2019 ÜNİVERSİTE TERCİH KILAVUZU ÜZERİNDEN BİR DEĞERLENDİRME

2019 ÜNİVERSİTE TERCİH KILAVUZU ÜZERİNDEN BİR DEĞERLENDİRME
MERKEZ
25.06.2019

"Ziraat Mühendisliği eğitimi ve mezunların istihdamına yönelik sorunlar her geçen gün büyürken, Uygulamalı Bilimler Yüksekokullarında açılan Organik Tarım İşletmeciliği programlarına, Ziraat Mühendisliği eğitimi ve mezunların istihdamına yönelik sorunlar varken öğrenci alınmaya devam edilmektedir."

 

 

2019 yılında üniversite tercihlerinde kullanılacak kılavuz ÖSYM tarafından yayınlandı. Gelecekte üyelerimiz olacak öğrencilerin yerleşeceği programlar ve kontenjanları, mesleki bir değerlendirme için büyük önem taşımaktadır. Bu yazı kapsamındaki değerlendirme, ODA üyesi meslek disiplinleri ile sınırlıdır.

Ziraat Fakülteleri Programları

2019 yılında, ilk kez bu yıl öğrenci alacak olan Kilis 7 Aralık Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte, Ziraat Mühendisliği eğitimi verilen 36 üniversitede 165 program açıldı. Ziraat Mühendisliği eğitimi verilen programlar için açılan kontenjan bir önceki yıla göre 375 azalarak 5107 oldu. Çizelge-1’de üniversiteler bazında açılan programlar ve kontenjanları yer alıyor.

Çizelge-1 Kontenjan Açılan Programlar

Çizelge 1

Kontenjan açılan 36 fakülteden üçü Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, beşi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi adını taşımaktadır. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi bünyesinde bulunan Genetik ve Yaşam Bilimleri programı mezunlarının unvanlarının ne olacağı anlaşılamadığından değerlendirme dışı tutulmuştur. 2018 yılında açılan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi programı, 2019 tercih listesinde yer almıyor. Ancak aynı program geçen yıl olduğu gibi bu yılda KTÜ Orman Fakültesindeki programlar arasında bulunuyor.

Çizelge-2 Farklı İsimlendirmeye Sahip Fakülteler

Çizelge 2

Bu yazı kapsamındaki değerlendirmelere, Ziraat Fakülteleri içinde yer alan 7 Peyzaj Mimarlığı, 6 Gıda Mühendisliği, 9 Biyosistem Mühendisliği ve 2 Su Ürünleri Mühendisliği programı dahil edilmemiştir.  Açılan program sayısı 2018 yılına göre 3, kontenjan ise 375 azalmıştır.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi ve Adıyaman Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinde, diğer fakültelerden farklı olarak bölüm programları yerine sadece Ziraat Mühendisliği programı yer almaktadır. Aynı uygulamanın olduğu Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinde ise bu yıl tekrar bölüm programlarına dönüldüğü görülmektedir.

Çizelge-3 Kontenjan Açılan Programlar

Çizelge 3

Geçmiş yıllarda farklı puan türlerinden öğrenci yerleştirmesi yapılırken, 2018 yılında sınav sisteminde yapılan değişiklik sonrası, eşit ağırlık puan türünden öğrenci alan Tarım Ekonomisi dışında kalan Ziraat Fakülteleri programlarının tümüne sayısal puan türünden öğrenci yerleştirmesi yapılmaktadır.

Su Ürünleri / Balıkçılık Programları

Su Ürünleri / Balıkçılık alanında Su Ürünleri Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi bünyesinde Su Ürünleri Mühendisliği programı, Deniz Bilimleri Fakültesi bünyesinde Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği programı bulunmaktadır.

2017 yılında isim değiştiren İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Su Bilimleri Fakültesi olarak Su Bilimleri ve Mühendisliği programına öğrenci almaktadır.

Çizelge-4 Kontenjan Açılan Programlar

Çizelge 4

2019 yılı tercih listesi incelendiğinde Sinop Üniversitesine bu yıl kontenjan açılmadığı, İskenderun Teknik Üniversitesi dışındaki üniversitelerin Su Ürünleri Mühendisliği programlarının ya azaldığı ya da değişmediği görülmektedir. 13 Su Ürünleri Mühendisliği programlarının kontenjanı 2018 yılına göre 41 azalarak 284 olmuştur. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde yer alan birisi İngilizce olan iki Su Ürünleri Mühendisliği programı için geçen yıl olduğu gibi 31’er kişilik kontenjan açılmıştır.

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi, Su Bilimleri ve Mühendisliği programının 2018 yılındaki 52 kişilik kontenjanı aynı şekilde devam etmektedir.

KTÜ ve Ordu Üniversitesindeki Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği programlarının 32 kişilik kontenjanları değişmemiştir. Fırat Üniversitesinin Su Ürünleri Mühendisliği programı devam ederken, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği programı açılmamıştır.

2019 yılında, Su Ürünleri / Balıkçılık alanındaki programların kontenjanı bir önceki yıla göre 52 azalarak 430 olmuştur.

Biyosistem Mühendisliği Programları

2019 yılında 9 Ziraat Fakültesindeki Biyosistem Mühendisliği Programı için kontenjan açılmıştır. Ziraat Fakülteleri dışında Biyosistem Mühendisliği Programı N.  Erbakan Üniversitesi Ereğli Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinde bulunmaktadır. Bu fakültedeki program için 26 kişilik kontenjan açılmıştır.

Çizelge-5 Biyosistem Mühendisliği Programları

Çizelge 5

2019 yılında toplam 10 Biyosistem Mühendisliği Programı için açılan kontenjan bir önceki yıla göre 36 azalarak 296 olmuştur.

Tütün Teknolojisi Mühendisliği Programı

Sadece Manisa Celâl Bayar Üniversitesi bünyesinde bulunan Tütün Eksperliği Yüksekokulu programına geçmiş yıllarda YGS-2 puan türünden öğrenci alınmaktaydı.  Bu programa geçen yıldan itibaren sayısal puan türünden öğrenci alınmaya başlandı. Puan türü değişikliğinin öğrenci tercihlerine etki ettiği, 36 olan kontenjanın 2019 yılında 21’e düştüğü görülmektedir.

Organik Tarım İşletmeciliği Programları

Ziraat Mühendisliği eğitimi ve mezunların istihdamına yönelik sorunlar her geçen gün büyürken, Uygulamalı Bilimler Yüksekokullarında açılan Organik Tarım İşletmeciliği programlarına, Ziraat Mühendisliği eğitimi ve mezunların istihdamına yönelik sorunlar varken öğrenci alınmaya devam edilmektedir.

Geçmiş yıllardaYGS-6 puan türü ile öğrenci alan Organik Tarım İşletmeciliği programlarına 2018 yılından itibaren eşit ağırlık puanı ile öğrenci alınmaya başlanmıştır. Puan türü değişikliğinin öğrenci tercihlerini azaltması nedeniyle kontenjan verilen program sayısı 6’dan üçe düşmüş, toplam kontenjan ise 165 azalarak 103 olmuştur.  

Çizelge-6 Organik Tarım İşletmeciliği Programları

Çizelge 6

Okunma Sayısı: 3234
Fotoğraf Galerisi