‘GIDA ÜRETİMİNİN ÇOĞU DENETİMSİZ KALACAK’ - MİLLİYET

MERKEZ
12.06.2010

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’na göre, 30 beygir gücünün altında ve 10’dan az işçili işyerlerinde, gıda mühendisi, ziraat mühendisi, kimya mühendisi ya da veteriner gibi lisans eğitimi almış kişilerin çalışması zorunluluğu kaldırılıyor.

 

MERİÇ TAFOLAR Ankara

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, Ak Parti‘nin esnafın yükünü azaltmak adına bu adımı attığını ifade ederken, "Türkiye gıda sanayinin yüzde 80‘i bu boyutlardadır. Bir taraftan TOBB‘a baskı yapacaksın ‘işçi al‘ diye, öbür taraftan bir saatte 20 bin mühendisi işsiz bırakacaksın. Bu yasayla artık sokaklarda satılan gıdanın güvenliği garanti edilemeyecektir" dedi. TTB Tarım, Gıda ve Beslenme Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Kenan Demirkol yeni yasanın gıda üretiminin çok büyük bir kısmının iç denetimden yoksun bırakacağını vurgularken TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman, "Biz, KOBİ‘lerin ekonomik güçlüklerini bildiğimiz için, küçük işletmelerde istihdam için gereken kaynağın devlet fonundan karşılanmasını talep ediyoruz. Yasa, istihdamı artırma çabaları ile örtüşmüyor" diye konuştu.

Kanunun 22‘nci maddesine göre, 30 beygir gücünden fazla motor gücü bulunan ve 10 kişiden fazla personel çalıştıran işyerleri gıda mühendisi, kimya mühendisi, ziraat mühendisi ve veteriner gibi lisans eğitimi almış en az bir personel istihdam etmek zorunda bırakılıyor.

Yasaya göre, 10 kişiden az işçi çalıştılan alkolsüz içecek üreten işyerleri, baharat, kuruyemiş, cips ve çerez üreten işyerleri, bal, polen, arı sütü ve temel petek üreten işyerleri, ekmek ve unlu mamuller üreten işyerleri, gıda ile temas eden madde ve malzeme üreten işyerleri, margarin, bitkisel yağ ve zeytinyağı üreten işyerleri, maya, fermente ve salamura ürünler üreten işyerleri, meyve ve sebze işleyen işyerleri, siyah çay, bitki ve meyve çayları üreten işyerleri, şeker ve şekerleme ürünler üreten işyerleri, toz karışımlı gıda üreten işyerleri, un, bulgur, pirinç, makarna ve bisküvi üreten işyerleri, yumurta işleyen veya depolayan işyerleri ile süt ve süt ürünleri işleyen işyerlerinin, denetim yapabilecek en az bir lisans mezunu personel bulundurma zorunluluğu kalkmış olacak.
Alkollü içecek üreten, gıda ışınlama yapan, et ve et ürünleri işleyen, hazır yemek üreten ve balık halleri ise personel sayısına bakılmaksızın en az bir lisans mezunu mühendis çalıştıracak.

Okunma Sayısı: 697