‘YETKİSİ YOK, KARAR UZMANLARIN OLMALI’ - CUMHURİYET

MERKEZ
09.09.2011

ODTÜ’den yol geçmesi için referandum teklifi yapan Gökçek’e tepki yağdı:

 

 

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek`in, ODTÜ`den yol geçirilmesiyle ilgili sosyal paylaşım sitesi Twitter`dan referandum teklifinde bulunmasına tepki geldi. Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak halkın taleplerinin önemli olduğunu ancak buna teknik adamların karar vermesi gerektiğini söyledi. Avukat Sedat Vural, anayasanın belediye başkanlarına böyle bir yetki vermediğini belirterek, "Vatandaşı sandığa götürüp oy kullandıramaz, yaparsa anayasal suç olur" dedi. ODTÜ`lüler ise referandum önerisine "Önündeki engeli demokrasi`yi kullanarak aşmaya çalışıyor" yorumunu yaptı.

Avukat Sedat Vural belediyelerin referandum yetkisi olmadığını söyleyerek, anayasada "Belediye, belde sakinlerinin belediye hizmetleriyle ilgili görüş ve düşüncelerini tespit etmek amacıyla kamuoyu yoklaması ve araştırması yapabilir" ifadelerinin yer aldığını belirtti. Belediye başkanının ancak belediye hizmetleriyle ilgili halkın görüş ve düşüncelerini almak için ankete benzer bir şey yapabileceğine dikkat çeken Vural, "Yoksa anayasanın düzenlediği referandumu, halk-oylamasını yapamaz. Vatandaşı sandığa götürüp oy kullandıramaz. Kullandırırsa bu anayasal suç olur. Bunun gereğini de cumhuriyet savcıları yerine getirir" dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Turhan Tuncer, ağaçların kesilmesiyle ilgili halk-oyuna gidilemeyeceğini dile getirerek, "Halkın istekleri önemli ama böyle bir konuda kararı uzmanlardan oluşan bir ekip vermeli" diye konuştu. Tuncer, ODTÜ`den yol geçişine izin verildiği taktirde, bunun bir katliam olacağını söyledi.

‘Plansızlığın sonuçlarını gördük`

Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak, Ankara`daki yağmur sonucunda su ile dolan 70 Gün Altgeçidi`ni anımsatarak, "Plansızlığın sonuçlarını gördük. Bu kentte balık adamlar yüzdü. Bu sebeple artık Gökçek teknik bilgi gerektiren işleri teknik adamlara bırakmalı. ODTÜ`nün ortasından geçirilmesi planlanan yol, sonraki battı çıktıları zorlayacaktır" uyarısında bulundu. Kolçak şunları kaydetti:

"Halkın talepleri tabii ki değerlendirilir. Göl, halkın kullanımına elbette açıktır ancak söz konusu yol yapımı ile ilgili kararları bu işin uzmanı akademisyenler ve teknik adamlar almalıdır"

Okunma Sayısı: 475