8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİĞİ
100 yıl önce 15.000 kadın emekçi ile ilk isyan ateşi yanmıştır…
Kendileri ve çocukları için daha güzel bir dünyayı arayan, emeklerinin karşılığını alabilecekleri ama şarkı söylemeye ve dans etmeye de zaman ayırabilecekleri, güneş yüzü görebilecekleri, aşkı ve diğer güzellikleri özgürce yaşabilecekleri, insanın insanı sömürmediği ve üretilen her şeyin herkese yetecek kadar paylaşıldığı bir dünya arzusuyla başlayan mücadelenin ilk isyan ateşi....
Bu isyan ateşi; kapitalist sisteme karşı, sömürüye, erkek egemenliğine ve çifte sömürüye karşı meşalelere dönüştü ve bütün dünyaya yayıldı. Ve emek mücadelesi veren her kadın bu meşaleyi taşıma sorumluluğu alarak, Eşitlik, özgürlük ve barış için bu ateşi söndürmeme kararı aldı.
Bu kararın ışığında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü anma etkinliği için bir araya gelen TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Kadın Komisyonu, 6 Mart 2010 tarihinde önemli bir etkinliğe imza attı. Ziraat Mühendisleri Odası toplantı salonunda ‘Emek ve Özgürlük Mücadelesinde Kadın‘ adlı bir Panel ve kadın sanatçıların eserlerinin yer aldığı fotoğraf ve resim sergisi düzenlendi. Açılış konuşmasını yapan Kadın Komisyonu Üyesi Ayten Dolançay, komisyonun oluşumu ve faaliyetleri konusunda bilgi verdi.
Kadın Komisyon Başkanı Şengül Balıkçı‘nın yönettiği panelin konuklarından, Evrensel Gazetesi, Evrensel Kültür ve Özgürlük Dünyası dergilerinde değişik konularda yazılar yazan ayrıca geçmiş dönemlerde kadın sorunu üzerine araştırmalar yapan ve emek mücadelesinde emekçilerin sorumluluğunu emekçi gözüyle bakabilen Gazeteci Yazar Nuray Sancar ‘‘Kapitalist Krizin Kadınlar Üzerindeki Etkisi, İşsizlik ve Yoksulluk‘‘ konusu üzerine bir konuşma yaptı.
Ardından bugüne kadar birbirlerinden uzak duran emek örgütlerini bir araya getiren ve 78 gün haklarını almak için direnen Tekel İşçilerinin mücadelesini anlatan Tekel işçisi Nezihe Filiz tüm tekel işçisi kadınlar adına bir konuşma yaptı. Ayrıca Hatice Yumuşak, Şafak Güngör, Edibe Koç, Hatice Koçak, Nuray Biçer, Filiz Özcan, Çiğdem Polat, Nuriye Altıntaş, Fatma Tuz Zehra Çelik toplantıya katılarak duygularını katılımcılarla paylaştı.
Son olarak hukukçu gözüyle demokrasi mücadelesinde yerini alan genç avukat Gülşen Battal ‘‘Örgütlü ve Örgütsüz Kadınların İş Hukuku ve Kamusal Alanda Hakları" konusu üzerine bir konuşma yaptı.
Aynı etkinliğin sanat bölümünde Esin Güvercin, Aslı Şah Yayıcı, Kezban Keşlikli ve Derya Özkanem‘in fotoğraflarının Şengül Balıkçı‘nın ise resimlerinin yer aldığı serginin yanında Karataş Cezaevindeki kadın mahkumların yaptığı el işlerinin satışının yapıldığı bir stant yer aldı.