21 MART "DÜNYA ORMANCILIK GÜNÜ"NÜ BURUK KUTLUYORUZ

21 MART "DÜNYA ORMANCILIK GÜNÜ"NÜ BURUK KUTLUYORUZ
MERKEZ
21.03.2020

"Gelecek nesillerimize temiz bir çevre ve yaşanabilir bir dünya bırakmanın yolu, su kaynaklarımızı korumanın yolu, toprak erozyonunu önlemenin yolu, temiz hava solumamızın yolu; sessizce çığlık atan ormanlarımızın sesini duymak, ormanlarımızı korumak, geliştirmek ve orman alanlarımızı genişletmekten geçmektedir."

 

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI

BASIN AÇIKLAMASI

21 MART 2020

 

21 MART “DÜNYA ORMANCILIK GÜNÜ”NÜ BURUK KUTLUYORUZ

Dünyanın en önemli yenilenebilir doğal varlıklarından biri olan ormanlara gerekli önemin verilmesi amacıyla Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü’nün (FAO), 21 Mart 1971 tarihinde, 21 Mart gününü “Dünya Ormancılık Günü” olarak ilan etmesi sonrası, 21 Mart‘ı içerisine alan hafta da “Orman Haftası” olarak kutlanmaktadır.

Koronavirüs salgını (Covid-19) nedeniyle salgının paniğe dönüştüğü zor günlerden geçiyoruz. Oysa paniğe kapılmadan, bilimsel açıklamalar doğrultusunda halk sağlığına ve kişisel sağlığa önem ve özen gösterirken, yaşanan diğer sorunlarımızı da göz ardı etmememiz gerekiyor.

Özellikle son dönemde siyasal iktidarın “torba yasa”larla “yaz-boz tahtasına” dönüştürdüğü hukuksal düzenlemelerle ana düzenleme olan 6831 sayılı Orman Kanunu, çıkarıldığı 1956 yılından bugüne kadar çok sayıda değişikliğe uğradı.

Her değişiklik, Anayasanın 44., 169. ve 170. maddelerine karşın ormanlarımızı, orman köylülerimizi ve orman topraklarımızı koruma adına değil, aksine madencilik, turizm, enerji yatırımlarına ve yasa dışı kentleşme süreçlerine dayanak oluşturmuştur.

Tek tek ağaç dikmenin çözüm olmadığını görerek, ekosistem bütünü bozularak yapılan orman talanı, toplumsal hukuk mücadelesine karşın maalesef devam etmektedir.

TÜİK Resmi İstatistik Programı’ndaki verileri dikkate almakla birlikte, Euronews’in, “Küresel Orman İzleme Örgütü” verilerine göre yaptığı açıklamada; Türkiye`nin ağaçla kaplı alanındaki kayıp 35.700 hektarla 2001’den bu yana en yüksek noktaya ulaşmış,  2001-2018 yılları arasında ülkemiz ağaçla kaplı alanının % 4,1`ini kaybetmiştir. Önemli olan, rakamlar üzerinden haklılık yarışına girmeden, koşulsuz olarak ekosistemi ile birlikte ormanlarımızı korumak olmalıdır.

Dünyanın akciğeri ormanlarımızın sınıfsal veya bireysel çıkar uğruna vahşice yok edilmediği, ülkemiz ormanlarının Kazdağları dahil sermayenin çıkarları için katledilmediği, 2/B uygulamalarına son verildiği, 2/A uygulamalarının orman köylüsünün gerçek gereksinimlerine hizmet ettiği, bazı meslek odası ve sendikaların çıkar hesaplarıyla yanlışlara ve orman talanına karşı susmadığı, bilimsel esaslara dayalı halk yararına kamucu ormancılık politikalarının uygulandığı bir gelecek umuduyla; 21 Mart 2020 tarihinde “Dünya Ormancılık Günü”nü ve “Orman Haftası”nı ülkemizde buruk kutluyoruz.

Gelecek nesillerimize temiz bir çevre ve yaşanabilir bir dünya bırakmanın yolu, su kaynaklarımızı korumanın yolu, toprak erozyonunu önlemenin yolu, temiz hava solumamızın yolu; sessizce çığlık atan ormanlarımızın sesini duymak, ormanlarımızı korumak, geliştirmek ve orman alanlarımızı genişletmekten geçmektedir.

Şairin dediği gibi; “Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine, bu hasret bizim.”

Bu cennet bizim.

Ormanlarımızı koruyalım, çıkar uğruna yok etmeyelim.

Baki Remzi SUİÇMEZ

ZMO Yönetim Kurulu Başkanı

Okunma Sayısı: 285
Fotoğraf Galerisi