“BUĞDAY İTHALATI, ÇİFTÇİYE BAĞLI”-MANŞET-MEMLEKET, “ÇİFTÇİYE KALİTE ÖNERİSİ”-KONYA’NIN SESİ, “EĞİTİMLE KALİTE ARTAR”-YENİMERAM, “BUĞDAY İLGİ BEKLİYOR”-MERHABA, “İTHALAT TUTUMA BAĞLI”-KONYA

“BUĞDAY İTHALATI, ÇİFTÇİYE BAĞLI”-MANŞET-MEMLEKET, “ÇİFTÇİYE KALİTE ÖNERİSİ”-KONYA’NIN SESİ, “EĞİTİMLE KALİTE ARTAR”-YENİMERAM, “BUĞDAY İLGİ BEKLİYOR”-MERHABA, “İTHALAT TUTUMA BAĞLI”-KONYA
KONYA
22.02.2010

ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, Türkiye'de en fazla hububatın Konya'da üretildiğini, bu nedenle Konya Ovası'nın diğer adının Hububat Ambarı olduğunu söyledi

 

   Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, genç bitkiyi bir yorgan gibi sarıp donlardan koruyan ve yavaş yavaş eriyerek bitkinin demir, çinko, bakır gibi elementleri topraktan rahatça alıp kullanmasını sağlayan karın bu yıl az yağdığını belirtti. Bu yıl yeterli kar yağmadığı için bitkinin daha çok ilgiye ihtiyacı olduğunu ifade eden Başkan TAŞPINAR, şunları kaydetti:

   ‘‘Geçen yıl yağışlar bol olduğu için ülke genelindeki hububat rekoltesi 24 milyon tona yaklaştı. Bu rakam ortalamaların üzerindeydi ve Türkiye‘ye yetecek kadar buğday vardır. Ancak, hububatın en fazla üretildiği Konya‘da çiftçi, doğru gübreleme ve usulüne uygun ilaçlama yapmadığı için kalite düşüklüğü nedeniyle, ithalat yapılmak zorunda kalındı. Bu yıl Türkiye‘nin buğday ithal edip etmeyeceği çiftçilerimizin gübrelemede ve ilaçlamada göstereceği duyarlılığa bağlı. Konya Ovası‘nda, Toprak Uzmanı Prof. Dr. Sait GEZGİN‘in de katılımıyla, Ticaret Borsası, Konya Valiliği ve Tarım İl Müdürlüğünün desteğiyle kapsamlı bir eğitim çalışmasına başladık. Burada, çiftçilerimiz ya da çiftçi temsilcilerine, buğdayda çok önemli olan yüksek kalite için belki de ilk kez bu kadar kapsamlı şekilde eğitim veriyoruz.‘‘

-BUNU BİLEN ÇİFTÇİ, KİLODA 20 KURUŞ KAR EDİYOR-

   Başkan TAŞPINAR, doğru gübre kullanımının rekolteyi değil ürün kalitesini artırarak buğdayın özlü olmasını sağladığını belirterek, şunları kaydetti:
   ‘‘Geçen yıl, buğdayına iyi bakan çiftçi hasatta kilogramını 60 kuruşa sattı. Gübrelemeyi ve ilaçlamayı bilmeyen ve doğru yapmayan çiftçi ise 40 kuruştan sattı. Bir kere Konya Ovasının toprağı kireçlidir, toprağın, dekara yaklaşık 50 kilogram kükürt kullanılarak PH değeri düşürülebilir. Aslında toprağı düşen kar, havadaki kükürdü toprağa indirerek kireci belli oranlarda yok ediyordu. Kar az yağdığı için bu yıl daha fazla kükürde ihtiyaç var. Gübreleme ise şöyle yapılmalı. Konya Ovası‘nda sulu alanlarda Şubat ayının içinde ilk gübreleme yapılmalı, üre gübresi dekara 15 kilogram civarında verilmeli. Nisan başlarında, yani ilk sulama sırasında dekara 15 kilogram amonyum sülfat, başağa durma döneminde ise dekara 10 kilogram ‘yüzde 33‘lük amonyum nitrat‘ olarak adlandırılan gübre verilmeli. Ayrıca çinko sülfat gübre, ot ilacı döneminde yapraktan, dekara 200 gram kullanılmalıdır.‘‘
Başkan TAŞPINAR, kıraç alanlarda ise şubat ayında dekara 15 kilogram üre, yağışların devam etmesi halinde Nisanın başında dekara 10 kilogram ‘Yüzde 33 amonyum nitrat‘ verilmesi gerektiğini vurguladı.

-YÜZDE 26 NİTRAT KULLANMAYIN-

   Yanlış gübreleme yapılmaması konusunda uyaran Başkan TAŞPINAR, ‘‘Bizim toprağa uygun olmadığı için Konya Ovası‘nda kesinlikle ‘yüzde 26 nitrat‘ kullanılmamalıdır. Çünkü bu gübrede bulunan kalsiyum amonyum nitrat, zaten kireç anlamına gelir. Kireci azaltmaya çalışırken yanlış gübre kullanıp bitkiyi zayıflatmamalıyız‘‘ diye konuştu.

Okunma Sayısı: 1526
Fotoğraf Galerisi