25. ADALET VE DEMOKRASİ HAFTASI ETKİNLİĞİ

25. ADALET VE DEMOKRASİ HAFTASI ETKİNLİĞİ
MERKEZ
30.01.2018
 

Çankaya Belediyesi ve Yenimahalle Belediyesi tarafından 24 Ocak - 31 Ocak 2018 tarihleri arasında düzenlenen "25. Adalet ve Demokrasi Haftası" etkinliği kapsamında, ODA`mız 29 Ocak 2018 Pazartesi günü, "Tarımda Zor Yıllar, Çare Arayışları" konu başlıklı bir açıkoturum düzenledi.

Yöneticilik görevini ODA Başkanımız Özden GÜNGÖR‘ün üstlendi açıkoturumda, konuşmacılar ise; Ankara Üniversitesi Önceki Dönem Rektörü Prof. Dr. Cemal TALUĞ, TEMA Ankara Temsilci Yardımcısı Mukadder EKREMOĞLU ve ODA Yönetim Kurulu Üyemiz Murat ASLAN oldu.

Prof.Dr. Cemal TALUĞ, "Atatürk ve Kooperatifçilik" konu başlıklı bir sunu yaptı. TALUĞ konuşması sırasında özetle, "Atatürk şapka devrimini anlatmak için gittiği Kastamonu`da 24 Ağustos 1925 tarihinde yaptığı konuşmada:  "Ben de çiftçi olduğumdan biliyorum, makinesiz ziraat yapılmaz, el emeği güçtür. Birleşiniz. Birlikte makine alınız" diyerek makine kullanma kooperatiflerini özendirmeye çalışmıştır. Orta ve küçük ölçekli aile işletmelerinin yaşama tutunabilmeleri için kooperatifçilik, Büyük Atatürk`ün yıllar öncesinden öngördüğü gibi, yaşamsal önemdedir. Bugün yaşadığımız "boşalan köyler ve daralan tarım alanları" gerçeğinin temel nedenlerinden birisi de kooperatifçilik konusundaki başarısızlığımızdır". Dedi.

Mukadder EKREMOĞLU, "Türkiye Topraklarının Genel Durumu ve Tehditler" konu başlıklı bir sunu yaptı. EKREMOĞLU konuşması sırasında özetle, "Ülke topraklarının %86`sında çeşitli şiddetlerde erozyon görülüyor. Her 12 yılda 1cm toprak kaybediliyor. Bir kaşık sağlıklı toprakta bulunan canlı sayısı, dünyadaki insan sayısından fazladır. Toprağımızın, suyumuzun değeri bilerek korumamız gerekmektedir. Kuraklığa karşı önlemlerin alınması gerekmektedir, mesela kapalı basınçlı sulama sistemleri yaygınlaştırılmalı, kuraklığa karşı harekete geçmek zorundayız" diyerek TEMA Vakfı çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulundu.

Murat ASLAN, "Tarımsal Üretimde Sürdürülebilirlik" konu başlıklı sunumunda; "Sürdürülebilir Bir Dünyada Mıyız? , Gıda Adaletsizliği, Gıda Hegomanyası, Türkiye`nin Tarımsal Üretim Potansiyeli ve Türkiye`nin Tarım Politikası Açmazı" konularını irdeledi. ASLAN konuşmasında özetle " Doğal kaynakları tüketmeye bugün gibi devam edersek, 2030 yılında iki gezegen bile yetmeyecek, insanlık 200-500 yıl sonra kendine yeni bir yuva aramalıdır. Dünya tükenirken yoksulluk artıyor, 2017 yılında dünyada 850 milyon aç insan varken, tepedeki en zengin %10`luk kısım küresel servet miktarının %89`una sahip" dedi.

Çağdaş Sanatlar Merkezi`nde gerçekleştirilen açık oturuma; ODA II. Başkanımız Prof. Dr. Cem ÖZKAN, Yönetim Kurulu Sayman Üyemiz Hamdi ARPA, Yönetim Kurulu Üyemiz Caner AKSAKAL, Yönetim Kurulu Y. Üyemiz Yener ATASEVEN, Genel Sekreterimiz Kamil BAYRAM, Genel Sekreter Yardımcımız Bülent TORUNBALCI, Avukatımız Zühal DÖNMEZ, Nahide GÜNLER ve çok sayıda dinleyici katıldı.

 

Okunma Sayısı: 882
Fotoğraf Galerisi