‘ANIZ YAKMAK’ TOPRAĞI SAVUNMASIZ HALE GETİRİYOR / CUMHURİYET

İSTANBUL
30.09.2011
 

Bilim insanlarının bütün uyarılarına karşın anızların yakılarak yok edilmesi, bir yandan orman yangınlarına neden olurken bir yandan da toprağı savunmasız hale getiriyor.

Toprağın en verimli katını, yüzeyini çıplaklaştırarak toprağı; rüzgâr ve yağmur erozyonuna karşı korunmasız bırakıyor.

Her yıl ekim döneminde çiftçilerin toprağı daha kolay sürebilmek, bitki artıklarından kolay ve masrafsız kurtulabilmek için yaktıkları anızlar verimli toprakları yok ediyor. Uzmanlar anız yakmanın ürün verimini arttırmadığı, aksine anızın toprak üzerinde bırakıldığı durumlarda, ürün veriminin arttığına dikkat çekti.

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, anız yakmanın yalnızca topraktaki mikroorganizmalara değil, çevredeki canlılara da zarar verdiğini belirtti. Toprağın bir gramında on binlerce mantar ve bakteri bulunabildiğini söyleyen Tolunay, "Bu bakteri ve mantarların çoğu bitki için yararlı olup çoğunlukla organik maddenin ayrıştırılmasında görev alırlar ve besin maddelerinin bitkiler tarafından alınabilir hale gelmesine katkıda bulunurlar. Yüksek sıcaklıklar bakteri ve mantarları öldürür. Yine bitki gelişimi için önemli olan bazı enzimlerin de yangınlardan zarar gördüğü bilimsel olarak kanıtlanmıştır" diye konuştu. Tolunay, anız yangınlarının mikroskopik canlıların yanı sıra daha gelişmiş solucan, karınca gibi canlıların da ölmesine neden olduğunu ifade etti. Tolunay, yılan gibi özellikle fare ile mücadelede rol oynayan hayvanların da zarar gördüğünü vurguladı.

Erozyon riski

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık ise "Anız yakıldığında toprağın organik madde aksamını yok etmiş oluyor ve sap samanı organik maddeye çevirecek mikroorganizmaların yanarak ölmesine yol açıyor. Ayrıca anızı yaktığınızda toprağın en verimli katı, yani yüzeyi çıplaklaşıyor, rüzgâr ve yağmur erozyonuna karşı savunmasız hale geliyor" diye konuştu.

Okunma Sayısı: 691