6. GELENEKSEL GIDALAR SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

6. GELENEKSEL GIDALAR SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ
MERKEZ
11.11.2024
 





Toros Üniversitesi ev sahipliğinde ODA'mız, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) iş birliğiyle düzenlenen 6. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu “Gelenekten Geleceğe: Gıda Mirasımızın Korunması” temasıyla 7-8-9 Kasım 2024 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Geleneksel gıdaların korunması, geliştirilmesi, ticarileştirilmesi, geçmişten alınan bilgi ve deneyimlerle geleneksel gıdaların kendine has özelliklerini koruyarak güncel teknolojilerle harmanlanıp daha rekabetçi hale getirilmesi ve sürdürülebilir uygulamalarla birleştirilmesi konularında bilgi alışverişi ve iş birliği fırsatları sunmayı hedefleyen “6. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu”na; Toros Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyet Başkanı Ali ÖZVEREN, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer ARIÖZ, Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk ŞAHUTOĞLU, Mersin İl Tarım Orman Müdürü Erdem KARADAĞ, ODA Başkanımız Baki Remzi SUİÇMEZ, II. Başkanımız Mehtap ERCAN BİLGEN, Adana Şube Başkanımız Ahencan TAYAKISI, Mersin Şube Başkanımız Okan ÖZKAYA ve Şube Yönetim Kurulu Üyelerimiz ile Gıda Komisyonu Üyelerimiz; Vuslat BEKTAŞ ve Fatih TAŞDÖĞEN, STK ve Oda temsilcileri, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Açılışta Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer ARIÖZ, Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk ŞAHUTOĞLU, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar ÜZÜMCÜ, ODA Başkanımız Baki Remzi SUİÇMEZ ve Sempozyum Başkanı Toros Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kamuran ÖZTOP konuşma yaptılar.

Başkanımız konuşmasında gıda üretim alanlarının ciddi tehdit altında olduğunu, gıda denetimlerinin ve tarım politikalarının yetersiz, çiftçi desteklerinin de çok az olduğunu belirterek, “Üretim olmadan tüketim olmaz. Gıda olmazsa yaşam da olmaz. Geleneksel gıdalar olmazsa olmazımız. Gıda mirasımızı korumak istiyorsak; meslek odaları, üniversiteler, bakanlıklar, belediyeler, kısacası hepimiz bu ülkenin tarımını, gıdasını, geleneksel gıdasını korumayı amaç edinen kurumlar olduğumuz bilinciyle birbirimize destek olarak, birbirimizle bugünkü bu ortamda olduğu gibi farklı kurumlarla yan yana gelebilme kültürünü geliştirerek, bu konuda da gereken her türlü olumlu adımların atılacağına inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Sempozyum kapsamında katılımcılarla; geleneksel gıdalara dair bilimsel araştırmalar, sürdürülebilirlik örnekleri ve kültürel mirasın korunması gibi çeşitli konularda bilgi ve deneyim paylaşımı yapıldı. Geleneksel gıdaların geleceği, inovasyon ve teknoloji ile entegrasyonu, sürdürülebilir gıda üretim yöntemleri, coğrafi işaretli ürünler, geleneksel gıdaların kültürel öneminin yanı sıra, ekonomik değerini artırma ve global pazarlarda rekabet edebilirliğini sağlamak gibi birçok konuda bilimsel sunumların ve panellerin yer aldığı sempozyum, 3 gün devam etti. Bilim insanları tarafından 48 sözlü, 30 poster bildiri olmak üzere, toplam 78 akademik çalışmamın sunulduğu 6. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu’nda,  sektör profesyonellerinin ve üreticilerin bilgi ve deneyimlerini paylaştıkları 2 panel oturumu gerçekleştirildi.

Sempozyumun 8 Kasım 2024 tarihinde 09.00- 10.15 saatlerinde gerçekleştirilen 1. Oturumu "Geleneksel Gıdalarda Yenilikçi Yaklaşımlar ve Ürün Geliştirme" konu başlığında ODA’mızın Gıda Komisyonu Üyesi Fatih TAŞDÖĞEN’in oturum başkanlığında düzenlendi. Bu oturumda; Yahya Kemal AVŞAR “Geleneksel Gıdalarda Mikro/Nano Ozon Kabarcık Teknolojisinin Kullanımı”; Ebru AKGÜL, Tülin EKER, Haşim KELEBEK ve Pınar KADİROĞLU KELEBEK “Yer Fıstığı Kabuğunun Biyorafinasyonu ve Fonksiyonel Potansiyeli”; Cem YİĞİT, Furkan ÖZBEK, Gürkan ÖZBEK ve Elif AYKIN DİNÇERKavurma Üretiminde Yeşil Çay, Adaçayı ve Biberiye Ekstraktlarının Kullanımı”; Büşra AKDENİZ OKTAY, Celile Aylin OLUK, Elif TURABİ YOLAÇANER ve S. Aykut AYTAÇ “Kaktüs Meyvesi (Opuntia ficus-indica L.) Ekstraktı İçeren Geleneksel Yoğurtta Fonksiyonel Özelliklerin İncelenmesi” konu başlıklarında konuşma yaptılar.

