‘ETTE FİYATI YÜKSELTEN ÜRETİCİ DEĞİL BÜYÜK TEDARİK ZİNCİRLERİ’ - CUMHURİYET

MERKEZ
03.10.2010

ZMO Genel Başkanı Günaydın, “Bugün 1 milyar insan açlık tehlikesi ile karşı karşıyaysa tarımın önemini daha iyi kavramalıyız” dedi. Günaydın, kırmızı ette yüksek fiyat sorununda büyük tedarik zincirlerinin etkili olduğunu belirtti.

 

SERMET ÇUHADAR

KAHRAMANMARAŞ - TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Doç. Dr. Gökhan Günaydın, açlık tehlikesine dikkat çekerek tarıma yeterli önemin verilmesi yönünde çağrı yaptı. Günaydın, kırmızı ette yüksek fiyat sorununda büyük tedarik zincirlerinin sorumlu olduğunu belirtti.

Günaydın, Kahramanmaraş‘ta Ziraat Mühendisleri Odası‘nın 2. Danışma Kurulu‘nda yaptığı konuşmada, Türkiye nüfusunun orta dönemde 100 milyona ulaşacağını ve tarımsal hammadde ve gıda üretiminin daha da önemli hale geleceğini ifade etti. Günaydın şunları kaydetti:

* Bundan 10 yıl önce Türkiye 500 bin tonun üzerinde kırmızı et üretiyordu. 2009 istatistiklerine göre 412 bin tona geriledi. 10 yıl önceye göre 100 bin ton daha az kırmızı et üreten bir ülke gerçeği ile karşı karşıyayız. Talebin yükseldiği arzın aşağıya gittiği bir durumda fiyatlarının yükselmesini sürpriz karşılamamak gerekiyor. Bugün 1 kilogram et 30 TL‘dir. Üstelik 412 bin ton kırmızı et üreten bir ülkede 123 bin ton ithalat kararı alınmış ve bunun yarısı realize edilmişken bu et fiyatlarında gerilemenin olmaması da piyasanın ne kadar dengesiz ve spekülatife açık olduğunu göstermektedir.

* Piyasada spekülasyon var, bu kesin ama bu üretici tarafında mı yoksa gıda tedarik zincirlerinde mi ortaya çıkıyor? Etin fiyatı son 10 yılda 11 ila 15 lira arasında değişmişse 4 liralık bir varyasyonu biz spekülasyon olarak tanımlayamayacağımıza göre o halde bu fiyatlarla oynama meselesinin büyük tedarik zincirlerinde ortaya çıktığı açıktır.

* İthalatla hayvancılığı öldürmek yerine yapısal sorunlarını çözüp Türkiye‘nin yeniden hayvan besleyebilir oktaya gelmesi gerekir.

Okunma Sayısı: 549