“2000’Lİ YILLARDA TARIM SEKTÖRÜ SEMPOZYUMU” - 4/5.01.2006
ODA’MIZIN TARIMSAL ÖĞRETİMİN BAŞLANGICININ 160. YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI KAPSAMINDA DÜZENLEDİĞİ “2000’Lİ YILARDA TARIM SEKTÖRÜ SEMPOZYUMU”, 4-5 OCAK 2006 TARİHLERİNDE ANKARA MİLLİ KÜTÜPHANE SALONU’NDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
SEMPOZYUM, 4 OCAK ÇARŞAMBA GÜNÜ ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI KOROSU’NUN SESLENDİRDİĞİ İSTİKLAL MARŞI VE ZİRAAT MARŞI İLE BAŞLADI. “TARIMDA GELECEK YAKLAŞIMLARI” KONULU BİR SİNEVİZYONUN DA GÖSTERİLDİĞİ SEMPOZYUMDA BİR KONUŞMA YAPAN ODA BAŞKANIMIZ GÖKHAN GÜNAYDIN, 1846 YILINDA YEŞİLKÖY’DE AYAMAMA ÇİFTLİĞİ’NDE BAŞLAYAN TARIMSAL EĞİTİM VE ÖĞRETİMİN 160. ONUR YILINI KUTLADIĞINI SÖYLEDİ.
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI’NIN SEMPOZYUMA KATILMAMASINI ANLAMANIN ÇOK KOLAY OLMADIĞINI BELİRTEN GÜNAYDIN, “ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI, 52 YILLIK GEÇMİŞİNDE OLDUĞU GİBİ GELECEĞİNDE DE, HİÇBİR KİŞİ VE MAKAM’A TEK BAŞINA PLATFORM AÇMAYACAK, KOŞULLAR NE OLURSA OLSUN, KAMUSAL DENETLEME ERKİNİ EKSİKSİZ YERİNE GETİRMEYE DEVAM EDECEKTİR” DEDİ.
GÜNAYDIN, TARIM SEKTÖRÜNÜN SON YILLARDA SÜREKLİ KAN KAYBETTİĞİNİ, İÇ TİCARET HADLERİNİN KORKUNÇ ŞEKİLDE TARIM ALEYHİNE GELİŞTİĞİNİ, SEKTÖRÜN GENELİNDE ÜRETİM ARTIŞLARININ NÜFUS ARTIŞ HIZININ GERİSİNDE KALDIĞINI, BAZI ALT SEKTÖRLERDE ÜRETİMDE GERİYE GİDİŞLERİN YAŞANDIĞINI VE KIRSAL YOKSULLUĞUN DAYANILMAZ BOYUTLARA ULAŞTIĞINI KAYDETTİ. IMF VE DÜNYA BANKASI ARACILIĞIYLA YÜRÜTÜLEN SÖZDE REFORM PROGRAMININ YIKICI ETKİLERİNE İŞARET EDEN GÜNAYDIN, “ANLAŞILMASI GÜÇ OLAN, SEÇİM MEYDANLARINDA BU TABLONUN ETKİLERİNDEN GENİŞ ORANDA YARARLANAN MEVCUT HÜKÜMETİN, AYNI POLİTİKALARI SÜRDÜRMESİ VE 2005-2007 YILLARI ARASINDA DA UYGULAMAK ÜZERE BENİMSEMESİDİR” DİYE KONUŞTU.
DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ`NÜN GEÇEN ARALIK AYINDAKİ ZİRVESİNİN ARDINDAN NİSAN AYINDA BİR NİHAİ ANLAŞMAYLA TARIM ALANINDA İÇ DESTEKLER, İHRACAT SÜBVANSİYONLARI VE GÜMRÜK VERGİLERİNDE BİR LİBERALİZASYONUN GÜNDEME GELEBİLECEĞİNİ BELİRTEN GÜNAYDIN, ÖZELLİKLE GÜMRÜK VERGİLERİNDE RADİKAL BİR İNDİRİM SÜRECİNİN TÜRKİYE İÇ PİYASASINI TÜMÜYLE KORUMASIZ DURUMDA BIRAKABİLECEĞİNİ SÖYLEDİ. GÜNAYDIN, TÜRKİYE’NİN ORTAK TARIM POLİTİKASI’NA UYUM İÇİN DE YILLIK 11 EURO İLA 20 MİLYAR EURO ARASINDA DEĞİŞEN BİR KAYNAĞA GEREKSİNİMİ OLDUĞUNU KAYDETTİ. TARIM YASASI’NDA TARIMA AKTARILACAK KAYNAKLARIN GSMH`NİN YÜZDE 1’İ OLARAK BELİRLENDİĞİNE İŞARET EDEN GÜNAYDIN, “BU ÇEKİNGEN ALT SINIR BELİRLEME, SEKTÖRDEKİ KAYNAK EKSİKLİĞİ SORUNUNUN ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE DE SÜRECEĞİNE İŞARET EDİYOR” DEDİ.
ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI’NIN, VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ YÜCEL AŞKIN’A TUTUKLAMANIN HEMEN ARKASINDAN BİR AÇIKLAMA İLE DESTEK OLDUĞUNU ANIMSATAN GÜNAYDIN, ŞÖYLE KONUŞTU:
“SAYIN BAŞBAKAN’IN BU HAKLI VURGULAMAYI YAPANLARA KARŞI SAVCILARI GÖREVE ÇAĞIRMASI, DEMOKRATİK BİR ÜLKEDE YAŞANMAMASI GEREKEN BİR OLUMSUZLUK OLARAK SAPTANMALIDIR. KUŞKUSUZ ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI’NIN ADALETİ ETKİLEME GİBİ BİR ÇALIŞMA İÇİNDE OLMASI BEKLENEMEZ. BUNUNLA BİRLİKTE ODA’MIZ HER KOŞULDA, ÜYELERİNİN YANINDA OLMA KONUSUNDAKİ TAVRINI SÜRDÜRECEK, BU KONUDAKİ BASKILARA GÖĞÜS GERECEK BİR KARARLILIK SERGİLEYECEKTİR.”
GÜNAYDIN, TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜLERİNİN KAPATILMASI VE TİGEM İŞLETMELERİNİN KİRAYA VERİLMESİNİ DE ELEŞTİRDİĞİ KONUŞMASINDA, BAKANLIK VE BAĞLI-İLGİLİ KURULUŞLARDA ÇALIŞAN ZİRAAT VE SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSLERİNİN MAAŞLARINDA GEREKLİ DÜZENLEMELERİN İVEDİLİKLE YAPILMASI VE TARIM DANIŞMANLARININ SORUNLARININ ÇÖZÜLMESİNİ İSTEDİ.
SEMPOZYUMUN AÇILIŞINDA KONUŞAN TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI MÜSTEŞARI HAŞİM ÖĞÜT, TARIM SEKTÖRÜNÜ DAHA REKABETÇİ BİR YAPIYA KAVUŞTURMAYI HEDEFLEDİKLERİNİ SÖYLEDİ. TÜRK TARIMININ DEĞİŞİMLERE AYAK UYDURMASI GEREKTİĞİNİ ANLATAN ÖĞÜT, “ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE TEMEL ÖNCELİKLERİMİZDEN BİRİ AB MÜKTESEBATINA UYUM. TARIM SEKTÖRÜNÜ, KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURABİLEN GÜÇÜ, ÜRETİCİLERİ REFAH İÇİNDE BİR SEKTÖR KONUMUNA GETİRMEYİ AMAÇLIYORUZ” DEDİ.
ANAP GENEL BAŞKANI ERKAN MUMCU, SEMPOZYUMDA YAPTIĞI KONUŞMADA, SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNÜN DIŞARIDAN GELMEYECEĞİNİ, BATININ, TÜRKİYE’YE BAKIŞININ “BEYAZ ADAMIN YAMYAMA MUAMELESİNDEN” ÇOK FARKLI OLMADIĞINI SAVUNDU. MUMCU, “KENDİ AKLIMIZI İŞLETMEK, AKLETME ÇABASI İÇİNDE OLMAMIZ GEREKMEKTEDİR. İLK YAPMAMIZ GEREKEN ŞEY, DÜNYA BANKASI VE IMF TARAFINDAN BİZE ÖNERİLEN NE VARSA HEPSİNİ ÇÖPE ATMAKTIR” DEDİ. MUMCU, TARIMSAL KALKINMA MERKEZLERİ PLANLANMASINI ÖNERDİ.
