyesinde Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği programı bulunmaktadır. 2017 yılında isim değiştiren İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Su Bilimleri Fakültesi olarak Su Bilimleri ve Mühendisliği programına öğrenci almaktadır. Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde hem Su Ürünleri Mühendisliği hem de Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği programı açılmış olması, oldukça ilginçtir.
Çizelge-4 Kontenjan Açılan Programlar
Su Ürünleri / Balıkçılık alanında programların kontenjanı 2017 yılında325 iken, 2018 yılında %48 artarak 482 olmuştur. Eğitimin niteliği ve istihdama ilişkin sorunlar her geçen gün biraz daha büyürken, bu artış anlaşılır değildir. Geçmiş yıllarda olduğu gibi, yerleştirmeler yapıldığında, birçok kontenjanın boş kalması sürpriz olmayacaktır.
Biyosistem Mühendisliği Programları
2017 yılında sekiz Ziraat Fakültesinde Biyosistem Mühendisliği Programı bulunurken, bu sayı 2018 yılında Bilecik Şeyh Edebali ve Düzce Üniversitesinde açılanlarla 10’a yükselmiştir. Ziraat Fakülteleri dışında ilk kez geçen yıl Biyosistem Mühendisliği Programına öğrenci alan N. Erbakan Üniversitesi Ereğli Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, bu yılda öğrenci alımına devam etmektedir.
Çizelge-5 Biyosistem Mühendisliği Programları
2017 yılında 260 olan Biyosistem Mühendisliği Programı kontenjanı, 2018 yılında % 28 artışla 332 olmuştur.
Tütün Teknolojisi Mühendisliği
Sadece Manisa Celâl Bayar Üniversitesi Salihli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde bulunan Tütün Eksperliği Yüksekokulu programı için geçmiş yıllarda olduğu gibi 36 kişilik kontenjan açıldı.
Daha önce YGS-2 puan türü ile öğrenci alınan programa, sayısal puan türünden öğrenci alınacak olmasının nasıl bir etki yapacağını, yerleştirme sonuçları açıklandığında görebileceğiz.
Organik Tarım İşletmeciliği Programları
Ziraat Mühendisliği eğitimi ve mezunların istihdamına yönelik sorunlar her geçen gün büyürken,
Uygulamalı Bilimler Yüksekokullarında açılan, Organik Tarım İşletmeciliği programlarına, Ziraat Mühendisliği eğitimi ve mezunların istihdamına yönelik sorunlar varken öğrenci alınmaya devam edilmesi anlaşılır değildir.
Geçmiş yıllardaYGS-6 puan türü ile öğrenci alan Organik Tarım İşletmeciliği programlarına bu eşit ağırlık puanı ile öğrenci alınacak. YGS puan türünden öğrenci alınması, LYS puan türünden öğrenci alan programlar açısından adil olmayan, haksız bir rekabete yol açıyordu. Bu programda da puan türü değişikliğinin nasıl bir etki yapacağını, yerleştirme sonuçları açıklandığında görebileceğiz
Çizelge-6 Organik Tarım İşletmeciliği Programları