“BUĞDAY AZ AMA KALİTELİ”-MERHABA GAZETESİ

“BUĞDAY AZ AMA KALİTELİ”-MERHABA GAZETESİ
KONYA
22.06.2012

ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, buğday hasadına kısa bir süre kalan Konya’da buğday rekoltesinin geçen yıla göre daha az olmasını beklediklerini ancak, buğday kalitesinin iyi durumda olduğunu ifade etti.

 

Sert geçen kış mevsiminin hububatı etkilediğini söyleyen ZMO Konya Şube Başkanı Özkan TAŞPINAR, "Bu seneki kış son 30 yılın en sert geçen kışı oldu. Türkiye genelinde yaşanan kışa göre Konya ve İç Anadolu Bölgesi‘nde çok daha sert bir kış yaşadık. Dolayısı ile bir kısım İç Anadolu şartlarına dayanıksız hububat çeşitlerinin Konya Ovası‘nda ekilmesinden dolayı hububatta önemli zararlar meydana geldi. Bu zararı en çok don olayları ve kum fırtınası verdi. Güz ayında erken zamanlarda yağışların devam etmesine rağmen, Kasım ayının ortalarından itibaren herhangi bir yağış düşmedi. Her ne kadar kar yağmış olsa da yine de havaların çok sert olması sebebi ile hububat bitkisi kasım ayından Mart ayının ortalarına kadar nerede ise derin dondurucunun içerisinde bekler gibi bekledi. Herhangi bir gelişme sağlamadı" dedi. Kış aylarındaki rutubetin hububata faydalı olduğunu söyleyen Başkan TAŞPINAR, "Geçtiğimiz yıllarda Aralık, Ocak, Şubat aylarında hububat normal gelişmesine devam ediyordu. Bu sene yağışlar mart nisan ayları ile mayıs ayının ortasına kadar nerede ise çok az miktarda düştü. Ama kışın yoğun yağan kar yağışları sebebi ile mayıs ortasına kadar oluşan rutubet buğday için yeterli oldu" diye konuştu.

Konya‘nın hububat rekoltesinde geçen seneye göre düşüş olduğunu belirten ZMO Konya Şube Başkanı Özkan TAŞPINAR, "Bizim yüzde 80‘lere varan kıraç alanlarımızda yüzde 80 civarında kayıp söz konusu idi. Mayıs ayında yağan yağışlar verimdeki düşüklüğü belli bir nebze de olsa gidermiş oldu. Hububatın bu noktaya gelmesini sağladı. Yağışların bu kadar geç düşmesi geçen yıllara oranla nerede ise Konya‘da ve İç Anadolu Bölgesi‘nde yüzde 25‘lere varan bir verim kaybı yaşatacak. Bu orandaki verim kaybı tabi ki az değil ama Türkiye genelinde ve diğer bölgelerde Konya‘da olduğu gibi fazla hasar bulunmuyor. Türkiye genelinde yüzde 10-12 civarında rekoltede düşüş meydana gelecektir" ifadelerini kullandı.

Okunma Sayısı: 572
Fotoğraf Galerisi