2B ALANLARIN SATIŞI

BURSA
12.02.2009

BURSA İL KOORDİNASYON KURULU 2B ARAZİLERİ İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI YAPTI.

 

TMMOB İL KOORDİNASYON KURULU   

BASIN BİLDİRİSİ

2644 Sayılı Tapu Kanunu‘nda değişiklik öngören 5831 sayılı yasa görüşmeleri sırasında TBMM Genel Kurulu‘nda verilen bir önergeyle eklenen ek madde (EK MADDE-4) ile 2/B alanlarının satılmasının teknik altyapısı oluşturulmuş, yasa 26/01/2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.  

Bilindiği üzere, 2/B alanları: 31.12.1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini kaybettiği iddiasıyla, Orman Kadastro Komisyonlarınca hazine adına orman sınırları dışına çıkartılmış ve artık hukuken orman sayılmayan,  çoğunlukla tarım ya da yerleşim alanı haline getirilmiş alanlardır

Bu güne kadar 1744, 2896 ve 3302 sayılı kanunlarla değişik 6831 sayılı Orman Kanunu‘nun 2/B Maddesi uygulamaları sonucunda yaklaşık 475 bin hektar alan hazine adına orman sınırları dışına çıkarılmıştır. 

2/B Uygulaması sadece orman köylerinde değil, Şehir ve kasaba belediyeleri sınırları içindeki ormanlarda da yapılmaktadır. Bu gün 2B alanlarının yaklaşık 25.000 hektarının ( % 5 ) yerleşim alanı olduğu ifade edilmektedir.

Anayasamızın 170 nci maddesi 2/B alanlarının sadece hak sahibi olan orman köylülerine tahsisine imkan vermektedir. Bu güne kadar bu yerlerin satışına yönelik olarak, 2924 ve 4706 sayılı kanunlar ile getirilen düzenlemelerin, Anayasa Mahkemesi‘nce iptal gerekçesi de Anayasa‘nın bu maddesi olmuştur.

Anayasa Mahkemesi‘nin 23/01/2002 tarihli kararıyla iptal edilen 4706 sayılı kanunun 3. maddesinde yer alan satışa hazırlık hükümleri, iptal gerekçesi ortadan kalkmadığı halde, 5831 Sayılı Yasa‘da genişletilerek yer almış,  eylemli orman veya korunması gereken doğal sit alanlarının dahi satılmasına esas olabilecek ifraz, tevhit vb. Kadastro ölçümlerinin yapılabilmesine olanak sağlanmıştır.

Ayrıca, bu düzenleme ile, Anayasa Mahkemesi‘nin iptal gerekçesi görmezden gelinerek, bu arazilerin orman köylüsü yerine, mevcut kullanıcılara satışı öngörülmektedir.

Bizler, TMMOB Bursa bileşenleri olarak; Mevcut Anayasa ve Yasalara dayanılarak, hazine adına orman sınırları dışına çıkarılmış, ancak mevcut Anayasa ve Yasaların çözüme kavuşturamadığından dolayı boşlukta kalan yaklaşık 475.000 hektar alanın çözüm beklediğini biliyoruz.  

Ayrıca, ülke gündemini 30 yılı aşkın bir süredir işgal eden bu alanların boşlukta kalmaması ve değerlendirilip sorun olmaktan çıkarılmasının gerektiğine de inanıyoruz.

 Ancak; tüm kamuoyu gibi biz de merak ediyoruz.

  2/B Olayı niçin kamuoyu önünde tartışılmaz?  

Bu devasa soruna, kamuoyunda tartışarak uzlaşı ile çözüm üretilmesi gerekirken, niçin "oldubitti"lerle yaklaşılır?  

Şu nokta iyi bilinmelidir ki; Milyar dolarların telaffuz edildiği 2/B alanlarının satışının, ileriye dönük beklenti bırakmadan, kamu vicdanını rahatlatacak şekilde yapılmaması, kamuoyunda, orman alanlarının rant uğruna mı heba edilmek istendiği yönündeki kuşkuları güçlendirmeye devam edecektir.

Bizler, TMMOB Bursa bileşenleri olarak diyoruz ki;  

31.12.1981 tarihi milat kabul edilmek ve ileri bir tarihe alınamayacağı hüküm altına alınmak şartıyla Anayasamızın 170‘nci maddesi yeniden düzenlenip, bu yöndeki beklentilere set çekilmediği sürece bu uygulama ormanlarımızın yeniden yağmalanmasının yolunu açacaktır.

  31.12.1981 tarihinden sonra oluşan veya bundan sonra oluşacak olan tarım ve yerleşim alanlarının nasıl tekrar ve kesin olarak orman haline dönüştürüleceği, yeni 2/B alanlarının oluşmaması için hangi somut ve caydırıcı çarelerin düşünüldüğü ortaya konulmadan bu beklenti ve endişe ortadan kalkmayacaktır.

Orman bütünlüğünü bozan ve yeniden ormana kazandırılmasında kesin yarar bulunan 2/B alanları mutlaka yeniden ormana kazandırılmalıdır.  

2/B alanlarının değerlendirilmesinde, kamu malının bir bölümünü yasalara aykırı bir biçimde önce işgal edip, sonra da sahiplenecek olanların bunun bedelini tam olarak ödemeleri sağlanmalı ve kamu vicdanı rahatlatılmalıdır.

2/B alanlarının değerlendirilmesi sonucu elde edilen gelir mutlaka ormana dönmeli ve yeni ormanların tesisinde kullanılmalıdır.  

2/B alanlarının değerlendirilmesinde, uygulanacak yöntem, ormanlardan yeni yerler kazanılmasını özendirmeyecek, aksine caydıracak bir yöntem olmalı ve ödünsüz bir şekilde uygulanmalıdır.

 Anayasa‘da 31.12.1981 tarihini kesin milat kabul eden değişiklik yapılmadan, kamuoyunda kuşkuyla karşılanan nedenler ortadan kaldırılmadan 2/B olarak bilinen ve hazine adına orman alanları dışına çıkarılan yerlerin satışına yönelik tasarrufa gidilmemelidir.

  

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 10.02.2009

        

TMMOB

BURSA İL KOORDİNASYON KURULU BİLEŞENLERİ

 

Okunma Sayısı: 2401