‘TOPRAK İŞLEYENİN, SU KULLANANIN OLMALI’ - EVRENSEL

‘TOPRAK İŞLEYENİN, SU KULLANANIN OLMALI’ - EVRENSEL
MERKEZ
22.03.2007
 

Küresel iklim değişikliği ve kuraklık, Dünya Su Günü‘ne damgasını vurdu. Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜSKOOP-BİR), Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından organize edilen Dünya Su Günü Sempozyumu‘nda, vahşi kapitalizmin, başta su kaynakları olmak üzere dünyayı yok olmaya götürdüğü, Türkiye‘de de tarım ve suda tam bir başıboşluk olduğu ifade edildi. Toplantıya hükümet yetkililerinin katılmaması dikkat çekti.

TOBB Salonu‘nda düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını yapan TÜSKOOP-BİR Genel Başkanı Halil Uysal, küresel ısınma tehdidi ile suyun öneminin daha da arttığını söyledi. Milli Su Konseyi, hatta Toprak ve Su Bakanlığı kurulması önerisi getiren Halis, 1.5 milyon üyesiyle en çok hizmet aldıkları Köy Hizmetleri‘nin kapatılmasını da eleştirerek 2 bin 500 kooperatifin darmadağın olduğunu söyledi.
ZMO Başkanı Gökhan Günaydın da kapitalist üretim süreçlerinin, iki yüzyıldan beri, başta toprak ve su kaynakları olmak üzere tüm doğal yaşam formlarını kuralsız ve sınırsız kullanma arzusunu sürdürdüğüne işaret ederek "vahşi kapitalist dönemin hızla dünyanın sonunu getirdiğini" söyledi.
Küresel ısınmaya ve dünya genelinde bir derecelik sıcaklık artışı veya azalışının, buğday üretiminde 10 milyon ton düzeyinde değişime yol açtığına işaret eden Günaydın, bu gerçekle yüzleşmek ve ivedilikle uygun önlemleri almak gerektiğini söyledi.

Köy Hizmetleri‘nin kapatılarak görev ve yetkilerinin devredildiği İl Özel İdarelerinde tarımsal altyapı hizmetlerine kaynak aktarılmadığını kaydeden Günaydın, AKP‘nin KÖYDES projesini de "Benim müteahhidim iyidir" anlayışı ile yandaşlara kaynak aktarıp karşılığında oy transferini amaçlayan siyaset projesi olarak nitelendirdi.

‘Sektör ya bitecek ya kalkınacak‘

Orhangazi‘de birinci sınıf tarım arazisi üzerine kurulmuş, hukuksuzluğu tespit edilmiş Cargill fabrikasını kurtarmaya yönelik hükümetin manevralarını da anlatan ve Başbakan ile Cargill yöneticisinin söyleminin aynı olduğuna dikkat çeken Günaydın, "Yeniden toprak işleyenin, su kullananın deme zamanı gelmiştir" diye seslendi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal da küresel ısınmayı, "insanlığın, medeniyetin, sanayileşmenin sonucu ortaya çıkan olumsuzluklar" olarak ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 617