41. DÖNEM I. DANIŞMA KURULU TOPLANTISI - 23-25 MAYIS 2008 - HATAY

41. DÖNEM I. DANIŞMA KURULU TOPLANTISI - 23-25 MAYIS 2008 - HATAY
HATAY
27.05.2008

Toplantıya, Hatay Vali Yardımcısı Ali Muhittin VAROL, Antakya Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Naci YAPAR, Hatay Tarım İl Müdür Yardımcısı Hasan ÖZYILMAZ, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Emine ÖZDEMİR, Antakya Ziraat Odası Başkanı Celal CİVELEK ve AKİB Başkanı Ali KAVAK da katıldı.

 

ODA‘mızın 41. Dönem I. Danışma Kurulu Toplantısı 23-25 Mayıs 2008 tarihlerinde Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Onur Kurulu Üyelerimiz, Denetleme Kurulu Üyelerimiz, önceki dönem yöneticilerimiz, şube yöneticilerimiz ve bazı il temsilcilerimizin katılımıyla Hatay‘da yapıldı.

Danışma Kurulumuzun 23 Mayıs 2008 Cuma günü yapılan ilk gün çalışmaları kapsamında; Dünyada yaşanan tarım ve gıda krizi süreci, nedensellik analizi, gıda fiyatlarındaki artışlar ve yansımaları, 2007/2008 ve 2008/2009 tarım yıllarının değerlendirilmesi, kuraklık ve zararları, uygulanan politikalar; Küresel ısınma, biyoyakıtlar, balık çiftlikleri, GDO, Su, 2B,  Özelleştirmeler, Maden ve enerji politikalarının sektöre yansımaları, Tarım politikaları konularında Oda çalışmalarının değerlendirilmesi, Kahramanmaraş - Tire üretici mitingleri, Önümüzdeki sürecin planlanması; IV. Öğrenci Kurultayı Hazırlıkları, "ZMO Genç" faaliyetleri; Meslek Dalı Ana Komisyonu Uygulama Yönetmeliği, MEDAK - MDK; Bilirkişi Yönergesi ve uygulamaları, Özel bankalar için kıymet takdiri; Mesleki Denetim ve Asgari Ücret Yönetmeliği konuları ele alındı.

Danışma Kurulu‘nun resmi açılışı 24 Mayıs 2008 Cumartesi günü gerçekleştirildi.

Hatay Şube Başkanımız Ahmet SEVER, açılış konuşmasında Hatay‘ın tarım potansiyeli hakkında bir sunum yaptı. SEVER, "Maalesef Amik Ovası çölleşmeye doğru gidiyor. Bunun en büyük nedeni ise çiftçilerimizin sulamada yaptıkları yanlışlıklardır. Amik Ovası‘nda mutlaka damla sulama sistemine geçilmeli ve çiftçiler sulama konusunda bilinçlendirilmelidir" diye konuştu.

ODA Başkanımız Dr. Gökhan GÜNAYDIN, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin tarım sektörünü olumsuz etkilediğini ifade ederek, ancak dünyada yaşanan tarım ve gıda krizinin yalnızca bu olgularla açıklanamayacağını; 6.5 milyar dünya nüfusunun 1 milyara yakınının mutlak yoksulluk sınırı altında ve açlık tehdidiyle yaşamasının, sorunun siyasal-yönetsel boyutunu olanca çıplaklığıyla ortaya koyduğunu belirtti.

2004-2007 yılları arasında tarımdan 1.8 milyon kişinin koptuğuna işaret eden GÜNAYDIN, şu görüşleri dile getirdi:

"Nüfusumuza her yıl yaklaşık 700 bin kişi ilave ediliyor. Türkiye‘nin kişi başına buğday tüketimi 200 kg/yıl. Geçen yıl 17 milyon ton buğday üretimi gerçekleşti. Oysa Türkiye‘nin hedefi 26 milyon ton buğday üretmek olmalı. Bu açığı ithalatta gidermek büyük ekonomik sorunlara neden olur. Türkiye sahip olduğu potansiyelle çok önemli bir tarım ülkesi, ancak kendi insanlarını bile doyuramayacak durumda. Doğru tarım politikalarıyla içinde bulunulan bu olumsuz koşullar hızla değiştirilebilir ve tarımda büyük bir kalkınma sağlanabilir.‘‘

Tarımda yanlış sulama uygulamalarından vazgeçilerek bir an önce basınçlı sulama yöntemlerine geçilmesi gerektiğini belirten GÜNAYDIN, "Böylelikle sudan tasarruf sağlanır, verimlilik artışı elde edilir, topraklarımız korunmuş olur. Yağmurlama ve damla sisteminin yaygınlaşması için eğitimler düzenliyoruz" dedi.

Antakya Ziraat Odası Başkanı Celal CİVELEK, yıllardır yapılması planlanan barajların yavaş işleyen bürokrasi yüzünden tamamlanamadığını belirterek, istenilmesi durumunda Amik Ovası için hayati önem taşıyan barajların 3-4 ay içinde bitirilebileceğini söyledi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Başkanı Ali KAVAK da, kimyasal kalıntılardan dolayı tarımda büyük bir sıkıntı yaşadığını ve bu sıkıntıların ihracatta önemli düşüşlere yol açtığını vurgulayarak, yaşanan bu sorunların çözümü noktasında Türkiye genelindeki ziraat mühendislerinin değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Emine ÖZDEMİR, Ziraat Mühendisleri Odası ile işbirliği yapmaya ve her türlü çalışmaya destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

Hatay Tarım İl Müdür Yardımcısı Hasan ÖZYILMAZ, Antakya Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Naci YAPAR ve Hatay Vali Yardımcısı Ali Muhittin VAROL da toplantıda birer konuşma yaparak, Danışma Kurulumuza başarı dileklerini ilettiler.

Danışma Kurulu‘nda daha sonra, "41. Dönem Danışma Kurulu Kararlarının İrdelenmesi; Özlük Haklarına İlişkin Çalışmalar, Yeni Açılımlar; Gıda Sektöründe Yaşanan Gelişmeler; Hukuki Çalışmalar, Yasal Düzenlemeler; Oda Örgütlülüğü, Şube - İl Temsilciliği - Üye İlişkileri; Yönetim - Mali İşler" konuları değerlendirildi.

Danışma Kurulu kapsamında, 25 Mayıs 2008 Pazar günü Arkeoloji Müzesi, Harbiye, Örnek Köy (Fidanlı Köyü) ve Çevlik Titus Tüneli - Kaya Mezarları ziyaret edildi.

Okunma Sayısı: 2865
Fotoğraf Galerisi