“BAK ŞU SAMANIN YAPTIĞINA!”-“ÇİFTÇİNİN ALTERNATİFİ YEM BİTKİLERİ OLMALI”-MERHABA
Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, “Saman fiyatlarının düşürülebilmesi ve besicilerin mağduriyetinin giderilmesi için öncelikle alternatif tarım ürünlerine yönelen çiftçilere yem bitkilerini ekmeleri de teşvik edilmelidir” dedi.
Arpa ve buğday fiyatlarını dahi aşan, yaklaşık bir ay önce 75-80 kuruş olan saman, bugün 1 lira sınırına dayandı. Yüksek saman fiyatları nedeniyle zor durumda kalan besiciler de samana alternatif ürünlere yöneldi.
Konu hakkında bilgisine başvurulan Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, geçen yıl Aralık ve Mart aylarını kapsayan dönemde yağışların yeteri kadar düşmemesine bağlı olarak hububatta verimin azaldığını, sap boyunun 90-100 santimetre olması gerekirken 50-60 santimetrede kaldığını, bunun da piyasadaki samanın azalmasına neden olduğunu söyledi. Besicilerin şimdilerde artan maliyetleri düşürebilmek için saman ithalatı yoluna başvurduğunu kaydeden Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, "Hayvancılıkta arpa çok önemliydi. Saman hiç hesapta yokken, arpanın fiyatını dahi geçti. Saman fiyatlarının düşürülebilmesi ve besicilerin mağduriyetinin giderilmesi için öncelikle alternatif tarım ürünlerine yönelen çiftçilere yem bitkilerini ekmeleri de teşvik edilmeli. Yaşanan bu durum, Türkiye‘nin yem bitkilerine fazla miktarda yer vermesi gerektiğini bir defa daha belgelemiş oldu. Özellikle yonca, korunga gibi bir kısım çok yıllık yem bitkilerinin ekim alanlarının biraz daha destekleri artırılarak yaygınlaştırılmasına ihtiyaç duyulduğu görülüyor. Yine bir kısım güz ayında ekilen macar fiğ, yem bezelyesi gibi bitkilerin bahar ayında hasadı yapılarak bunların yerine de silajlık mısır ekip, kaba yem ihtiyacı da bir nebze karşılanmalı" ifadelerini kullandı.