‘CARGİLL YASASI’NI ONAYLAMAMA’ ÇAĞRISI - EVRENSEL
Kamuoyunda Cargill Yasası olarak bilinen ve "tarım arazisinde izinsiz gerçekleştirilmiş yatırımlara hukuksallık kazandırmak amacıyla" bir yıllık yeni bir af süresi getiren kanunun, TBMM Genel Kurulu‘nda kabul edilmesi tepki topladı.
Kamuoyunda Cargill Yasası olarak bilinen ve "verimli tarım arazilerinin izinsiz ve hukuka aykırı biçimde işgal edilmesi" eylemlerine af getiren 5578 sayılı Kanun, 9 Şubat 2007 tarihinde yasalaşmış, ancak Anayasa Mahkemesi tarafından yürütmesi durdurulmuştu. Ancak "tarım arazisinde izinsiz gerçekleştirilmiş yatırımlara hukuksallık kazandırmak amacıyla" bir yıllık yeni bir af süresi getiren kanun teklifi , 26 Mart 2008 tarihinde TBMM Genel Kurulu‘nda kabul edilerek yasalaştı.
TEMA Vakfı Başkanı Ümit Gürses ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, dün yazılı bir açıklama ile Cumhurbaşkanı‘ndan, çıkarılan yasayı tekrar görüşülmek üzere TBMM‘ye yollamasını istediler. "Yargı kararlarını yok sayıp dinlemeyerek, işgal ettiği verimli tarım arazisini betonlaştıran Cargill, bu kez ülkenin hukukunu değiştiriyor" denilen açıklamada, düzenlemenin hem hukuka aykırı olduğu, hem de verimli tarım arazilerinin talanına yol açacağı belirtildi.
Çıkarılan yasanın, Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve idare mahkemelerince verilmiş olan yargı kararlarına uymadığı vurgulanan açıklamada, bu hali ile yasanın, 138. maddesinde yer alan "Yasama ve yürütme mahkeme kararlarına uymak zorundadır" hükmü ile hiçbir biçimde bağdaşmadığı için hukuka aykırı olduğu kaydedildi. Açıklamada, yasanın "özel bir firma yararını amaçlayan" niteliğinden dolayı, Anayasa‘nın 10. maddesinde yer alan "Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz" hükmüyle de bağdaşmadığı belirtilerek, yabancı bir firmanın yararlarını gözeten bu tutumun ulusal bağımsızlıkla bağdaşmadığının altı çizildi. Verimli tarım arazilerinin son derece yetersiz olduğu bildirilen açıklamada, yasanın verimli tarım arazilerinin talanını hızlandıracağı vurgulandı. (Ankara/EVRENSEL)