“AB HAZIRLIK VE MÜZAKERE DÖNEMLERİ İLE ÜYELİK KOŞULLARINDA TÜRKİYE TARIMI SEMPOZYUMU” - 04.05.2005

MERKEZ
04.05.2005
 

TEMA’NIN, TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI, TÜBİTAK VE ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ’NİN DESTEĞİYLE DÜZENLEDİĞİ, “AB HAZIRLIK VE MÜZAKERE DÖNEMLERİ İLE ÜYELİK KOŞULLARINDA TÜRKİYE TARIMI” KONULU SEMPOZYUM, 4 MAYIS 2005 TARİHİNDE TÜBİTAK KONFERANS SALONU’NDA BAŞLADI.

SEMPOZYUMUN AÇILIŞINDA KONUŞAN 9. CUMHURBAŞKANI SÜLEYMAN DEMİREL, TÜRKİYE’NİN ÇAĞDAŞ, UYGAR, ZENGİN, KALKINMIŞ BİR ÜLKE OLMA YOLUNA GİRDİĞİNİ VE BUNU GERÇEKLEŞTİRECEĞİNİ SÖYLEDİ. TÜRKİYE'nin tarımda çalışan nüfusunun yüzde 35 olduğunu belirten DEMİREL, ''Tarımdaki nüfusun azaltılması gerekiyor. Tarım nüfusunda yüzde 20 indirim, tam 50 seneye tekabül ediyor. Ve henüz yüzde 35 rakamındayız. Avrupa seviyesine inmemiz için 40 seneye ihtiyaç var” diye konuştu. Çiftçi başına desteğin Türkiye’de 1.500 dolar, AB ülkelerinde 16 bin dolar, Kore'DE 22 BİN DOLAR OLDUĞUNU KAYDEDEN DEMİREL, ''BİZ ÇİFTÇİYE DESTEK VERİNCE POPÜLİZM OLUYOR, BU AVRUPA'da destek oluyor. AB meselesinde Türkiye'NİN EN ZOR İŞİ TARIMDIR. 15 SENE NE KADAR ÇABALASAK DA, 40 SENE AÇIĞI KAPATAMAYIZ. O ZAMAN NE OLACAK? BİRTAKIM YENİ YOLLAR ŞEKİLLER BULMAK LAZIM” DEDİ.

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, AB’Yİ “HIZLA GİDEN BİR TRENE” BENZETEREK, “TÜRKİYE’NİN BU TRENE ATLARKEN AŞAĞIYA DÜŞMEMESİ İÇİN ÇOK DİKKATLİ OLMASI GEREKİYOR. OTP TAM ÜYELİK KOŞULLARINDA İÇ MEVZUAT HALİNE GELECEK VE TARTIŞMA DIŞI KALACAKTIR. TÜRKİYE, ÖNÜMÜZDEKİ 10 YILLIK DÖNEMDE TARIMI ÇOK FARKLI BİR GÖZLE DEĞERLENDİRMELİ, DOĞRU POLİTİKALARI YAŞAMA GEÇİRMELİDİR. YA, 2015’E KADAR TÜM DÜNYAYLA REKABET EDECEK BİR SEKTÖRÜ KURGULAYACAĞIZ YA DA 2015’E KADAR BU ÜLKEDE YAŞAYAN BİR TARIM SEKTÖRÜ KALMAYACAK” DİYE KONUŞTU.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DEKANI PROF. DR. CEMAL TALUĞ, TÜRKİYE’NİN TARIMDAKİ BİLGİ AÇIĞINI HIZLA KAPATARAK, BİLGİ ÜRETEN BİR ÜLKE DURUMUNA GELMEDEN, AB İLE BÜTÜNLEŞME ÇABASINDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATAMAYACAĞINI SÖYLEDİ.

TEMA MÜTEVELLİLER HEYETİ BAŞKANI HAYRETTİN KARACA, TOPRAKSIZ TARIM OLAMAYACAĞINI VE TOPRAĞIN DERDİ ÇÖZÜLMEDEN TARIMIN DERDİNİN ÇÖZÜLEMEYECEĞİNİ KAYDETTİ. AŞIRI SULAMA, BİLİNÇSİZ İLAÇ VE GÜBRE KULLANIMI GİBİ TOPRAĞI VERİMSİZ KILMAK İÇİN HER ŞEYİN YAPILDIĞINI ANLATAN KARACA, “BAĞIMSIZLIK TOPRAKTAN GELECEKTİR” DEDİ.

SEMPOZYUM KAPSAMINDA DAHA SONRA TEMA DANIŞMANI MAHİR GÜRBÜZ TARAFINDAN, “TÜRKİYE TARIMI VE AB: OLANAKLAR VE KISITLAR” KONULU BİR SUNUM YAPILDI.

“TARIMSAL YAPIDA DÖNÜŞÜM”

SEMPOZYUMUN “TARIMSAL YAPIDA DÖNÜŞÜM” KONULU İLK OTURUMUNU PROF. DR. CEMAL TALUĞ YÖNETTİ. OTURUMDA SUNUM YAPAN ODA’MIZ BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, TARIM SEKTÖRÜNDEKİ DEĞİŞİM VE GELİŞİMLERİ RAKAMLARLA ANLATTI. GÜNAYDIN, “TÜRKİYE’NİN KENDİ EKOLOJİSİNDE ÇOK RAHAT YETİŞTİRDİĞİ MISIR, EKMEKLİK BUĞDAY, PAMUK VE ÇELTİĞE 1.8 MİLYAR DOLAR ÖDEMESİ, ÜLKE POLİTİKALARININ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMESİNİ GEREKTİRMEKTEDİR” DEDİ. ULUSAL ÇIKARLARA UYGUN BİR TARIM POLİTİKASININ UYGULANMASI GEREKTİĞİNİ VURGULAYAN GÜNAYDIN, IMF VE DÜNYA BANKASI ODAKLI TARIM POLİTİKALARINDAN ÇIKILMASINI İSTEDİ. GÜNAYDIN, “AB SÜRECİNİ DOĞRU OKUYACAĞIZ. ÖZELLEŞTİRMEYİ REDDEDEN, KENDİNE YETEN, REKABETÇİ, DOĞAL KAYNAKLARINI KORUYAN VE GELİŞTİREN BİR TARIMA İHTİYAÇ VAR” DİYE KONUŞTU.

HER OTURUMUN ARDINDAN TARTIŞMA BÖLÜMÜ GERÇEKLEŞTİRİLEN SEMPOZYUMUN İKİNCİ BÖLÜMÜ, 5 MAYIS 2005 TARİHİNDE TÜBİTAK KONFERANS SALONU’NDA İZLENEBİLECEK.

Okunma Sayısı: 1071