“ÇİFTÇİYİ RAHATLATMAZ”-KONYA POSTASI

“ÇİFTÇİYİ RAHATLATMAZ”-KONYA POSTASI
KONYA
19.08.2015

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çiftçilere destekleme adı altında verdiği 356 milyon liralık paranın tarla ekim döneminde çiftçilere yeterli olamayacağı dile getiriliyor. Konu ilgili ZMO Konya Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ, “Tarla ekim döneminde verilen bu destekleme çiftçiyi rahatlatmaz” dedi.

 

YENİ BİR DESTEKLEME DEĞİL

Çiftçilere toplamda 356 milyon liralık hayvansal ve bitkisel destek miktarının yeni bir destekleme olmadığını ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ, verilen destek paralarının zaten senede iki defa da verildiğini, şimdi ödenen miktarın ikinci dönemde ödenecek olan desteğin bir kısmı olduğunu vurguladı. Desteklemenin birinci kısmının ilkbahar döneminde ödendiğini ve ikinci kısmının Eylül-Ekim aylarında ödeneceğini söyleyen ÇALIŞ, bitkisel ürünlerde verilen 212 milyon liralık desteğin genele yayıldığı zaman çok bir anlam ifade etmediğini belirtti. Tarım sektöründe 28,5 milyon kişinin doğrudan veya dolaylı olarak çalıştığını ifade eden Başkan ÇALIŞ, "Bu verilecek destek miktarı tüm Türkiye genelini kapsıyor. Ayrıca bazı il veya ilçelere ödenecekken bazısına ödenmeyeceği söyleniyor. Konya bu işin neresinde bizde öğrenemedik" dedi.

Çiftçilere ödenecek miktarın tarlaların ekim dönemine girdiği zamanda verildiğini hatırlatan ÇALIŞ, gübre, tohum ve mazot gibi gider sebebiyle bu paranın çiftçide yeterli bir rahatlama oluşturmayacağını dile getirdi. ÇALIŞ, "Konya hububat çiftçisi olarak düşünürsek tarımsal üretimde yapmış olduğu masrafların yüzde 50-60‘ını yapacağı sezona giriyoruz. Birde spekülasyonlara dikkat edilmeli, geçen sene tarla ekim döneminde kullanılacak olan gübreler yüzde 50 oranında bir artış oluşturdu. Bu dönemde buna müsaade edilmemesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. Açıklanan destek miktarının zaten çiftçinin hakkı olduğunu belirten ÇALIŞ, verilen parayla yeni bir destekleme yapılıyormuş algısı oluşturduğunu vurguladı.

TARIM TEKRAR ELE ALINMALI

Geçtiğimiz yıllarda tarıma verilen önemin günümüzde değer kaybettiğini ifade eden Başkan Celil ÇALIŞ, farklı destek miktarları, yeniden projelendirme, teşvikler ve kaliteli verim artışı gibi konuların tartışılarak tarımın hak ettiği konuma yükselmesi için çalışılması gerektiğini söyledi. ÇALIŞ konuyla ilgili şunları kaydetti: "Devlet, tarımı tekrar ele alıp tarımsal kaliteli verim artışını ve dünyada en önemli tehdit olan gıda güvenliği konusunu üst seviyede değerlendirmeli. Tarımsal istihdamda sorunların giderilmesi ve üreticilerimizin kendisini yeniden toparlayıp tarıma dönmesi sağlanmalı.  Sosyal projelerle tarım topluma tekrar izah edilmeli, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, kamu kurumları ve özel sektörde tarımla ilgilenen kişilerle oluşturulacak projeler millete daha iyi hizmet edecektir. Biz bunun taahhüdünü de veriyoruz" şeklinde konuştu.

Devletin birçok alanda desteklemeler yaptığını dile getiren ÇALIŞ, tarıma destek verildiği zaman bu konunun abartıldığını ve bu durumdan tarım camiasının rahatsız olduğunu belirtti. Türkiye‘nin tarım ülkesi olduğunu hatırlatan Başkan ÇALIŞ, Türkiye‘de bir kalkınma gerçekleşecekse bu kalkınmanın ten adresinin tarım olduğunu belirtti. Diğer sektörlere kesinlikle karşı olmadıklarını söyleyen ÇALIŞ, tarıma yeteri kadar kafa yorulmadığını ifade etti.

Okunma Sayısı: 158
Fotoğraf Galerisi