60. YILDA NARENCİYE TARIMI
Oda'mızın 60. Yıl etkinlikleri kapsamında "60. Yılda Narenciye Tarımı ve Uluslararası Tehditin Narenciyeye Olan Etkisi" konulu panel yapıldı.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube toplantı salonunda gerçekleşen panelin açılışını yapan Panel Yöneticisi Prof. Dr. Bülent Özekici, Adana`nın polikültür tarımın en yaygın yapıldığı geniş alanlardan biri olduğuna dikkat çekerek; "Adana yüzölçümü 1.403.000 hektar olup, 539.000 hektarlık tarım alanı ile Türkiye`nin önemli bir tarım bölgesidir" dedi.
TURUNÇGİLLERİN ANAVATANI UZAKDOĞU
Daha sonra söz alan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu, Dünya‘da 40º kuzey enlemi ile 40º güney enlemi arasında Turunçgil yetiştiriciliği yapıldığını belirterek, "Kuzey yarı kürede üretilen turunçgiller dünya üretiminin % 75`ini (98 milyon ton), Güney yarı kürede üretilen turunçgiller ise Dünya üretiminin % 25`ini (33 milyon ton) oluşturmaktadır" dedi.
Turunçgillerin anavatanının Uzakdoğu (Çin, Hindistan….) olduğunu, Çin ve Hindistan`dan Ortadoğu`ya geçtiğini (M.Ö. 2000) ve Ortadoğu`dan da Anadolu`ya yani Türkiye`ye geldiğini (M.Ö. 1000-1500) söyleyen Yeşiloğlu, Anadolu`yu da gezen ünlü gezgin İbn Batuta`nın 1335`te yazımını tamamladığı "Seyahatname"sinde Ege`de ve Antakya dolaylarında yetiştirilen turunç ve limon ağaçlarından övgüyle söz ettiğine dikkat çekti.
IŞİD TERÖRÜ İHRACATIMIZI OLUMSUZ ETKİLEDİ
Ülkemiz narenciye sektörünün yıllık ortalama 3,6 milyon ton üretim ile Akdeniz bölgesindeki önemli narenciye üreticisi ülkelerden bir tanesi olduğuna vurgu yapan Akdeniz Yaş Meyve - Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak; "Narenciye iç tüketimi AB ülkelerinin narenciye tüketimi ortalamasının altında olan Türkiye için narenciye ihracatı büyük önem arz etmektedir. Son yıllarda komşu ülkelerde yaşanan siyasi karışıklıklardan ihracatımızın etkilenmemesi söz konusu olamaz. Irak`taki Işid terörü ihracatımızı olumsuz yönde etkilemiştir"
HASADIN YILA YAYILMASI
Panelde son konuşmacı olan Adana Turunçgil Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Tekin ise, narenciye sektöründe ciddi bir rekabetin yaşandığını belirterek, erkenci çeşitler, hasadın tüm yıla yayılması ve nakliyede yaşanan sorunların ortadan kaldırılması ile narenciye üreticisinin özellikle Avrupa pazarında elinin güçleneceğini söyledi.