Aynı gün 16.30 – 17.45 saatleri arasında gerçekleştirilen 4. Oturumu,  “Geleneksel Gıdaların Besin Değeri ve Sağlık Üzerindeki Etkileri” konu başlığında Prof. Dr. Yüksel ÖZDEMİR’in oturum başkanlığında düzenlendi. Bu oturumda; Özlem IŞIK DOĞAN, Orhan EREN, Filiz ÇAVUŞ, Arzu YAVUZ “Geleneksel Kastamonu Yaş Tarhanasının Fonksiyonel Beslenme Özellikleri”; Atilla BEKTAŞ, Meltem ULUSOY ve ODA’mızın Gıda Komisyonu Üyesi Vuslat BEKTAŞ “Tarihsel Süreçte Geleneksel Gıdaların Gluten İçeriği Açısından Değerlendirilmesi ve Çölyak Hastalığı”; Haydar ÖZPINAR, Johanna Rebekka MORCH, Meral CANDEMİR, Harshadrai M. RAWEL “Farklı Yeşil ve Kavrulmuş Kahve Çekirdeklerinin Klorojenik Asit, Kafein, Yağ, Protein, Amino Asit ve Antioksidan Kapasitelerinin İncelenmesi” ve Onur Tolga OKAN “Tıbbi Bitkilerden Çözünebilir (Instant) Çay Üretim Potansiyelleri ve Sağlık Üzerine Etkileri” konu başlıklarında konuşma yaptılar.

Sempozyumun 2. günü 17.45 – 18.45 saatleri arasında gerçekleştirilen 5. Oturum, “Geleneksel Gıda Bileşenleri ve Kimyası” konu başlığında Mersin Şube Başkanımız Prof. Dr. Okan ÖZKAYA’nın oturum başkanlığında düzenlendi. Bu oturumda; Cansu DEMİR, Esma KORKMAZ, Semra ÇAVUŞ, Ozan GÜRBÜZ “Piyasadan Temin Edilen Gemlik Tipi Sofralık Siyah Zeytinlerin Bazı Aroma”; Esra ERELİ ve Haşim KELEBEK “Farklı Üretim Yöntemlerinin Andız Pekmezlerinin Fenolik Bileşik ve Antioksidan Kapasitesi Üzerine Etkisi”; Hatice Kübra ŞAŞMAZ, Haşim KELEBEK, Mehmet Sertaç ÖZER, Gamze Nil YAZICI, Serkan SELLİ, Türkan UZLAŞIR ve Özge AKSAY “Taze ve Enkapsüle Sarımsağın Ekmek Üretiminde Kullanımının Ekmek Nitelikleri ve Biyoaktif Özellikleri Üzerindeki Etkilerinin Belirlenmesi” konu başlıklarında konuşma yaptılar.

Sempozyumun 09 Kasım 2024 Cumartesi günü 11.15 – 12.45 saatleri arasında gerçekleştirilen kapanış paneli, "Geleneksel Gıdaların Geleceğe Uyum Sağlaması” konu başlığında, ODA Başkanımız Baki Remzi SUİÇMEZ’in moderatörlüğünde düzenlendi. Kapanış paneline; 5. Geleneksel Gıdalar Sempozyum Başkanı Mihriban KORUKLUOĞLU, 6. Geleneksel Gıdalar Sempozyum Başkanı Kamuran ÖZTOP, ALATA Gıda Teknolojileri Bölüm Başkanı Ali TEKİN, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Onur Kurulu Üyesi Petek ATAMAN ve ODA’mızın Gıda Komisyonu Üyesi Fatih TAŞDÖĞEN konuşmacı olarak katıldılar.

Türkiye’nin farklı illerinden gelen sektör uzmanları, akademisyenler ve ilgili paydaşların katıldığı sempozyumda katılımcılara, Toros Üniversitesi Aşçılık Bölümü tarafından hazırlanan geleneksel yemekler ve içecekler ikram edildi.

Okunma Sayısı: 115
Fotoğraf Galerisi