‘EKMEĞİME DOKUNMA’ KAMPANYASI - EVRENSEL

MERKEZ
15.08.2007
 

Gıda Mühendisleri Odası Marmara Bölge Şube Başkanı Süslü, "Ekmek israfının önüne geçilmesi adı altında gramaj sınırlamasının kaldırılması, çözümden çok çözümsüzlük getirecektir" dedi.

MMOB Gıda Mühendisleri Odası, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ve Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) tarafından "Ekmeğime Dokunma" kampanyası başlatıldı. Açıklamayı okuyan Gıda Mühendisleri Odası Marmara Bölge Şube Başkanı Ali Haydar Süslü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nde değişiklik yapılarak, ekmek gramajının serbest bırakılacağını belirterek gramajda serbestliğe karşı olduklarını bildirdi.

Ekmeğime Dokunma" kampanyası ile ekmeğin gramajının serbest bırakılmasındaki sakıncaları kamuoyuna duyurmaya çalışacaklarını ifade eden Süslü, 8 Ekim 2007 tarihinde sona erecek kampanya kapsamında, İstanbul'un çeşitli bölgelerinde afiş ve pankartlar asılarak vatandaşlara broşürler dağıtılacağını kaydetti.

Türkiye'de kişi başına günlük enerji ihtiyacının yüzde 40'ının sadece ekmekten karşılandığını dile getiren Süslü, buğdaydan un elde edilmesi sırasında ayrılan kepeğin, ekmeğin mineral ve vitamin yönünden fakirleşmesine neden olduğunu belirtti.

Yetkililerin, ekmeğin besin içeriğini zenginleştirecek önlemleri almaları gerektiğini ifade eden Süslü, "Ülkemizde üretilen her 10 ekmekten biri israf edilmektedir. Bu da yılda yaklaşık 8 milyar 300 milyon ekmek üretilen Türkiye'de, 8 milyon 300 bin ekmeğin israfı anlamına gelmektedir" dedi.

Ekmeği israf eden kesimlerin net olarak ortaya konulmadığı sürece ekmek israfının önüne geçilemeyeceğini anlatan Süslü, "Ekmek israfının önüne geçilmesi adı altında gramaj sınırlamasının kaldırılması, çözümden çok çözümsüzlük getirecektir. Şimdiye kadar ekmeğin gramajının düşürülmesiyle ekmekler daha fazla şişirilerek tüketici kütle yerine hacim satın almak zorunda kalmıştır. Tebliğde değişiklik öngören taslak bu haliyle kabul edilirse, vatandaş ekmeğe daha fazla para ödeyecektir" şeklinde konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 613