21 MAYIS DÜNYA SÜT GÜNÜ ETKİNLİKLERİ
21 Mayıs Dünya Süt Günü etkinlikleri nedeniyle ilimiz Melikgazi İlçesinde bulunan Şehit Jandarma Er Hacı Aydıncı İlköğretim Okulunda düzenlenen programda, Şube Başkanımız Fahrettin AÇIKGÖZ bir basın açıklaması yaptı.
Şube Başkanımız Fahrettin AÇIKGÖZ Dünya Süt Günü nedeniyle yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:
Hayvancılık sektöründe uygulanan politikalar sonucunda Çiğ süt fiyatının düşmesi, yem fiyatının yükselmesi nedeniyle son iki yılda yaklaşık 1 milyon süt hayvanı kesildi. Süt hayvanının kesilmesi sadece süt üretimini düşürmedi. Buzağı doğumu azaldı. Ayrıca, pek çok besi işletmesi kapandı. Hayvan varlığı hızla eridi. Buna bağlı olarak et ve süt fiyatlarında ciddi bir artış olurken, et ve süt üretiminde ve kişi başına tüketimde ciddi bir düşüş olmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Hayvancılık Stratejisi‘nin açıklandığı 2005‘te 11 milyon 108 bin ton olan çiğ süt üretimi, 2007‘de 12 milyon 327 bin tona ulaşsa da 2008‘de 7 milyon 723 bin tona geriledi. Bugün üretim ile ilgili çelişkili veriler var. Çiğ süt üretiminin 8-9 milyon ton civarında olduğu bildirilmektedir.
Ülkemizde hayvan başına süt üretim düzeyi dünya ortalamalarına göre oldukça düşüktür. İnek başına verim AB Ülkelerinde 4800 litre iken ülkemizde bu değer yaklaşık yılda 1700 litre civarındadır. Bunun yanı sıra uygun olmayan şartlarda elde edilen sütlerin bakteri yükünün 5000 den fazla olması sonucunda asitlik gelişmekte ve önemli derecede kalite kaybı olmaktadır.
Bu bağlamada yetkililerin insanımızın temel yetişme öğesi olan süt ve süt ürünlerinden mahrum bırakılıp, gazlı içeceklerle gençliğimizi oyalaması ve gereken önemi vermemesi, büyük bir eksikliktir. Ülke hayvancılığını yeterince suspanse edilmemekte yatırımlar eksik bırakılmakta sonuçta da yeterli üretim olmamaktadır.
Çözüm olarak Süt üretiminin teşvik edici önlemlerle pansuman niteliğinde tedbirler çıkarılarak daha ileri seviyelere getirilmelidir. Üreticimiz ve sonuçta da ülke insanı hak ettiği yere gelmelidir.