5 HAZİRAN ÇEVRE GÜNÜ

5 HAZİRAN ÇEVRE GÜNÜ
ADANA
05.06.2010

ÇED raporlarını istisnasız ve bekletmeden kabul eden ve ÇED adını çevreye karşı her kötülüğün yapılabileceğinin manifestosu olarak algılayan zihniyet çocuklarımızın geleceğini çalmaktadır.

 

Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mustafa ALTIOKKA, "5 Haziran Dünya Çevre Günü"nün 38. yılı dolayısıyla Çukurova Gazeteciler Cemiyeti‘nde yaptığı basın açıklamasında; "Ormanlarımızı ve kıyılarımızı  "turizmi teşvik yasası" ile rantiyelere peşkeş çeken; önüne gelen her çevre etki değerlendirme (ÇED) raporunu istisnasız ve bekletmeden kabul eden ve ÇED adını çevreye karşı her kötülüğün yapılabileceğinin manifestosu olarak algılayan; akarsularımızı satışa çıkartmayı planlayan; termik santralleri olur olmaz yere yapan; büyük yalanlarla halkımızın yoksulluğunu ve işsizliğini istismar ederek, en güzel kıyılarımıza nükleer santral kurmaya çalışan; insanlığımızın geleceği olan sulu mutlak tarım arazilerini ranta açan zihniyete inat;  kentimizi, ülkemizi,  dünyamızı kirletenlere karşı bütün yurttaşlar olarak, bu ülkenin gerçek aydınları mühendis, mimar ve şehir plancıları olarak, TMMOB olarak, bu kötü gidişe "dur" demeye devam edeceğiz" dedi.

ALTIOKKA; "Nükleer santrallerin, çok büyük ve geri dönülemez bir çevre kirliliği, risk ve toplumsal maliyet yarattığını, nükleer enerjinin; finansman-yatırım-işletim-söküm maliyetleri açısından en pahalı, yakıt ve teknoloji olarak dışa bağımlı oluşu, hala çözülemeyen radyoaktif atık sorunu, ekolojik dengeyi bozması nedeniyle ve üretim güvenilirliği (kaza-risk-terör açısından) en tehlikeli enerji üretim teknolojisi olduğunu" vurgulayarak, "AKP Hükümeti‘ni, nükleer maceradan biran önce vazgeçmeye, insan ve doğaya duyarlı temiz enerji kaynaklarına yönelmeye, ülkenin öz kaynaklarını kamusal bir hizmet anlayışı ile planlama kavramı içinde değerlendirmeye ve özelleştirme uygulamalarına derhal son vermeye çağırıyoruz" diye konuştu.

Türkiye‘yi yeni facialara sürüklemeye ve nükleer lobilerin pazarı-çöplüğü yapmaya kimsenin hakkı yoktur diyen ALTIOKKA şöyle devam etti; Tüm bu kötü duruma rağmen; TMMOB olarak bu gidişe "dur" diyecek bilgi birikimimiz, deneyimimiz, cesaretimiz, yurt ve dünya sevgimiz, insanlık sevgimiz var.  Bu kavga; herkesin sağlıklı beslenmesine yetecek kadar gıdanın, ihtiyaç duyduğu kadar temiz suyun, soluyabileceği kadar temiz havanın var olabilmesi için verilen kavgadır. Bu kavga; bütün çeşitliliği ile doğanın bütünlüğünün bozulmaması için verilen kavgadır. Ve ancak o bütünlük içinde var olabileceğini bilen insanlığın kavgasıdır. TMMOB olarak yaşamı savunduk, hep savunacağız.

Basın açıklamasına, Şube Başkanımız Şahin YETER ve TMMOB‘ye bağlı diğer Oda‘ların yönetim kurulu üyeleri katılarak destek verdiler.

Okunma Sayısı: 811
Fotoğraf Galerisi