DYP DENİZLİ MİLLETVEKİLİ ÜMMET KANDOĞAN, ÖNÜMÜZDEKİ 10, 20, 30, 40 YIL İÇİNDE TARIM SEKTÖRÜNÜN DÜNYA ÜZERİNDE SON DERECE ÖNEMLİ KONUMA GELECEĞİNİ BELİRTEREK, “KİM NE DERSE DESİN, KİM TÜRK TARIMINI GERİYE GÖTÜRMEYE ÇALIŞIRSA ÇALIŞSIN, TARIMA GÖNÜL VEREN İNSANLARIN BU SEKTÖRÜN GELİŞMESİ NOKTASINDA ÜLKEYE YAPACAĞI ÇOK BÜYÜK KATKILAR OLACAKTIR. ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLER TARIMIN KENDİ YAPISINDAN KAYNAKLANAN SORUNLARIN ÇÖZÜLDÜĞÜ, DÜNYAYLA REKABET EDER DÜZEYE GELDİĞİ GÜNLER OLACAKTIR” DİYE KONUŞTU.
CHP OSMANİYE MİLLETVEKİLİ NECATİ UZDİL, TARIM KONUSUNDAKİ SORUNLARA DEĞİNEREK, ODA’MIZI YAPTIĞI ÇALIŞMALAR İÇİN KUTLADI.
SHP GENEL BAŞKANI MURAT KARAYALÇIN, 1 YIL İÇİNDE 1,5 MİLYON KİŞİNİN TARIMDAN AYRILDIĞINA İŞARET EDEREK, “TÜRKİYE BU SORUNLA YÜZLEŞİP ÇÖZMEK ZORUNDA ARTIK. SORUN, TÜM TARIM ÜRÜNLERİNDE VE TÜM ÜRETİM BÖLGELERİNDE YAŞANIYOR. BİR YANDAN YAPI ÇÖKERTİLİYOR, DİĞER YANDAN YABANCI SERMAYE İLE YENİ BİR YAPI YÜKSELTİLİYOR. DEMEK Kİ TARIMDA İŞ, GELECEK VAR. BU İŞ BİTİYOR DEMENİN ANLAMI YOK. ZİRAAT CEPHESİNİ YENİDEN KURMAYI ÖNERİYORUM. GELİŞMELERİ BİRLİKTE İZLEYECEK VE DEĞERLENDİRECEK BİR CEPHENİN KURULMASINI YAŞAMSAL ÖNEMDE BİR GEREKLİLİK OLARAK GÖRÜYORUM” DEDİ.
SEMPOZYUMDA DAHA SONRA YAZILI VE GÖRSEL BASIN ÖDÜLLERİ, ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BİLİM, HİZMET VE TEŞVİK ÖDÜLLERİ İLE MESLEKTE 50. YILINI DOLDURAN MESLEKTAŞLARIMIZIN ÖDÜLLERİ TÖRENLE SAHİPLERİNE VERİLDİ. ZMO BİLİM ÖDÜLÜ’NÜ PROF. DR. MURAT ÖZGEN VE PROF. DR. HAMİT KÖKSEL ALDI. HİZMET ÖDÜLLERİ’NE ŞERAFETTİN ERBAYRAM VE ŞEKİP KOCATÜRK DEĞER BULUNDU. TEŞVİK ÖDÜLLERİ İSE DOÇ. DR. MELAHAT AVCI BİRSİN VE DR. TANER AKAR’IN OLDU.
ZMO BASIN ÖDÜLLERİ DE, CUMHURİYET GAZETESİ TARIM HAYVANCILIK EKİ, DÜNYA GIDA DERGİSİ, EVRENSEL GAZETESİ, KANAL TÜRK TV VE TARIM DOSYASI PROGRAMI (KANAL TÜRK TV) İLE AVRASYA TV VE TARIM DÜNYASI PROGRAMI’NA (AVRASYA TV) VERİLDİ.
SEMPOZYUMDA, DR. NECDET ORAL’IN ÖZEL SUNUSUNUN ARDINDAN, “TARIM SEKTÖRÜNDE SORUNLU YILLAR”, “AB-TARIM MÜZAKERELERİ”, “TARIMSAL KAMU YÖNETİMİNİN YENİDEN YAPILANMASI”, “BİYOYAKITLAR VE TÜRKİYE TARIMI”, “DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE ŞEKER SEKTÖRÜ” VE “SİYASAL PARTİLER VE TARIM SEKTÖRÜ” KONULU OTURUMLAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ. MİLLİ KÜTÜPHANE’DE 2 GÜN SÜREN SEMPOZYUM BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ.