45. DÖNEM II. DANIŞMA KURULU TOPLANTISI-7 EKİM 2017 - SAMSUN CANLI HABER
45. Dönem II. Danışma Kurulu kapsamında Samsun Anemon Otel de bir araya gelen Ziraat Mühendisleri, ülkedeki tarım, hayvancılık ve üretimin içinde bulunduğu durumu değerlendirdi. Toplantıda Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, TKDK Samsun İl Koordinatörü Dr.Bülent Turhan, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun birer konuşma yaptı.
NEDENİ ÖZELLEŞTİRME
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, tütün, ayçiçeği, soya ve çeltiğin Samsun un önemli ürünlerinden olduğunu belirterek, "Tarımın ve tarım paydaşlarının olduğu her yerde mücadele etmeye çalışıyoruz. Samsun da Çarşamba ve Bafra Ovası gibi iki güzel ova ve onları sulayan Kızılırmak ve Yeşilırmak gibi iki güzel ırmağımız var. Samsun da pek nadas alanımız yok. Ülke genelinde bakıldığında önemli ürünlerimiz var. Arazilerin toplulaştırılması gibi çalışmalar devam ediyor. Ama burada yatırımlar yapılırken önceliklerin belirlenmesi lazım. Tütün, ayçiçeği, soya ve çeltik bölgemiz bazında bakıldığında bizim en önemli ürünlerimizden olması gerekir. Tütün Samsun un simgesi konumundayken bugün geriye düşüyor, güç kaybediyor. Sebebi de özelleştirme süreciyle yapılan değişim" dedi.
ÜLKE TARIMI CAN ÇEKİŞİYOR
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör ise Türkiye nin tarımda da ithalat cenneti haline getirildiğini ifade etti. Güngör, "Zeytincilikle ilgili tasarı çıkarıldı fakat mera alanlarıyla ilgili tehlike hala devam ediyor. Zeytin ağacını odun, mera alanını tarla olarak gören bir iktidar var. Sürekli afetlerle karşı karşıya kalıyoruz. Çevrenin hiçe sayıldığı bir toplumda daha çok afet yaşanır. Ağacın, toprağın kıymetini bilmiyoruz. Türkiye git gide ithalat cennetine dönüştürülmektedir. Rant odaklı yapılan çalışmalar geleceğimizi tehdit ediyor. Tarıma verilen desteğin neredeyse tamamı üreticiden mazotla birlikte geri alınıyor. Üreticilerimizin aylık kazancı TUİK verilerine göre bin üçyüz lira civarındadır. Yine TUİK inaçıkladığı rakamlara göre son on yılın ortalaması alındığında GSYH büyüme hızı yüzde 5 iken tarımda yüzde 2.6 olduğu görülmektedir. Yani tarımdaki büyüme hızı GSYH nın altında kalmıştır. Ülkemiz, tarımda belirli ürünler için 15 yılda yaklaşık 100 milyon doların üzerinde para ödedi. Başka ülkelerin refahı için bu paralar dağıtılmıştır. Modern sulama yöntemleri getirildiğinde dışarıdan ithalata gerek kalmayacak. Verim ve kaliteyi arttırıcı politikalar üretilmeli. Türkiye de tarımda çok güçlü bir ithalat lobisinin varlığı görülmektedir. Milli tarımın cezalandırıldığı bir dönem yaşıyoruz. Ülke tarımı adeta can çekişiyor" diye konuştu.
ÖNCELİĞİMİZ KALİTEYİ ARTIRMAK
TDK Samsun İl Koordinatörü Dr.Bülent Turan, ülke tarımının gelişmesi için bu tür toplantıların faydalı olacağını düşündüğünü ifade ederek, "Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK) 2011 yılından bu yana 50 bin kişinin istihdamını sağlamıştır. TKDK olarak en çok projeyi Samsun ili olarak biz yürüttük. 844 proje hayata geçirmiş ve 7 milyar yatırım yapılmasına imkan sağladık. İlimizde bu projelerle birlikte 1600 kişinin istihdamını sağladık. Devletimizin de bu konuda ciddi destekleri var. Kaynak da var. Yüzde 70 e kadar olan bir destekleme söz konusu. Amacımızilk önce mevcut işletmelerin kalitesini artırmak, girdi maliyetlerini düşürmek. Yılda 60 bin ton balık işlenecek, Samsun da ve tamamı Japonya ya ihraç edilecek. Ama yeterli fabrikamız yok. Bunun da projesi hazır" ifadelerini kulandı.
Samsun Vali yardımcısı Hakan Kubalı ise bu tür toplantıların Samsun ve tarım adına önemli olduğunu, Samsun Valiliği olarak tarıma olan desteklerini her zaman sürdüreceklerini söyledi.
Emine Çatal - Samsun Canlı Haber