“ÇİFTÇİNİN HUBUBATTAN KAZANCI KİLODA SADECE 5 KURUŞ” – MERHABA GAZETESİ, “ÇİFTÇİNİN KAZANCI 5 KURUŞ”-MEMLEKET GAZETESİ, KONYA POSTASI

“ÇİFTÇİNİN HUBUBATTAN KAZANCI KİLODA SADECE 5 KURUŞ” – MERHABA GAZETESİ, “ÇİFTÇİNİN KAZANCI 5 KURUŞ”-MEMLEKET GAZETESİ, KONYA POSTASI
KONYA
09.06.2009

ZMO Konya Şube Başkanımız Hasan Hüseyin MOTUK, basına yaptığı açıklamada Hükümetin buğdaya, dünya piyasasına göre iyi fiyat verdiğini ancak, bu şartlar altında bile çiftçinin hububattan kazancının kiloda sadece 5 kuruş olduğunu söyledi.

 

   Konya Şube Başkanımız Hasan Hüseyin MOTUK, Hükümetin buğdaya, dünya piyasasına göre iyi fiyat verdiğini ancak, bu şartlar altında bile çiftçinin hububattan kazancının kiloda sadece 5 kuruş olduğunu söyledi.

   Başkan MOTUK yaptığı açıklamada, dünyada şu an buğdayın tonunun 250 dolar olduğunu, Türkiye‘de ise Hükümetin son açıkladığı kiloya 50 kuruş fiyatla, buğdayın tonunun 322 dolara geldiğini belirtti. Açıklanan fiyat, dünya fiyatlarının üzerinde olmasına rağmen, Türk çiftçisinin maliyetlerinin fazla olması nedeniyle bu fiyatın bile maliyeti başa baş kurtarır durumda olduğunu vurgulayan Başkan MOTUK, şunları kaydetti: ‘‘Türkiye‘de de hububat çiftçisine çeşitli isimler altında destekleme ödemesi yapılıyor ancak, bu destekleme Avrupa‘ya göre yetersiz, hem de adaletsiz. Hükümet buğdaya dünya piyasasına göre iyi fiyat verdi ancak, bu şartlar altında bile çiftçinin hububattan kazancı kiloda sadece 5 kuruş. Adana‘da yılda 3 kez mahsul alan çiftçiyle Konya‘da tüm umudunu sadece bir defalık mahsulü bağlamış çiftçiyi aynı oranda desteklemek yanlış. Şu an hububatta kiloda 5 kuruş destekleme ödemesi yapılıyor. Pek çok çiftçinin de net kazancı sadece bu 5 kuruş, geri kalanı maliyete çıkıyor. Bu destekleme Konya‘da örneğin 25 kuruş, Adana‘da 5 kuruş olmalı ki, bozkırda çabalayan çiftçinin yüzü gülsün, büyük kentlere göç etmesin. Yoksa çiftçinin kötü kaderi bundan sonra da değişmez, Türk tarımı da Avrupa ile rekabet edemez.‘‘ Başkan MOTUK, hatta, Konya gibi yılda bir kez ürün alınan yerlerde çiftçilere, sulu ve kuru tarım yapmasına göre bile farklı desteklemeler uygulanması gerektiğini, bunun dışında çıkar yol olmadığını sözlerine ekledi.
 

  

Okunma Sayısı: 1391
Fotoğraf Galerisi